Güncelleme Tarihi:
Sermayesinin yüzde 15’ini ihraç etmek üzere SPK’ya ve İMKB’ye gerekli başvuruları tamamlayan Ataç, inşaattan enerjiye, tekstilden turizme yedi farklı sektördeki faaliyetlerini Mayıs ayı içerisinde halka arz etmeyi planlıyor.
Bizim Menkul Değerler'in yürüteceği süreçte, Ataç hisselerinin kaç liradan halka arz edileceğiyle ilgili bir açıklama ise henüz yapılmadı.
ENERJÄ° ATAÄžINA KALKTI
3 binden fazla çalışanı bulunan ve 2010 yılsonu itibariyle de toplam aktifleri 832 milyon lira, cirosu ise 225.7 milyon lira olan Ataç, cirosunun yüzde 60'ını inşaat, yüzde 20'sini tekstil ve geri kalan yüzde 20'sini ise enerji başta olmak üzere diğer faaliyetlerinden elde ediyor.
Şirket, hızlı gelişim kaydettikleri enerji faaliyetlerinin bu sıralamadaki yerinin 2012'de ikinciliğe yükseltmeyi planlıyor.
Ataç, enerji alanında faaliyet gösteren iştiraklerini daha sonra Ataç Enerji adı altında toplamayı amaçlıyor. Bu süreci, 2012 sonunda bitirmeyi planlayan Ataç'ın enerji tarafındaki önemli atılımların arasında Gürcistan'da 85 Megawatt kapasiteli, geri dönüşü yüksek hidroelektrik santrali de bulunuyor.
Ataç'ın şu anda enerji, sulama ve atık su arıtma alanlarında devam eden 15 ayrı projesi bulunuyor.
HALKA ARZ GELİRİ YATIRIMA DÖNECEK
ATAÇ CFO’su M. Deniz Ak, halka arz süreciyle ilgili yaptığı açıklamada gelecek yıl 50'inci yaşını kutlayacak olan Ataç’ın, yükselen pek çok iÅŸ alanındaki giriÅŸimleriyle Türkiye’nin en büyük ÅŸirketleri arasına girmeyi hedeflediÄŸini belirtti.Â
Ak, "Uzun süredir devam eden kurumsallaşma çalışmalarımızı halka arz süreci ile taçlandırmış olacağız. Hisse satışından elde etmeyi hedeflediğimiz geliri enerji sektörü başta olmak üzere yeni projelerde, tekstil grubundaki yenileme yatırımlarında ve işletme sermayesinde kullanmayı planlıyoruz" dedi.
Ak, halka açıklık oranının yüzde 15 ile düşük tutulması konusunda ise, "Değerlemeyi piyasanın yapması istediğimiz için yüzde 15 gibi düşük sayılabilecek bir oranla açılıyoruz. Bu oradan daha sonra büyüyebilir" açıklamasını yaptı. Ak, bu halka arzdan 100 ile 120 milyon dolar arasında gelir hedeflediklerini de belirtti.
YARIM ASIRLIK ŞİRKET
1962 yılında kurulan ve ülke genelindeki pek çok önemli baraj, altyapı ve sulama projelerinde imzası olan Ataç, büyüme sürecinde daha sonra enerji, tekstil, turizm, tarım, eğitim ve bilişim teknolojileri sektörlerine yayıldı.
1986'da Anteks iplik fabrikasını kurarak tekstil sektörüne giren şirket daha sonra aynı isimle dokuma fabrikasını hayata geçirdi. 90'lı yıllarda internet iletişiminin hız kazanmasıyla bilişim sektörünün ilk servis sağlayıcısı DorukNet'i kuran Ataç, ardından turizm, eğitim ve özellikle enerji tarafındaki yatırımlarıyla, faaliyetlerini çeşitlendirdi.
İstanbul’a su sağlamak üzere hayata geçirilen Melen İçme Suyu Projesi ile gündeme gelen Ataç’ın iştirakleri arasında, yüzde 50 Boydak Grubu ortaklığında, toplam 145 Megawatt gücünde 9 ayrı hidroelektrik üretim tesisine sahip Nisan Enerji ve tamamı Ataç’ın olan Teksu Enerji bulunuyor. Şirketin tekstildeki amiral gemisi Anteks ise gömleklik kumaş üretiminde dünyanın en büyük ilk 10, Avrupa’nın ise en büyük ilk 5 fabrikasında yer alıyor.
Â
Avrupa’da son 4 yıldır 'En İyi Resort Otel' ödülünü alan Kemer Resort ve Best Western Khan Otel ile Antalya’nın ilk özel koleji Antalya Koleji de Ataç'ın diğer iştirakleri arasında bulunuyor.
ATAMAN, "SÜREÇ DEĞİŞTİ"
Ataç'ın Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ataman ise 50 yıllık bir tarihe sahip olan bir işletme olarak halka arzı daha önce de düşündüklerini ancak bankaların buna yanaşmadıklarını belirtti.
Ataman, "2002'de halka arz düşüncemize İş Bankası yüz vermedi. Ama enerji sektöründeki büyümeyle aracı kurumların ilgisi arttı. Süreç böyle hızlandı"
Ataman halka arz sürecinde prosedürlerin kolaylaştırılmasının da adımı atmalarında etkili olduğunu vurguladı.
Ataç bu yıl içersinde DorukNet'i, gelecek yıl ise Anteks'i halka arz etmeyi planlıyor.