Güncelleme Tarihi:
Bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın yakalandığı Kenya ile Türkiye'nin 3 milyon dolarlık ticaret hacmi bulunuyor. Kenya Türk işadamlarına Orta ve Doğu Afrika pazarına açılabilecekleri bir kapı işlevi görüyor.
Bölücübaşı Apo'yu Türk güvenlik birimlerine teslim eden Kenya'nın Türkiye ile 3 milyon dolarlık ticaret hacmi bulunuyor. Kenya, kuzeyde Etiyopya, Kuzeybatı'da Sudan, batıda Uganda, güneyde Tanzanya, kuzeydoğuda da Somali ile komşu Hint Okyanusu'na uzanan bir ülke. Kenya bu coğrafi konumu ile Türk işadamlarının Doğu ve Orta Afrika pazarına açılabilecekleri bir üs olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle birçok yabancı sermayeli şirket Kenya'yı üs olarak seçmiş. Bunda, 1992 yılında çok partili demokratik hayata geçen Kenya'nın piyasa ekonomisini kurumsallaştırmak için uyguladığı reform paketinin de etkisi büyük.
Fiyatlar ve ithalat üzerindeki kontrollerin kaldırılması, kambiyo sisteminin liberalleştirilmesi, mali disiplinin sağlanması, reform paketinin başlıca unsurları. Bu sayede yüzde 100'ün üzerinde olan enflasyon yüzde 11.40'a indirilmiş. Kenya'nın döviz gelirlerinin büyük bölümünü tarım ve turizm oluşturuyor. Kenya'da üretilen başlıca tarım ürünleri ise mısır, buğday. şeker kamışı, kahve, çay, kenevir, hayvansal ürünler. Kenya'nın turizm gelirleri ise 1 milyon 250 bin Kenya Şilini.
26 ÜRÜN SATIYORUZ
Türkiye ile Kenya arasındaki ticaret dalgalı bir seyir izliyor. 1995 yılında Türkiye'nin Kenya pazarına ihraç ettiği mal türü 26 kaleme ulaştı. Türkiye'nin Kenya'dan ithal ettiği ürünler arasında kahve, çay, ham deri, tabaklanmış deri, hasır, sepet eşyası gibi ürünler var. Türkiye'nin ihraç ettiği başlıca ürünler ise kimyasal maddeler, petro-kimya ürünleri, cam ve cam levha, bakliyat, dikiş makinası, temizlik maddeleri, oto malzameleri, demir-çelik halat. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerine göre, Türkiye'nin Kenya'ya ihracatı 1996 yılında 1.8 milyon dolar ihracatı ise 1.2 milyon dolar seviyesinde.
DENİZ TAŞIMACILIĞI
Ülkede Hintliler ve Beyaz Kenyalılar üst gelir grubunu oluşturuyor. Bu nedenle Türk işadamlarının uygun fiyat ve kalite ile bu gelir grubuna yönelme şansı var. Türk işadamları Kenya pazarında etkili olabildikleri taktirde Doğu Afrika pazarına da ulaşma şansına sahip olacaklar. Kenya'nın teşvik politikasının da bunda etkili olacağı belirtiliyor.
Başlatılan liberalleşme politikaları ile Mombasa limanında verilen bazı hizmetler özelleştirilerek, kapasitesi artırıldı. Mombasa limanından diğer ülkelere yapılan transit ticaret trafği her yıl artıyor. Mombasa Limanı özellikle Uganda, Ruanda. Burundi ve Zaire'ye yapılan transit ticarette kilit öneme sahip. Türkiye ile Kenya arasında Mombasa Limanı için taşımacılık hizmeti veren Türk ve Kenya firmaları da mevcut. Bu firmalar, Türkiye'den direkt uçuşun olmadığı Kenya'ya deniz taşımacılığı ile ticaret yapma açısından önemli bir fırsat olarak görülüyor.