Ceyhun KUBURLU
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2008 00:00
Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan ve 5 gün boyunca süren orman yangınının faturası 1 milyar YTL’yi geçti. 2 milyon 500 bin adetten fazla değerli ağacın kül olduğunu söyleyen yetkililer, yenileme çalışmalarının, bakım onarım masraflarıyla 40 milyon YTL’yi bulacağını tahmin ediyor.
ANTALYA’nın Manavgat ilçesinde 5 gün boyunca süren orman yangınının faturası 1 milyar YTL’yi geçti. Tarihinin en büyük orman yangını olarak gösterilen günlerce kontrol altına alınamayan yangında milyonlarca ağaç yandı. Uzmanların verdiği bilgiye göre, kül olan 10 bin hektarlık alanda değeri ortalama 400 YTL olan 2 milyon 500 bin kızılçam ağacı ve 10 milyondan fazla ağaç yandı. Kül olan 40-70 yaş aralığındaki kızılçam ağaçlarının yerine ise değeri 10 milyon YTL’yi bulan yeni ağaçlar dikilmesi bekleniyor.
Bir ağaç 400 YTLTarihin en büyük yangınlarından biri olarak gösterilen ve dün kontrol altına alınan Antalya Manavgat’taki orman yangınında 10 milyondan fazla ağaç kül oldu. Yanan ağaçların değeri, günlerce süren söndürme çalışmaları, bölgenin yeniden ağaçlandırılması ve bakımı için gereken miktar 1 milyar 50 milyon YTL’ye yaklaştı. Yetkililer, ormanın değerini şöyle hesapladı: "Yanan ağaçlar arasında en önemlileri kızılçamlardı. Her bir ağacın ortalama değeri 400 YTL’yi buluyor. Bir hektarlık alanda 250’ye yakın değerli kızılçam var. 10 bin hektarlık alanda verimliliği yüksek 2 milyon 500 bin ağaç bulunuyor. Yani ağaçların toplam değeri 1 milyar YTL. Söndürme çalışmaları için de 5 gün içerisinde binlerce YTL harcandı."
Yenileme 40 milyon YTLÖnümüzdeki günlerde yanan bölgenin yenileme çalışmalarına başlanılması gerektiğine işaret eden TEMA Vakfı Ağaçlandırma Bölüm Başkanı, Hayrullah Oğuz şu değerlendirmeyi yaptı: "Bölgede yenileme çalışmalarına bir an önce başlanılması gerekiyor. Bir hektarlık alanın yeniden ağaçlandırılması 4 bin YTL’yi buluyor. Bugün bir fidanın değeri 1 YTL. 10 bin hektarlık alana 10 milyon ağaç dikilebilir. Bu yenileme çalışmaları da ağaçların bakımı, bölgenin telle çevrilmesi ve arazi çalışmalarıyla 40 milyon YTL’yi bulur."
Doğa merkezlerine zarar6 helikopter ile süren çalışmalara 4 Türk kuşu ve 2 amfibik uçak da katıldı. Bir helikopter söndürme çalışmaları için günde 14 saat çalıştı. Bunların yanı sıra Antalya’daki 160 arazöz sayısı da son olarak 180’e çıkarıldı. Türkiye’nin en cazip doğa merkezleri olarak gösterilen Beşkonak, Manavgat ve Serik ormanlarının doğası çok ciddi oranda zarar gördü. Tüm bunların yanı sıra 60 ev ve 88 ahır yandı. Ayrıca onlarca küçükbaş ve büyükbaş hayvan da telef oldu.
