Antalya çitçisi 'beyaz altına' dönüyor

Güncelleme Tarihi:

Antalya çitçisi beyaz altına dönüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2009 16:05

Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) Genel Müdürü Atila Diniz, çeşitli nedenlerden dolayı pamuk ekiminden vazgeçen üreticilerin yeniden pamuk üretimine yöneldiğini bildirdi.

ANTBİRLİK Genel Müdürü Diniz AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008-2009 sezonu kütlü pamuk alım kampanyasının devam ettiğini söyledi. Bu dönemde, 28 Aralık itibariyle 10 bin 232 ton kütlü pamuk alımı gerçekleştirdiklerini belirten Diniz, üreticiye 14,2 milyon lira ürün bedeli ödemesi yaptıklarını kaydetti. Geçen yıla göre pamuk üretiminde yüzde 20 artış olduğunu anlatan Diniz, bunun, bölge açısından çok memnuniyet verici olduğuna dikkati çekti.
Pamuk artışında, ürün bazlı devlet desteğinin yanında ANTBİRLİK'in piyasanın üzerinde verdiği sübvansiyonların da etkili olduğunu vurgulayan Diniz, şunları kaydetti:

“Bölgedeki pamuk alımının tamamını ANTBİRLİK gerçekleştiriyor. Kütlü pamuk alım kampanyamız Ocak ayı sonuna kadar devam edecek. Sezon sonuna kadar 10 bin 500 ton kütlü pamuk alımı hedefliyoruz. Bu sezon kütlü pamuk rekoltesi geçen yıla göre yüzde 20 artış gösterdi. Kütlü pamuk kalitesi de oldukça iyi durumda. Bu bizi çok sevindirdi. Pamuk üretimi son 20 yıldır büyük düşüş içindeydi. 1988 yılında kütlü pamuk alımında 107 bin ton ile zirve yapmıştık. Aradan geçen süre içinde çeşitli nedenlerden dolayı üretici pamuktan vazgeçti, sebze üretimine yöneldi ya da arazileri turizme gitti. Geçen yıl 8 bin 600 ton pamuk rekoltesi elde edilmişti. Pamuk üretimi dip noktaya gelmişti.”

Antalya bölgesinde pamuk üretimini yaşatmaya çalıştıklarını, “beyaz altın” pamuktan kaçan üreticilerin yeniden pamuk ekimine yöneldiğini belirten Diniz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Pamuk üreticisi geri dönüyor. Pamuk ekmekten kaçan üretici pamuk üretimine dönmeye başladı. Önümüzdeki beş yıl içinde pamuk rekoltesini 20 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz. Son 20 yılda düşüşe geçen pamuk üretiminde ilk kez artış sağladık. Önümüzdeki sezon pamuk rekoltesini yüzde 50 artırmayı amaçlıyoruz. Çalışmalarımız da bu yönde olacak.”

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın ürün bazlı havza destekli modelini, ANTBİRLİK'in bir yıldır sürdürdüğünü ifade eden Diniz, birlik tarafından kurulan meyve sebze paketleme tesisi ANTSER'de 1,5 milyon ton nar ve narenciye olmak üzere domates ile diğer sebze türlerinin işlendiğini ve 1,3 milyon lira ciro elde ettiklerini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!