Anne babası boşanmış çocuk nasıl tedavi olur

Güncelleme Tarihi:

Anne babası boşanmış çocuk nasıl tedavi olur
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2013 01:22

Anne babası boşanan çocukların tedavileri, mahkeme kararı ile velayet hakkı verilmiş olan GSS’li ana ya da baba üzerinden olur.

Haberin Devamı

apekten@hurriyet.com.tr

Velayet hakkı verilmeyen kişinin üzerinden de sağlık yardımlarından yararlanabilir. Çocuğun sağlık hizmetinden yararlandırılacağı ana ya da baba’nın SGK’ya vereceği bir dilekçe ile belgelenir.

- Türkiye’de okuyan yabancı uyruklu öğrenciler SGK üzerinden tedavileri nasıl olur?
- Yabancı uyruklu öğrenciler, zorunlu GSS’li kapsamında iken 29/5/2013’den itibaren zorunlu GSS’li olunması, talep şartına bağlanmış ve bu öğrencilerle ilgili zorunlu GSS uygulamasına son verilmiştir. Türkiye’ye ister üniversite, isterse ortaöğrenim için gelen yabancı öğrenciler istemeleri halinde GSS’li sayılmaktadırlar. Bu öğrencilerden isteğe bağlı genel sağlık sigortalısı olunması için;
- Öğrenime başlanılan okula “ilk kayıt tarihinden” itibaren 3 ay içinde talepte bulunulması ve,
- Bir öğretim dönemine ilişkin GSS primlerinin tamamının öğrenime başlanılan tarihten itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekir. Bu nedenle ilk kayıt tarihinden itibaren üç ay içinde talepte bulunmayanlar hiçbir şekilde GSS’li olamaz.
- Yabancı uyruklu öğrencilerden kaç lira sağlık primi alınır?
- 1/7/2013 tarihinden itibaren bir aylık prim tutarı 40,86 TL olan yabancı uyruklu öğrencilerden bir yıllık prim karşılığı olarak 490,32 TL alınmaktadır.
- 29 Kasım 2013 tarihine kadar kayıt yaptırmayan yabancı uyruklu öğrenciler GSS’den çıktılar…
- GSS’lilik yabancı Uyruklu Öğrenciler için isteğe bağlı hale getirildiği için, öğrenimine 29/5/2013 tarihinden önce başlamış olan yabancı uyruklu öğrencilere GSS’ye müracaat için verilen 6 aylık süre 29/11/2013 tarihinde dolduğundan bu tarihe kadar kayıt yaptırmamış olanlar GSS’li olamayacaktır. İlk kayıt tarihinden itibaren üç aylık süre içinde müracaat edenlerin GSS’liliği takip eden gün itibariyle başlayacak olup, tescil tarihinden itibaren de bir aylık süre içinde bir yıllık primlerini peşin olarak ödemeleri gerekir.

Haberin Devamı

STAJYER AVUKATLAR İÇİN

- Avukatlık Stajı yapmakta olanların sağlık yardımı nasıl sağlanır?
- Avukatlık stajı yaparken, GSS’li veya hak sahibi durumunda olmayan avukatlar, staj süresi ile sınırlı olmak üzere GSS’li olurlar ve primleri Türkiye Barolar Birliği tarafından asgari ücretin % 6’sı olarak SGK’ya ödenir.

