Antep fıstığında hasat zamanı

Güncelleme Tarihi:

Antep fıstığında hasat zamanı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2009 10:37

Türkiye'de Antep Fıstığı üretiminin üçte birinin yapıldığı Şanlıurfa'da, kısa süre önce başlayan hasat çalışmaları devam ediyor.

Alınan bilgiye göre, üreticiler tarafından ağaçlardan toplanan fıstıklar pazardaki yerini almaya başladı. Şehrin farklı bölgelerinde kurulan tezgahlarda türü ve kalitesine göre kilosu 6-8 TL'den satılan fıstığa vatandaşlar ilgi gösteriyor.

Pazarlardan çuvallarla satın alınan fıstıklar, kabuklarından arındırıldıktan sonra tuzlanıp, kavlatılarak kuruyemiş, baklava ve pasta yapımı için büyük firmalara satılıyor.

Bazı aileler ise kavlatma işleminin ardından aldıkları fıstığı kışın kuruyemiş olarak tüketiyor.

“GEÇEN YIL DAHA FAZLAYDI”

Tarım İl Müdürü Abdullah Keskin, hasadın kısa süre önce başladığını ancak, ciddi bir rekolte beklenmediğini belirtti.

Şanlıurfa'da ortalama 770 bin 960 dekar alanda 15 milyon civarında fıstık ağacı bulunduğunu, bunun 10 milyon 126 bininin meyve verdiğini ifade etti.

Fıstığın her yıl düzenli ürün vermediğini, genellikle iki yılda bir meyve veren bir ağaç olduğunu dile getiren Keskin, şunları kaydetti:

“Fıstıkta bu yıl yok yılı. Hasat kısa süre önce başladı ama ciddi bir rekolte beklenmiyor. Geçen yıl 25 bin 653 ton dolayında Antep Fıstığı üretimi yapıldı. Bu yıl üretimin daha az olacağını tahmin ediyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!