Güncelleme Tarihi:
Dernek Başkanı Uğur Babaeker, bu alanda faaliyet gösteren 40 yatırımcı adına Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Maliye ve İçişleri Bakanlıklarına kuruluş başvurusunda bulundu. Babaeker, başvurusuyla birlikte bakanlıklara sektörün durumunu anlatan bir de rapor sundu.
Raporda, organize turizm dışı geçici konaklama sektörünün dünyadaki ve Türkiye’deki gelişimine yer verildi. Holliday Flat, Ferienwohnung, Location de Vacance, (Tatil evi) isimleri ile batı dünyasında geniş uygulaması görülen geçici konaklama sektörünün turizm sektörüne önemli sayıda yatak kazandırdığına dikkat çekildi. Bu sayede yıllık 50 milyar avroluk turizm geliri elde eden Fransa’nın yatak sayısının yarısından fazlasını ‘tatil evlerinin’ oluşturduğu vurgulandı. Almanya, İspanya, Kanarya Adaları, Avusturya, Kanada örnekleri verildi.
Raporda, Türkiye’de turizmdeki gelişmeye paralel olarak son yıllarda günlük kiralama arz ve talebinin büyük bir gelişme gösterdiği vurgulanarak, sadece İstanbul’da bu alanda 20 bin apartın bulunduğu tahmini yapıldı. Diğer illerle birlikte bu sayının 37 bine ulaştığı belirtilerek, “Bu arzı en çok internet üzerinden pazarlama şekliyle görmekteyiz. Ayrıca yerel ve uluslar arası acenteler, bir kısım emlak ofisleri buraları pazarlamaktadır. Residence, Günlük Kiralık, Suite, Apart, Tatil Evi, Günlük Mobilyalı, Housing, Pansiyon, Devre mülk, Mobilyalı Daire vs. isimler bu yeni sektördeki pazarlama sloganlarının başlıca örnekleridir” denildi.
400 MİLYON DOLAR CİRO
GÜNBİDER raporunda, yaklaşık 40 bin günlük kiralamadan, birim başına yıllık 10 bin dolar ciro elde edildiği düşünüldüğünde; sektörün yıllık cirosunun 400 milyon dolar; yani yaklaşık 800 milyon lira olduğu bildirildi. Kayıt dışındaki bu cironun 150 milyon liralık vergi kaybı anlamına geldiği vurgulandı.
MİLYONLARCA EK TURİST, BİNLERCE YENİ YATIRIMCI
GÜNBİDER Projesi ile kurumsal bir çatı altında toplanacak ‘organize turizm dışı geçici konaklama sektörünün, çok geniş yatırımcı tabanına hitap ettiği vurgulanarak, “Bu sektör otelcilik sektörünün sunduğu, genel kabul görmüş üç dört çeşit hizmet alanının yanında, binlerce girişimcinin yenilikçi hizmet sunumlarıyla milyonlarla ifade edilecek ek turist ve konaklayıcıya butik hizmet verme fırsatını doğurmuştur” denildi.
SEKTÖRE HAKSIZLIK EDİLMESİN!
Başbakan Erdoğan’ın üniversite öğrencilerinin kız -erkek birlikte kalması nedeniyle ailelerden kendisine şikayet geldiği ve Denizli’deki apartlarda yaşanan sorunları dile getirdiği açıklamaları GÜNBİDER’in de gündemindeydi. Başkan Babaeker, “Başbakanın kaygılarını anlıyoruz ama dünyada büyük bir hızla gelişen turizm sektörünün en önemli kollarından biri olan bu sektörün, bazı yanlışlar nedeniyle, önünün kesilmemesi gerektiğine inanıyoruz. İstihdam, döviz geliri, vergi başta olmak üzere onlarca sektörü harekete geçiren bu alanın mutlaka kayda alınarak büyütülmesi gerekiyor” diye konuştu.
STANDARTLAR BELİRLENSİN
Bakanlıklara sunulan raporda da bu konu “Hızla büyüyen sektörün ulusal ve uluslararası basına da yansıyan birtakım istisnai sıkıntılar yaşadığını gözlemlemekteyiz. Sektör mensuplarının genel faaliyet amacından kaynaklanmayan bu olaylar, meslek ve legalite statüsü kazanmamış sektörün haksızca toptan saldırıya uğramasına sebep olmaktadır.GÜNBİDER bu sektörde hizmet vermeye başlamış birimlerin ve bundan sonra sektöre katılacakların kayıt altına alınması, arza sunulan bağımsız birimlerin sertifikasyonu, arza sunulan bağımsız birimlerle ilgili yetkili ve sorumluların belirlenmesi, sektörün legalizasyonuna gereken mevzuat için bürokrasi ile temasın sağlanması, mevzuat belirlenmesi konusunda gereken katkıların verilmesi için kurulmuştur” sözleriyle değerlendirildi.
ARAP TURİSTİN TERCİHİ
GÜNBİDER Başkanı Uğur Babaeker, günlük kiralamanın en 20 bin tesisle İstanbul’da bulunduğuna dikkat çekerek, İstanbul’daki oda sayısı ile kıyaslandığında bu sektördeki arzın Batı’daki istatistiklere ulaştığını açıkladı. Günlük kiralamayı daha çok İstanbul’a Ortadoğu’dan ve Avrupa’dan gelen turistlerin tercih ettiğini anlatan Babaeker, “Ancak bu sektörü mutlaka bir standart ve denetim gelmelidir. Bu alandaki işletmecilik izne bağlanmalı, her önüne gelen bir daire alıp kiralama yapamamalıdır. İnsanlar başlarına bir iş geldiğinde, bir muhatap bulabilmeli, aileler yaşadıkları apartmanlarda, sitelerde bu tür turizm tesislerinin olduğunu bilmelidirler. Bu iş kayıt altına alınmalı, hem Türk turizmi hem de devlet kazanmalı” dedi. Babaeker, “Tüm oda arzının çoğaltılması gereği açıkça görülmekle birlikte, günlük kiralama sektöründeki arzın organize edilip denetlenebilir hale getirilmesi İstanbul’a gelen ve gelebilecek bilhassa Ortadoğu kökenli turist sayısını arttıracak, turizm gelirlerine önemli katkıda bulunacaktır” değerlendirmesi yaptı.
Babaeker, bu sistemin ayrıca tatil yörelerinde yılın büyük bir kısmında atıl duran yüz binlerce yazlık ev ve dairenin ekonomiye kazandırılması anlamına geldiğini vurguladı.