Haberin Devamı

TURİSTLERİN MASRAFINI ÜLKESİ ÖDER

- Turist olarak bulunan yabancılar nasıl tedavi olurlar, para öderler mi?
- Bu kimseler eğer Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi yapmış yabancı ülke vatandaşları ve orada sigortalı/emekli veya hak sahibi kimseler iseler, tedavileri sözleşme yapılmış ülke adına yapılır. Bu nedenle turistler, kendi ülkelerinden sağlık yardımına müstehak olduklarına dair belge (formüler) getirmeleri gerekir. Belgeyi bulunduğu yerdeki SGK merkez müdürlüğüne vererek kendisine verilecek sağlık yardımı alabileceğine dair belge ile tedavi olur. Bu şekilde tedavilerini SGK üzerinden olurlar yoksa tedavi bedellerini kendileri karşılarlar. SGK da tedavi ücretini yabancı ülkeden tahsil eder.
- Oturma izni olanlar nasıl tedavi olurlar?
- Yabancı ülke ile mütekabiliyet esasına göre, yabancı ülkede sigortalı olmayan ve ülkemizde de sigortalı bir işte çalışmayanlar, Türkiye’de oturma izni bir yılını doldurduktan sonra GSS’li olur ve bu tarihten itibaren kendilerince bir ay içinde SGK’ya verilecek GSS giriş bildirgesi ile GSS’lilikleri başlar. Asgari ücretin iki katı üzerinden prim öderler. Bu yabancıların oturma izinlerinin sona erdiği veya yabancı bir ülkede sigortalı olduğu tarihten itibaren GSS’likleri sona erer.

Haberin Devamı

Ücretsiz izne çıkan memurun sağlık hakkı ne

- İşsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneği alanlar nasıl tedavi olurlar?
- Bu kişilerin GSS’liği başkaca bir işleme gerek kalmaksızın, işsizlik ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanmaya başladıkları tarihte başlar. Bu tarihi İş-Kur bir ay içinde SGK’ya bildirir. Alınan ödeneklerin kesildiği tarihten itibaren de GSS’likleri sona erer. Primlerini İş-Kur asgari ücret üzerinden öder.
- Ücretsiz izine çıkan memurların sağlıkta hakları kaç gündür?
- Aylıksız izin sürelerini bir yıla kadar kullanan memur, bu sürede GSS’li sayılır. Bir yılı geçirenler, eşi GSS kapsamında ise eşinin üzerinden, eşi de GSS’li değilse, gelir testi yaptırarak primlerini ödemek suretiyle GSS kapsamına girer. Bu kimseler en az 30 gün prim ödemek kaydıyla sağlık yardımlarından yararlanır.

Haberin Devamı

Lise mezunu çocukların durumu

- Liseden mezun olan çocuklar, yaz döneminde nasıl tedavi olurlar?
- Annesi veya babası sigortalı veya emekli olup, liseden mezun olan çocuklar, 20 yaşını aşmamış olmak kaydıyla lise veya dengi okullarını bitirmelerini izleyen tarihten itibaren 120 gün süreyle sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam ederler. Kendisine bu dönemde GSS pim borcu tahakkuk edenler yapacakları itiraz ile borçlarını sildirebilirler. 20 yaşını aşanlar gelir testine tabi olurlar.

YARIN

- Tedaviye gidildiğinde kimlik tespiti nasıl yapılacaktır?
- Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi nedir ve Kanuni midir?
- Biyometrik Kimlik Doğrulama ne işe yarar?
- Avuçiçini veya parmak damar izini taratanlar fişlenmiş sayılır mı?
- Kimler Avuçiçini veya parmak damar izini okutmadan tedavi olabilecek?
- 1 Aralıkta bu sisteme geçmeyen hastanelere ne olacak?
- Biyometrik kimlik uygulaması hangi sağlık kuruluşlarında olacaktır?
- Biyometrik kimlik doğrulama kayıt işlemi nasıl yapılacaktır?
- Hastaların avuçiçini veya parmak damar izini taratmaya hastanaye gitmesi için bir süre var mı?
- Bir hastanede hem avuç içi damar izini hem de parmak damar izini tanıttırmak mümkün mü?
- Bir kere avuçiçini veya parmak damar izini taratanlar, başka bir hastanede de taratacak mı?
- İlk Biyometrik Kimlik Taramasından sonraki günlerdeki tedavilerde de kimlik belgesine ihtiyaç olacak mı?
- Biyometrik kimlik doğrula-maya tabi olmayanlar için kimlik tespiti yapmayan hastane veya kimliğini baş-kasına kullandırtan hastaya ne gibi yaptırım vardır?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!