Apple, Türkiye'de Koç Grubu'na geçti

Güncelleme Tarihi:

Apple, Türkiyede Koç Grubuna geçti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Halis Komili, sahip olduğu Bilkom şirketinin yüzde 70'ini Koç Grubu'a sattı. Koç, böylece dünyaca ünlü Apple bilgisayarlarının Türkiye distribütörü durumuna geldi.

KOÇ Grubu, bilgi teknolojileri sektöründe büyümeye devam ediyor. Koç, son olarak Halis Komili'nin sahibi olduğu Bilkom A.Ş.'nin yüzde 70'ini satın aldı. Bilkom, dünyanın en büyük bilgisayar üreticilerinden Apple'ın Türkiye distribütörlüğünü yapıyor.

Bilkom'un satışıyla, Halis Komili, su ve yağdan sonra bilgi teknolojileri sektöründen de önemli ölçüde çekilmiş oldu.

Satış sonrasında Bilkom, Koç Sistem, Koç Neat, GVZ ve Ultra TV ile birlikte Koç Topluluğu'nun Bilgi Grubu bünyesinde yeralacak. Şirkette Halis Komili'nin yüzde 30 hissesini halen genel müdürlük görevini yürüten Tijen Mergen temsil edecek.

Koç Topluluğu'nun, satış işlemi sonrasında Bilkom yönetiminde şimdilik bir değişiklik yapması beklenmiyor.

Apple ürünlerinin Türkiye'de satış ve destek hizmetleri 1980'li yılların başlarında Komili Şirketler Grubu'ndan ayrılan Komili Pazarlama'nın bir departmanı bünyesinde tek yetkili distribütör olarak başladı. Komili Şirketler Grubu, 1983 yılında Bilkom'u kurdu. 1984 yılında da Bilkom, Apple distribütörlüğünü Komili A.Ş.'den devraldı. Bilkom, Türkiye genelinde 35 civarında iş ortağı ile faaliyet gösteriyor.

PC'NİN RAKİBİ

Steven Wozniak ve Steve Jobs tarafından 1976 yılında ABD'de Silikon Vadisi'nde kurulan Apple, Machintosh adlı ürünü ile tanınıyor. İlk olarak IBM tarafından geliştirilen ve bugün yaygın adıyla ‘‘PC’’ olarak adlındırılan IBM uyumlu kişisel bilgisayarlara alternatif olarak doğan Machintosh, 1990'lı yılların ikinci yarısında zor günler yaşadı. Son birkaç yıldır zarardan kára geçmeyi başaran şirket, Power Mac ve iMac serileri ile atağa kalktı.

ABD'de önemli bir pazar payına sahip olan Apple Machintosh, Türkiye'de daha çok masaüstü yayıncılık sistemlerinde kullanılıyor. Koç Topluluğu, Bilkom'u da bünyesine katarak, özellikle bilgisayar destekli eğitim konusunda grubun diğer bilgi teknolojisi şirketleri ile bir sinmerji yaratmayı planlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!