Güncelleme Tarihi:
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, adı Gaziantep ile özdeşleşen, baklavadan çikolataya, hamurlu tatlılardan yemeklere kadar birçok alanda kullanılan Antep fıstığında bu yıl rekoltenin ve ürün kalitesinin yüksek olacağını söyledi.
Geçen yıl kötü hava koşulları ve "yok yılı" olması nedeniyle rekoltenin düştüğünü belirten Tiryakioğlu, "Geçen yıl rekoltemiz 60 bin ton civarındaydı. Bu yıl Antep fıstığında yaklaşık 150-160 bin ton rekolte bekliyoruz. İnşallah bu rekolte önümüzdeki yıllarda artarak devam edecek" dedi.
Rekolte artışında hava şartlarının yanı sıra yeni ağaçların meyve vermeye başlamasının da etkili olduğuna işaret eden Tiryakioğlu, "Çünkü 10 yıl önce ekilmiş ağaçlar bu yıldan itibaren meyve vermeye başladı. Önümüzdeki süreçte meyve verimleri artarak devam edecek. Antep fıstığında verimi ve kaliteyi artırmak için projeler yürütülüyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da bunlara büyük önem veriyor. Gelecek birkaç yıl içinde Antep fıstığı üretimimiz tahmin ediyorum, 300-400 bin tonlara kadar ulaşacak" diye konuştu.
Tiryakioğlu, bölgede 300 bine yakın kişinin bu işten doğrudan gelir elde ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Bu şehrin adıyla anılan nadide ürünlerden biri olan Antep fıstığını dünyaya tanıttığımızda Antep'in ismini de tanıtmış olacağız. Bu nedenle fıstığa ayrı bir önem veriyoruz. Rekolteye bakıldığında fıstık üreticisi ülkeleri İran, ABD, Türkiye, İtalya diye sıralamak mümkün. Fıstık birkaç ülkede yetişiyor ama Antep fıstığı bir tek Türkiye'de yetişiyor. Fıstığımız tadı ve aromasıyla, diğer ürünlerle ak ve kara gibi farklı. Bunu avantaja çevirmeliyiz."
ÜRÜNLERİN YÜZDE 50'Sİ İHRACATA GİDECEK
Tiryakioğlu, fıstık fiyatlarında çok fazla bir düşüş öngörmediklerini, rakamların dünya standartlarına gelmesini beklediklerini ifade etti. Fıstığın hem yurtdışında hem yurtiçinde daha iyi fiyata satılmasıyla ilgili çalışmalar yaptıklarını anlatan Tiryakioğlu, bu kapsamdaki lisanslı depoculuk projesinin devam ettiğini vurguladı.
Kendileri için ihracat fiyatlarının çok daha önemli olduğuna işaret eden Tiryakioğlu, şöyle devam etti:
"Geçen yıl 100 liraya kadar çıkan baklavalık fıstık şimdi 60 lira civarında. 22-25 liradan satılan kabuklu Antep fıstığı ise 15-17 lira civarında gidiyor. Yüksek rekolte beklentisi ihracatçılarımızı umutlandırdı. Yeni sezonda hasat edilen ürünümüzün yüzde 50'sini ihracata göndermeyi düşünüyoruz. Bunun da gerek cari açığın kapanmasına gerekse ihracat rakamlarına katkı sağlayacağına inanıyoruz. Çünkü geçen yıllarda Antep fıstığı ihracatımız hemen hemen yok denecek kadar azdı. Çünkü kendimize yetmiyordu. Bu yıl rekolte artışıyla ihracat yapacağımızı umut ediyoruz."