Ankara'ya "Ucuz ve Kaliteli Süt" müjdesi

Güncelleme Tarihi:

Ankaraya Ucuz ve Kaliteli Süt müjdesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2009 10:14

Ankara'daki damızlık süt yetiştiricileri, ürettikleri sütü değerlendirmek üzere şirket kurdu. Şirket, üretilen 70 ton sütü, Eylül'den itibaren günlük olarak piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Satış fiyatını şimdiden 1 lira olarak açıklayan şirket, abonelik sistemi ile satış yapacak.

Ankara Damızlık Süt Sığırı Yetiştiricileri Birliği (ADSSYB) Başkanı Cengizhan Yorulmaz, yaptığı açıklamada, birliğe bin 800 besicinin üye olduğunu ve işletmelerde bulunan 25 bin hayvandan günde 70 ton süt elde ettiklerini söyledi.

Geçen yıl işletmelerde 35 bin hayvan olduğunu, süt fiyatlarının 68 kuruştan 45 kuruşa düşmesi ve kriz nedeniyle bunların 10 binini kesmek zorunda kaldıklarını anlatan Yorulmaz, hayvanlar kesildiği için geçen yıl
110 ton olan süt üretiminin bu yıl 70 tona gerilediğini kaydetti.

Ankara'da değerlendirecek fabrika olmadığı için üretilen sütü Adapazarı'na gönderdiklerini belirten Yorulmaz, kriz nedeniyle sanayicinin alım fiyatlarını düşürmesi üzerine, kendi sütlerini değerlendirmek üzere harekete geçtiklerini ve “Ankara Birlik Süt AŞ” adıyla bir şirket kurduklarını bildirdi.

Yorulmaz'ın verdiği bilgiye göre, şirket Kazan'da atıl durumda bulunan bir süt fabrikasını yenilemeye başladı. Birlik üyesi üreticilerden toplanacak sütler, bu fabrikada işlenerek, günlük pastörize süt olarak Ankara halkının tüketimine sunulacak.

Bir taraftan fabrikayı yenilerken bir taraftan dağıtım ağı kurmaya ve marka belirlemeye çalıştıklarını anlatan Yorulmaz, şunları söyledi:

“Eylül ayında, 2 ve 5 litrelik şişe ambalajlarda günlük sütü piyasaya sunmayı hedefliyoruz. Litre fiyatımız 1 lira olacak ve abonelik yöntemi ile satacağız. Abonelerimiz, her sabah sütü kapılarında bulacak. Geri dönüşümlü şişe kullanacağız. Fiyatımızla ve sistemimizle iddialı olacağız. Ankara'lı unuttuğu günlük pastörize sütü, bizimle yeniden keşfedecek. Çocuklarımız daha sağlıklı, taze süt içecek.”

“AB STANDARTLARINDA, KALİTELİ SÜT ÜRETİYORUZ”

Birliğe bağlı işletmelerde, AB standartlarında, kaliteli süt ürettiklerini vurgulayan Başkan Cengizhan Yorulmaz, Türkiye'de ortalama 500 bin olan ve 1 milyona kadar çıkan 1 litre sütteki bakteri sayısının, birlik sütlerinde 100 binin altında olduğunu söyledi.

Süt kalitesi konusunda iddialı olduklarını kaydeden Yorulmaz, şu bilgiyi verdi:

“Birliğe üye işletmelerde, bakterisi 100 binin, 50 binin, hatta binin altında süt üreten besiciler var. Sütlerdeki yağ oranı ortalama 3,6, protein oranı ise yüzde 3,5. Her üreticimize bir kart verdik. Bunların sattıkları süte ilişkin veriler, yağ, protein oranı günlük olarak işleniyor. Sütteki yağ ve protein oranı da Türkiye ortalamasının üzerinde. Sütte kaliteyi korumak için 190 tane soğutma tankı aldık. Üreticiden alınan süt soğutma tankına konarak anında soğutuluyor, böylece kalite kaybı olmuyor, süt bozulmuyor.

Bu sütü, Eylül ayında faaliyete geçirmeyi planladığımız fabrikada değerlendireceğiz. İlk aşamada 70 ton olan günlük üretimi 100 tona çıkarmayı öngörüyoruz. Sadece süt üzerine çalışacağız, yoğurda geçmeyi düşünmüyoruz.

Mağazalara vermeyeceğiz, belki belediye ile satış konusunda işbirliği yapabiliriz. Dağıtım ağı sistemi konusunda çalışmalarımız sürüyor.”

Türkiye'de perakende süt fiyatlarının çok yüksek olduğunu ve bu nedenle tüketicinin yeterince süt tüketmediğini belirten Yorulmaz, “Avrupa'da, çiğ süt ile pastörize süt fiyatları arasında 1'e 1,5 oranı var. Yani 50 kuruşa alınan sütün en fazla 1 liraya satılması lazım. Ama Türkiye'de 2 liradan satılıyor. Biz 1 liradan süt sattığımızda, herkes süt içebilecek. Sütteki bakteri sayısı az olduğu için de bozulma süresi uzun olacak. Aile boyu ambalajlarda süt alınacak” dedi.

Yorulmaz, süt tüketiminin artırılması için belediyelere, dağıttıkları gıda paketlerinin içine süt veya “süt kartı” koymalarını önerdiklerini, “Süt kartı”na her gün için 1 litre süt işlenebileceğini, vatandaşın da bunu istediği marketten alabileceğini söyledi.

“SÜT TOZU DESTEĞİ, SÜT FİYATLARINI ARTIRABİLİR”

Çiğ süt fiyatlarının çok düşmesi nedeniyle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, fazla sütü piyasadan çekerek fiyatları yükseltmek amacıyla bazı firmalara süt tozu ürettirmek üzere destek verdiğini hatırlatan ADSSYB Başkanı Cengizhan Yorulmaz, bu desteğin geç kaldığını öne sürdü. Süt fiyatlarını kış aylarında düştüğünü, besicinin de bu nedenle Türkiye çapında 180 bin-200 bin hayvanı kesime gönderdiğini anlatan Yorulmaz, şu uyarıda bulundu:

“Şimdi hayvan sayısı azaldı, süt üretimi düştü, fiyatlar belli bir seviyeye oturdu. Bu aşamada firmaların süttozu üretmek için devreye girmesi, süt fiyatlarının artmasına neden olur. Üreticisi açısından olumlu olmakla birlikte, bu müdahale sürerse, Temmuz ayında tüketici fiyatları 2 katına çıkar ve tüketici süt alamaz. Bakanlık müdahalede geç kaldı. Süttozu için piyasayı iyi takip etmeli.”

Yorulmaz, hayvancılık teşviklerini değerlendirirken, süt primi başta olmak üzere birçok desteğin ödemesinin 2010'a bırakılmasını eleştirdi ve üreticinin mağdur edildiğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!