Güncelleme Tarihi:
ANTBİRLİK Genel Müdürü Atila Diniz, çeşitli nedenlerden dolayı Antalya yöresinde pamuk ekim alanlarının daraldığını hatırlattı. 22 bin ortağı bulunan birliğin, küresel krizde önemli bir karar alarak, üretici ortaklarının talebi üzerine yaş meyve sebze ihracatına başladığın hatırlatan Diniz, satış temsilcilerinin Yunanistan başta olmak üzere Rusya, Ukrayna, Belarus ve çeşitli Avrupa ülkelerinde pazar arayışlarına başladığını, 2008-2009 ihraç sezonunda 4 milyon dolarlık domates, biber, kabak, narenciye ve nar ihracatı gerçekleştirdiklerini bildirdi.
Bu yıl sonu itibariyle 10 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatı hedeflediklerini anlatan Diniz, şöyle konuştu:
“Bir zamanlar pamuk üretiminde Türkiye'de çok önemli bir konuma sahip olan Antalya'da ekim alanları hızla daralıyor. Üretici ortaklarımız pamuktan vazgeçiyor. Küresel kriz ortamında geçen yıl ANTBİRLİK yönetimi önemli bir karar alarak yaş meyve sebze ihracatına yöneldi. Yunanistan, Rusya, Ukrayna ve Belarus'a ihracat gerçekleştirdik. Polonya yeni pazarımız olacak. Yunanistan'a 400 ton kabak ihraç ettik. ANTBİRLİK'in Antsera isimli ürünleri Yunanistan'da marka oldu. Ürünlerimiz çok aranır hale geldi.
İhracatımızı orta vadede artırmak için girişimlerde bulunuyoruz. ANTBİRLİK 10 yıllık orta vadede 100 milyon dolarlık ihracat hedefliyor.”
İPLİK FABRİKASI'NDAKİ MAKİNELER SATILDI
ANTBİRLİK Genel Müdürü Diniz, pamuk ekim alanlarının daralması, Çin ürünlerinin dünyayı etkisi altına alması ve çeşitli nedenlerden dolayı İplik Fabrikası'nın atıl duruma düştüğünü söyledi. İplik Fabrikası'ndaki makineleri iki aşamada sattıklarını belirten Diniz, şunları kaydetti:
“Dört ay önce yapılan ihalede, İplik Fabrikası'nda kullanabilir durumda olan makineleri tekstilcilere ihale ile sattık. Daha sonra 1974 yılından kalan ve hurdaya çıkan makineleri de sattık. Bu satışlardan toplam 1 milyon TL gelir elde ettik. Makineleri satılan İplik Fabrikası'nı da mobilya sektöründe büyük bir markaya kiraya verdik. İplik fabrikasının alanları kiralayarak yılda 1,5 milyon lira gelir elde ediyoruz. Böylece yılda 5 milyon lira zarar eden İplik Fabrikası'ndan da kurtulduk.”
ANTBİRLİK'in atıl durumda bulunan bina ve arsalarını kiraya vererek, sürekli gelir getirici hale dönüştürdüklerini vurgulayan Diniz, atıl durumdaki bu bina ve arazilerden yılda 5 milyon lira gelir elde ettiklerini bildirdi. Diniz, “Son 8 yılda yapılan çalışmalarla atıl durumda bulunan gayrimenkuller kiraya verilerek değerlendirildi. Sürekli zarar eden bir kurum, karlı hale getirildi. Elde edilen bu gelirler de yatırımlarda ve üreticinin desteklenmesinde kullanılıyor. Yatırımlarımızı tamamen kendi öz kaynaklarımızla her geçen yıl artırarak yapıyoruz. Kira gelirleri ANTBİRLİK'in pamuk finansmanının yüzde 40'ını oluşturuyor.”