Güncelleme Tarihi:
Ar-Ge merkezi kuran firmalar için Gelir Vergisi muafiyetini 2023 yılına kadar uzatacak olan Bakanlık, Ar-Ge merkezi kurmada tam zamanlı eleman sayısının 50’den 30’a çekecek. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, hükümetin yeni Ar-Ge teşviklerini açıkladı. Başvuru azlığından TÜBİTAK bütçesinin bir kısmını geçen sene iade ettiklerini belirten Ergün, sanayicilere sitem ederek, “Paramız var, kullanacak adam arıyoruz” dedi.
GELİR VERGİSİ MUAFİYETİ
Ergün, Ar-ge merkezi kuran firmalar için Gelir Vergisi muafiyetini 2023 yılına kadar uzatacaklarını açıkladı. Ergün, “Yapacağımız çalışma ile bu muafiyeti 10 yıl daha uzatıyoruz. Bu önemli bir süre” dedi. Ar-Ge merkezi kurmada tam zamanlı eleman sayısının 50 olduğunu hatırlatan Bakan Ergün, “Ar-Ge merkezi kurmak için 50 araştırmacı zarureti var. Bunu 30’a çekmek için çalışmalarımız devam ediyor. Yani 30 tam zamanlı eş değer Ar-Ge elemanı çalıştıran firmalarında Ar-Ge merkezi kurabilmesi ve bu desteklerden yararlana-bilmesi için bir çalışmamız var” bilgisini verdi. Ergün, Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin etkinliğini ve verimliliğini artırmak için yönetmelikte ve kanunda bazı değişikliklere gideceklerini de açıkladı.
3.5 MİLYON LİRA HİBE
Ergün, firmaları Ar-ge’ye yönlendirmek amacıyla yeni bir destek programını hayata geçireceklerini belirterek, “Yatırım Destek Programı adı altında yeni bir mekanizma kuracağız. Maliye Bakanlığıyla görüşmelerimiz son aşamada. Özellikle yeni girişimcilerin, tekno-girişimcilerimizin, ar-ge yapan KOBİ’ler ile büyük ölçekli firmaların yararlanacakları bu destekle, 3.5 Milyon liraya kadar hibe desteği ve yine kredi faiz desteği vermeyi planlıyoruz. Bu desteği orta ve ileri teknoloji alanlarda Ar-ge projesi yapan firmalara ve girişimcilerimize öncelikle vereceğiz” dedi. KOBİ’ler ve yeni girişimciler için büyük önem taşıyacak olan Pazarlama ve Tanıtım Desteği Programının da kısa sürede yürürlüğe gireceğini belirten Ergün, bu desteğin de, ürünlerini,
ulusal ve uluslararası alanda tanıtmak isteyen firmalara verile-ceğini söyledi.
Verecek paramız var kullanacak arıyoruz
BAŞVURU azlığından geçtiğimiz sene TÜBİTAK’ın bütçesinin bir bölümünü iade ettiklerini açıklayan Ergün şöyle devam etti: “Tüm sanayicilerimize ve akademisyenlerimize bir çağrıda bulunmak istiyorum. Bizim kamu olarak üniversite-sanayi işbirliğine yönelik destek programlarını çok iyi takip edin. Hiç boş bırakmayın ve daha çok başvuru yapın. Başvuru azlığından geçen sene TÜBİTAK bütçesinin bir kısmını iade ettik. Ya bilinmiyor bunlar ya da nitelikli proje hazırlama eksikliği var ya da başvurulmuyor. Türkiye kaynakları olan bir ülke artık çok şükür bunlara ayıracak paramız var. Eskiden sıkıntı çekerdik, ‘Bu işe nereden para bulacağız’ derdik. Şimdi bunlara ayıracak paramız var, kullanacak adam arıyoruz, kullanacak üniversite arıyoruz, kullanacak sanayici arıyoruz, iş birliği projesi arıyoruz.”