Güncelleme Tarihi:
Geçmişten bu yana hükümetlerle TÜSİAD arasındaki ilişki hep inişli çıkışlı bir çizgide ilerledi. Bu kural AKP hükümeti döneminde de pek değişmedi. Bir önceki yönetimde başkan Ümit Boyner ile sık sık gerginleşen TÜSİAD ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki ilişki, Ankara ziyaretiyle randevu krizine dönüşse de yeni başkan Muharrem Yılmaz döneminde işbirliği arayışı devam edecek. Bunun ilk göstergesi TÜSİAD heyetinin Ankara ziyaretinin ardından hükümet tarafından gerçekleşen nezaket ziyareti.
Bilindiği gibi TÜSİAD heyeti, Ankara’ya yaptığı ziyaretlerde Cumhurbaşkanı, siyasi parti liderleri, başbakan yardımcıları ve bazı bakanlarla görüşmesine rağmen Başbakan ile bir araya gelemedi. Başbakan ile TÜSİAD heyetinin neden denk gelemediğine yanıt aranırken Başkan Muharrem Yılmaz, “Konuyu bize değil, karşı tarafa sorun” diyerek bir anlamda topu hükümet kanadına attı.
Çok geçmeden Hükümet tarafından TÜSİAD’a bir nezaket ziyareti yapıldı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, geçen hafta Muharrem Yılmaz’ı ziyaret ederek bir süre görüştü.
Ekonomist'ten Sibel Atik'in haberine göre Ankara ziyaretinde her ne kadar Başbakan ile bir araya gelemediği için gerginliğin sürdüğü izlenimi oluşsa da görünen o ki, TÜSİAD heyeti hükümet ile işbirliğinin ilk adımını bu ziyaret sırasında zaten atmış.
DERS KİTAPLARI TÜSİAD’DAN
TÜSİAD’ın geleneksel bu Ankara ziyaretinde, yeni yönetimin ilk işbirliği adımları eğitim alanında atıldı. Ankara ziyareti sırasında Milli Eğitim Bakanı ile bir araya gelen TÜSİAD heyeti, işbirliği alanında önemli bir mutabakata vardı. Buna göre FATİH Projesi (Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi’nin kısaltmasından oluşuyor) kapsamında zenginleştirilmiş ders kitaplarının hazırlanmasına TÜSİAD destek verecek.
Konuyu sorduğumuz TÜSİAD Genel Sekreteri Zafer Yavan, Ankara’dan olumlu izlenimlerle döndüklerini ve Milli Eğitim Bakanı, müsteşarı ve Talim Terbiye Kurulu Başkanı ile birlikte gerçekleştirdikleri görüşme sırasında FATİH Projesi çerçevesinde tabletlerde müfredata uygun ders kitapları için yazılım çalışmaları konusunda sorumluluk üstlendiklerini belirtti. Yavan, ortak anlayışın ürünü olacak bu yeni projeyle ilgili şunları söyledi: “Zenginleştirilmiş kitap konusunda destek vermek istediğimizi daha evvel iletmiştik. Karşılıklı anlayış ile bunu bir çerçeveye kavuşturduk. Buna göre 2014-2015 eğitim döneminde devletin resmi kitaplarının bir bölümünün e-kitap haline dönüştürülmesine TÜSİAD katkı sağlayacak. Eğitim politikasının niteliğini güçlendirmek amacına hizmet için yapılıyor bu çalışma. Bunun için pek çok teknik ekiple çalışıyoruz.”
Pedagojik alt yapı, yazılım, estetik, görsel ve işitsel teknoloji konularını bir araya getiren bir yaklaşımla akıllı tahta ve tablete uygun yazılım konusunda çalışmaların başladığını kaydeden Yavan, interaktif öğrenime fırsat sağlayan bu çalışmanın dünyaya örnek olacağını dile getirdi.
TÜSİAD’ın üstlendiği bu proje çerçevesinde ilk etapta eylül ayına kadar dört kitabın bitirilmesi için çalışılacak. 9-10 ve 11’inci sınıflar için hazırlanacak kitaplar, 2014-2015 eğitim ve öğretim dönemine yetiştirilecek.
LOBİ YAPACAK
Hükümet ile sağlanan işbirliğinin ilk örneği eğitim alanında olurken, TÜSİAD sunacağı raporlarla ortak çalışmaların sayısını artırmaya dönük çabalarını sürdürecek. Bunlardan en önemlilerinden birisi hükümetin de üzerinde çalıştığı Transatlantik STA’sı (Serbest Ticaret Anlaşması).
