Ankara'ya dev su projesi

Güncelleme Tarihi:

Ankaraya dev su projesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2011 13:33

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, “Bugün çok tarihi bir gün. Çünkü Türkiye'nin en büyük iletim hattı, yaklaşık 32 kilometre uzunluğunda dev bir hat. İnşallah çok kısa zamanda gerçekleştirilecek ve Ankara'nın 2050 yılına kadar su ihtiyacı kalmayacak. Ayrıca oradan memba suyu gibi su gelecek. Arıtma maliyetleri açısından da bir problem olmayacak” dedi.

Haberin Devamı

Ankara İçme Suyu 2. Merhale Projesi Gerede Sistemi imza töreni Ankara Rixos Otel'de yapıldı. Eroğlu, törende yaptığı konuşmada, su olmayınca hayatın da olmayacağını, suyun hayat olduğunu söyledi. Şu anda Türkiye'nin hiçbir şehrinin su problemi olmadığını belirten Eroğlu, illerin su ihtiyaçlarını 2040-2050 yılına kadar karşılamak için eylem planı hazırladıklarını ifade etti.

Susuzluğun faturasının yüksek olduğuna işaret eden Eroğlu, birçok hastalığın kaynağının susuzluk olduğunu dile getirdi.Eroğlu, Ankara'da 2007 yılında kuraklık nedeniyle büyük bir su sıkıntısı yaşandığını belirterek, o dönemde Çamlıdere Barajı'nın altta kalan suyunu almak için yüzer sistem kurduklarını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara'nın su probleminin çözülmesi yönünde kendilerine talimat verdiğini ifade eden Eroğlu, Büyükşehir Belediyesi'nin isale hatları çekerek Ankara'ya Kesikköprü Barajı'ndan su getirdiğini hatırlattı.

Kızılırmak suyunun Ankara'ya verilmesi nedeniyle çok tartışmalar olduğunu anlatan Eroğlu, şunları kaydetti:

“Zaten Kızılırmak'tan su alınması Ankara İçme Suyu Projesi'nde vardı. Kaldı ki, bu bana göre faydalı oldu. Bütün yumurtaları bir kefeye koymak, bütün her şeyi Çamlıdere'ye bağlamak yanlış olacağı için, Kızılırmak suyu Ankara'nın bir sigortasıdır. O yüzden onun ön plana alınması, öncelikli olarak tamamlanması bana göre çok isabetli olmuştur. Her şehrin mutlaka bir sigortası olması gerekir. Bir şehir, tek bir hattan, tek bir sistemden bir baraja bağlı kalamaz.”

Eroğlu, Gerede sistemi ile ilgili daha önce yapılmış bir proje olduğunu ama bu projenin işletme maliyetinin yüksek olduğunu söyledi. Teknolojinin gelişmesi ile yatırım ve tünel açma maliyetlerinin azaldığına işaret eden Eroğlu, bu nedenle Türkiye'nin en uzun içmesuyu iletim tünelini içeren projeyi hayata geçirdiklerini anlattı. Projenin kredisinin Japonya'dan sağlandığını hatırlatan Eroğlu, ihaleyi kazanan Kolin İnşaat'ın yetkililerine de teşekkür etti. Türk müteahhitlik sektörünün Çin'den sonra 2. sıraya yükseldiğini belirten Eroğlu, Çin'i de geçeceklerine inandığını söyledi.

Eroğlu, “Bugün çok tarihi bir gün. Çünkü Türkiye'nin en büyük iletim hattı, yaklaşık 32 kilometre uzunluğunda dev bir hat. İnşallah çok kısa zamanda gerçekleştirilecek ve Ankara'nın 2050 yılına kadar su ihtiyacı kalmayacak. Ayrıca oradan memba suyu gibi su gelecek. Arıtma maliyetleri açısından da bir problem olmayacak” diye konuştu.

PROJE 4 YILDA TAMAMLANACAK

DSİ Genel müdürü Haydar Koçaker, Filyos Nehri'nin kolu olan Ulusu çayı üzerinde Işıklı regülatörü inşa edilecek ve dağın altından açılacak tünel ile Çamlıdere Barajı'na su götürüleceğini anlattı. Böylece Ankara'nın içme suyunu sağlayan Çamlıdere Barajı'nın besleneceğini ifade eden Koçaker, Gerede-Çamlıdere arasına yapılacak tünelin uzunluğunun 31 bin 592 metre olacağını, 4,5 metre çapında inşa edilecek tünelde saniyede 40 metreküp su akacağına dikkati çekti. Koçaker, projenin 4 yılda tamamlanacağını kaydetti.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara'nın 3 sene önce büyük bir kuraklık yaşadığını hatırlatarak, “Son iki yılda Cenab-ı Allah çok iyi
yağmur verdi. Bugün itibarıyla 665 milyon metreküp suyumuz var, yani yaklaşık 2 yıllık. Hiç yağmur yağmasa 2 yıllık suyumuz var. Gerede ile buna yılda en az 200 milyon metreküp daha ilave edeceğiz. Şu anda Türkiye'deki kentler arasında su garantisi en büyük olan il Ankara'dır diye çok rahat söyleyebiliriz. Kesikköprü ile Ankara'nın 2050 yılına kadar su sıkıntısı olmayacak” dedi.

Konuşmaların ardından, Bakan Eroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, DSİ genel Müdürü Koçaker, Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Nobuaki Tanaka ve Kolin İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Naci Koloğlu ile Ankara İçme Suyu 2. Merhale Projesi Gerede Sistemi'nin sözleşmesini imzaladı.

ERGENE HAVZASI İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Eroğlu, Ergene Havzası ile ilgili çalışmaların devam ettiğini, master plan hazırlıklarının tamamlandığını söyledi. Konuya taraf olan belediyelerin de arıtma tesisi yapılması gibi konularda harekete geçmesi gerektiğini, Bakanlığın denetleyici kuruluş olduğunu belirten Eroğlu, “Çevre Kanunu gereğince süreler doluyor. Bu durumda onlara ceza kesmek durumundayız” değerlendirmesinde bulundu.

Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı'nın komisyonlarda görüşüldüğünü anımsatan Eroğlu, kanun tasarısının HES'lerle alakası olmadığını ifade etti. Biyolojik çeşitliliği, sulak alanları, sit alanlarını korumak istediklerini vurgulayan Eroğlu, pek çok sulak alanı kurtardıklarını ve bu konuda kararlı olduklarını dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!