Güncelleme Tarihi:
Ocak- Nisan dönemini kapsayan devre arası kampı için gelen kulüpler, 50 milyon Euro gelir bıraktı. Dubai’ning eliri 200 milyon Euro, İspanya’nın ise 125 milyon Euro oldu. Futbol turizminin öneminin 1992 yılında keşfedilmeye başlandığı Antalya’da, dünyadan ve Türkiye’den seyahat eden 3 bin takımdan 1300’ü bu yıl devre arasında kamp yaptı. Spor kulüplerinin kamp için Antalya’yı tercih etmesi, turizmde ‘ölü’ sezon olarak bilinen kış döneminin oldukça verimli geçmesini sağladı. Antalya, bu dönemde, Almanya, Çin, Güney Kore, Japonya, Kanada, Güney Afrika, Arjantin, Brezilya, Rusya, Polonya ve Norveç başta olmak üzere birçok ülkeden 1300 kulübe ev sahipliği yaptı. Ortalama 40’ar kişilik futbolcu, teknik heyet, malzemeci ve yöneticiden oluşan kafilelerle Antalya’da kamp yapan kulüpler, ülke ve kent ekonomisine 50 milyon Euro gelir bıraktı.
DÜNYANIN ÜNLÜ TAKIMLARI
Antalya, Ocak-Nisan aylarını kapsayan devre arasında Werder Bremen, Bayer Leverkusen, Borussia Dortmund, Spartak Moskova, Shakhtar Donetsk, CSKA Moskova, Lokomotiv Moskova, Rubin Kazan, Zenit Petersburg, Dinamo Moskova, Dinamo Kiev, Schalke 04, FC Köln, PSV, Ajax, Feyenoord, AZ Alkmaar, Club Brugge, Genk, Anderlecht, Austria Wien ve Rapid Wien gibi dünya devlerini ağırladı. Bu takımların 600’ünü Belek Beldesi ağırlarken, diğerleri ise Kundu, Kemer, Alanya ve Manavgat ilçelerindeki turizm merkezlerine konuk oldu.
5 BİN HAZIRLIK MAÇI
Uygun iklim şartları, FIFA standartlarında sahalar ve teknik ekipman imkanları, uluslararası havalimanı imkanları, vize kolaylıkları, 5 yıldızlı tesislerin sunduğu yüksek standart, tesislerin kendi aralarındaki mesafelerin kısalığı, uluslararası turnuvaların yapılması, farklı bütçelere göre ürün seçeneğinin bulunması nedeniyle kulüplerin tercih ettiği Antalya’da, yıllık oynanan hazırlık maçı sayısı ise 5 bini buluyor.
Ödüllü turnuvalara dikkat
ANTALYA Spor Turizmi Birliği Başkan Yardımcısı Nida Kiraz, Belek’te futbol turizmi yapan 17 otelde bu yıl devre arasında 600 takımın kamp yaptığını söyledi. Bölgede nizami 47 futbol sahası ve 12 antrenman sahası olduğunu belirten Kiraz, “Geçen yıl Türkiye’deki şike soruşturması ve Avrupa Şampiyonası’ndan dolayı futbol turizmi beklediğimiz gibi geçmedi. Futbol turizmindeki en önemli rakiplerimiz İspanya, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Dubai ve Katar gibi ülkeler, yüksek para ödüllü turnuvalar düzenliyor. Bu nedenle büyük kulüpler o ülkeleri tercih etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın turizm tanıtım bütçesinden ödenek ayırarak ülke turizmine katkı sağlayacak takımları bölgemize getirmek için turnuvalar düzenlemeliyiz. Türkiye Futbol Federasyonu da destek olmalı” dedi. Kiraz, Ocak- Nisan dönemi gerçekleşen devre arası kamplarıyla turizmin elde ettiği gelirin 50 milyon Euro civarında olduğunu dile getirdi. Nida Kiraz, “Antalya’da futbol turizmi, ortalama 40’ar kişilik kafilelerle kampa giren takımlar sayesinde, sektör tabiriyle ‘ölü’ sezonda yaklaşık 52 bin kişilik turizm hareketliliği yaratılıyor” dedi.
Alanya’da yatırımlar başladı
FUTBOL turizminden daha fazla pay almak isteyen Alanyalı turizmciler de tesis yatırımlarına başladı. Alanya Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Erdal Tamrak, ilçede 24 nizami stat ve antrenman sahası olduğunu, devre arasında 52 futbol takımının kamp yaptığını söyledi. Kampa gelen kafilelerin ilçe ekonomisine yaklaşık 2 milyon Euro gelir sağladığın anlatan Tamrak, “Bölgemizde yeni yatırımlara başlandı. Türkler Beldesi’nde 3 futbol sahası daha yapılacak. Gedevet Yaylası’nda yine 3 saha ve kamp merkezi, Okurcalar Beldesi’ne de 2 futbol sahası yapılacak” dedi.