Güncelleme Tarihi:
6761 sayılı Torba Yasa, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununda yapılan değişiklikle hükümete, motorlu taşıt satışında alınacak ÖTV oranını aracın cinsi, özellikleri, emisyon miktarı ile yolcu ve yük taşıma kapasitesine göre farklılaştırma yetkisi verildi.
Böylece, bir aracın vergilendirilmesinde sistem değişikliğine gidilerek, vergileme ölçütleri genişletiliyor. Otomobillerin ÖTV oranları, sadece motor silindir hacmine ve yaşına göre değil; satış fiyatına, tipine, sınıfına, taşıma kapasitesine, cinsine, emisyonuna, kasa yapısına göre ayrı ayrı belirlenebilecek.
MALİYE HAZIRLIĞI SÜRÜYOR
Maliye Bakanlığı, yeni ÖTV sistemine ilişkin hazırlıklarını sürdürürken, iki gün önce sektör yetkilileriyle bir araya gelerek görüşlerini aldı. Maliye'nin son şeklini vereceği çalışma, Bakanlar Kurulu Kararı olarak Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Bakan Naci Ağbal, yeni düzenlemeye kanunun Cumhurbaşkanınca onaylanmasının hemen ardından geçmek istediklerini söylemişti.
TAVAN 12 MİLYAR OLDU
Yasanın bir diğer maddesiyle SGK prim tavarı brüt asgari ücretin 6.5katından7.5katına çıktı. Bir başka ifadeyle halen geçerli olan 1647 liralık brüt asgari ücret esas alındığında sigorta tavanı, yeni kanunla aylık 10 bin 705 liradan 12 bin 352 liraya yükselmiş oldu. Bu değişiklik sigortalıların aylık net maaşında düşüş anlamına gelirken, emekli maaşlarına yükseliş olarak yansıyacak. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun prim gelirlerini de yıllık 1.6 milyar lira artacak.
Halen SGK'ye maaşı tavandan bildirilen 350 bin kişi bulunuyor. Yeni değişiklikle bu kişilerin 4 bin 282 lira alacağı emekli aylığı 659 lira artışla (yüzde 15) 4 bin 941 liraya çıkacak.
30 BİN ÖĞRENCİYE 285 LİRA YEMEK YARDIMI
Vergi muafiyeti tanınan vakıflar ve kamu yararına çalışan derneklere ait yüksek öğrenim yurtlarında barınan öğrencilere de beslenme ve barınma yardımı yapılabilecek. Bu yardım, bir öğretim yılında 9 ayı geçemeyecek. Halen Kredi Yurtlar Kurumunda kalan öğrencilere günlük 9.5 lira yemek yardımı yapıldığı gözönüne alındığında Türk Eğitim Vakfı, TSK Mehmetçik Vakfı, İsmailağa Camii İlim Vakfı, TÜRGEV, İTÜ Vakfı, ODTÜ Geliştirme Vakfı, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı, Türk Polis Teşkilatını Geliştirme Vakfı gibi 255 vakıf ve 388 dernekten yüksek öğrenim yurdu olan veya yeni yapılacak yurtlarındaki öğrenciler de aylık 285 liralık bu yardımdan yararlanabilecek.
FENERBAHÇE ÜNİVERSİTESİ
İstanbul'da Fenerbahçe Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından Fenerbahçe Üniversitesi kurulacak. Üniversite, Spor Bilimleri Fakültesi; Sağlık Bilimleri Fakültesi; Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi; İletişim Fakültesi; Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sağlık Bilimleri Enstitüsü; Fen Bilimleri Enstitüsünden oluşacak.
Yine İstanbul'da Plato Vakfı tarafından İstanbul Ayvansaray Üniversitesi kurulacak. Üniversite, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi; Mühendislik Fakültesi; İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi; Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu; Sosyal Bilimler Enstitüsü; Fen Bilimleri Enstitüsü ve Plato Meslek Yüksek Okulundan oluşacak. Plato Meslek Yüksekokulunun öğrencileri, öğretim elemanları ve mal varlığı da üniversiteye devredilecek.
200 BİN KİŞİYE EK FIRSAT
Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanuna da geçici madde eklendi. Buna göre, alacakların yeniden yapılandırılmasında vergi incelemesi ve tarhiyat aşamasında bulunanlardan, gerek 30 günlük yasal süre içinde başvuruda bulunmayan gerekse ödeme sürelerini karıştıran mükelleflere, 30 Kasım'a kadar başvurma hakkı tanındı. Bu başvurular üzerine yapılandırılan alacakların ilk taksiti, ihbarnamenin tebliğini izleyen ayda ödenecek. Maliye Bakanlığı yetkilileri bu kapsamda yaklaşık 200 bin mükellef bulunduğu bilgisini verdi.