Amerika ile Avrupa arasında imzalanacak bu serbest ticaret anlaşması Türkiye’yi ciddi anlamda etkileyecek. 3 trilyon dolarlık bir ticareti kapsayan bu anlaşma, Türk özel sektörü için çok önemli. Türkiye’nin bu sürecin dışında kalmaması gerektiğini ifade eden Yavan, Türkiye’nin bir AB üyesi ülke gibi bu anlaşmanın bir tarafı olması veya elde edeceği haklar konusunda bu hukuki yapıyı sağlayabilmesi gerektiğini anlatıyor.
Hükümetin bu konuyla ilgili gerekli çabaları zaten attığını kaydeden Yavan, TÜSİAD’ın ise seminer ve raporlarla muhtemel kayıpları ortaya koyacağını ve hatta Avrupalı ve Amerika’nın TÜSİAD eşdeğeri kuruluşların destekleriyle, onları ikna ederek Türkiye’yi de bu sürece dahil etmek üzere çalışmalar yapacaklarını belirtiyor.
Hükümete bu anlamda destek verecek bir lobi faaliyeti yürüteceklerini anlatan Yavan, hukuki metinlerde nasıl yer alınabileceği konusunda öneriler yapacaklarını da kaydetti. Yavan, 6 Mayıs’ta bu konuyu geniş katılımlı bir seminerle tahlil edeceklerini ve ticari anlamda ilk sonuçların burada görüleceğini söyleyerek “Hükümetin de konuya yaklaşımı doğal olarak paralel. Biz iş dünyası olarak bir baskı grubu yaratacağız. Bu anlaşmanın taraflar açısından önemini analitik araçlar kullanarak anlatmaya çalışacağız” dedi.
YAZILIM RAPORU SUNACAK
Bir diğer çalışma ise bilişim ve yazılım sektörü özelinde olacak. 2023 hedeflerine ulaşmada bilişim ve yazılım sektörlerinin önemine işaret edilecek. Yazılım sektörü, bilgi toplumuna geçiş ve kalkınma arasındaki bağı inceleyecek bu kapsamlı rapor hükümet yetkilileri ve kamuoyu ile paylaşılacak.
Bilişim sektörünün gelişmesi için bir öneri seti olarak sunulacak bu rapor için çalışmaların başladığını ve bu anlamda yazılım sektörünün geleceği ve Türkiye’ye katkısı konusunda bir çalışma yaptıklarını belirten Yavan şunları anlatıyor:
“Küresel örnekleri inceleyen bir çalışma olacak. Rusya’da da hızlı gelişen yazılım alanında artık daha katma değerli işler oluyor. Dolayısıyla yazılım konusunda Türkiye örneğini anlamak istiyoruz. Kaç yazılımcı var? Hangi temel eğitim noktalarına eğilirsek başarılı yazılımcılar yetişir. Bakınız Amerika’da Obama danışmanlarından bilişim sektörünün yarattığı katma değerin daha fazlasının ülke içinde kalması için politika önermelerini istedi. Bizler 2023 hedeflerine yürürken, ilk 10 ülke içinde olacaksak en önemli adım bilişim sektöründe yaratılacak değerdir. O nedenle bu raporu çok önemsiyoruz.”
“BAŞBAKAN’IN YOĞUNLUĞUNA SAYGI DUYUYORUZ”
Başbakan ile randevu konusunu TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcısı Memduh Boydak’a soruyoruz. Yeni yönetimde Anadolu sermayesinin önde gelen isimlerinden biri olan Boydak, Başbakan’dan randevu talebinin hala geçerli olduğunu söylüyor. Boydak, “Yeni yönetimin Ankara’ya ziyareti bir TÜSİAD geleneğidir. Devletin büyüklerini mutlaka ziyaret eder ve yeni yönetimin görev alanlarını paylaşırız. Aynı zamanda iş dünyasının beklentilerini de izah ederiz. Bizler yine bu çerçevede ziyaretlerimizi sürdüreceğiz. O nedenle Başbakan’dan randevu talebimiz hala geçerli. Kaydımızı yaptırdık. Fakat Başbakan’ın yoğunluğunu da biliyoruz ve buna saygı duyuyoruz. O nedenle sorun yok. Kindarlık gibi bir şey olamaz. Bizim de çok acil görüşmek üzere bir gündemimiz olmadığı için de yanlış yorumlamamak lazım” diye konuşuyor.
TÜSİAD’ın Yüksek İstişare Konsey Üyesi Tuncay Özilhan ise “Ankara ziyaretinde TÜSİAD heyeti Başbakan ile denk gelmedi ama Kurtulmuş’un yaptığı nezaket ziyaretinin ardından önümüzdeki dönemlerde Başbakan ile de bir araya gelineceğini düşünüyorum. Neticede uygun görüldüğünde bir tarih verilecektir. O nedenle TÜSİAD’ın görüşme talebi tabii ki hala canlı ve gündemdedir” demekle yetiniyor.