Tarım alanlarındaki zarar 2 milyon YTL
ANTALYA’nın Manavgat ilçesinde beş gündür devam eden orman yangınında, Tarım İl Müdürlüğü’nün ilk belirlemelerine göre, tarım alanlarındaki zararın 2 milyon YTL olduğu tespit edildi. Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Manavgat’taki orman yangınının etkili olduğu tarım alanlarında zarar tespit çalışmaları sürdürülüyor. Tarım İl Müdürlüğü ekiplerince yapılan ilk incelemede, 658 çiftçinin tarım alanlarında zararının 2 milyon YTL olduğu belirlendi. Yetkililer, Manavgat’ın Hocalar, Çardak ve Kızıldağ köylerinde orman yangının devam etmesi nedeniyle hasar tespit çalışmalarının yapılamadığını kaydettiler. Manavgat Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yetkilileri de yangın olan bölgede tespit çalışmalarına başladıklarını, bu çalışmalar sonucunda yangında zarar gören vatandaşlara yardımda bulunacaklarını bildirdiler. Serik Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yetkilileri ise yanan orman köylerinde tespit çalışmalarının tamamlandığını, ayni ve nakdi yardımların ödenmesi için emir beklediklerini kaydettiler.
Helikopterin saat başına faturası 8 bin dolar
YANGIN söndürme çalışmalarına katılan bir helikopterin saatinin 8 bin doları bulduğunu söyleyen Orman Mühendisleri Odası Batı Akdeniz Şube Başkanı Vahdet Afşin Karaca, söndürme çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: "Bir nokta hariç geri kalan yerlerde yangın kontrol altına alındı. İşçilerin çoğu bu bölgede yattı. Günlerdir kimse evine gitmedi. İnsan üstü bir güçle çalışıldı. Son 30 yılın en büyük yangınına havadan ve karadan bir çok ekip müdahale etti. Söndürme çalışmalarında pahalı tekniklerde kullanıldı. Saati 8 bin dolar olan helikopterler her gün hizmet verdi."
Havanın yüzde 50’sini ormanlar temizliyor
Karada yaşayan bitkiler, atmosfere her yıl ortalama 140 milyar ton oksijen kazandırıyor. Bunun yaklaşık yüzde 66’sı, 93 milyar ton ağaçtan geliyor.
Kayın ağacının oksijen üretimi 10 kişinin oksijen ihtiyacını 1 yıl karşılayabilir.
Aynı kayın ağacı, bir yıl boyunca 4.6 ton oksijen üretiyor.
Bir hektar ladin ormanı, yılda 32 ton, bir hektar kayın ormanı 68 ton ve bir hektar çam ormanı yılda 30-40 ton toz emiyor.
Hava kirliliğinin yaklaşık yüzde 50’sini temizliyor.
Kayın ağacı, bir yıl içinde 700 kilo toz ve 300 kilogram zehirli gazı emip süzüyor.
Yakınındaki 50 metre genişliğindeki otobanın
trafik gürültüsünü 30 desibel azaltıyor.
Bir ormanda bir metrekarelik yüzeyinde yılda 20 bin kilokalori enerji üretiliyor.
Ormanın, suyun oluşması, temizlenmesinde önemli rolü var.
Bir metreküp orman, toprağı 100 kilometre uzunluğundaki ağaç kökleriyle sararak erozyondan koruyor.
Açık alanda 100 kilometre olan rüzgarın hızı, ormanlık alanda 50 kilometreye kadar düşüyor.
Radyasyonu da önlüyor.
Antalya’da yükselen alevlerin bilançosu
2 milyon 500 bin adet değerli ağaç yandı.
10 milyondan fazla ağaç kül oldu.
Yanan ağaçların değeri 1 milyar YTL’yi geçti.
6 helikopter, 4 Türk kuşu, 2 amfibik uçak ile müdahale edildi.
Yangında 60 ev, 88 ahır ve ambar yandı.
Valiliğe ödenek gönderildiHÜKÜMET Sözcüsü Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın meydana gelen yangınlar dolayısıyla bugün Antalya’ya gideceğini açıkladı. Dün Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklama yapan Çiçek, yangınlar vesilesiyle zarar gören vatandaşların zararlarının karşılanması ile ilgili olarak valilik emrine yeterli ödeneğin gönderildiğini, ihtiyaç olması durumunda tekrar gönderim yapılabileceğini ifade etti. Bakanlar Kurulu’nda Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun yangınlarla ilgili bilgi verdiğini belirten Çiçek, "Bunlar bir daha olmasın diye alınması gereken ilave tedbirler nelerdir, bunların bir değerlendirilmesi yapıldı" dedi.