Ankara’nın havayolu yolcu kapasitesi 5’e katlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Ankara’nın havayolu yolcu kapasitesi 5’e katlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2006 00:00

Başkent Ankara’nın dışa açılan kapısı Esenboğa Havalimanı bugün yeni çehresine kavuşuyor. TAV Havalimanları Holding tarafından, taahhüt edilenden 1 yıl 1 gün önce bitirilerek 2 yılda tamamlanan terminalin resmi açılışı bugün. 2 milyon kişi olan yolcu kapasitesi, yeni terminal binasının hizmete girmesiyle 10 milyona çıkacak.

ANKARA Esenboğa Havalimanı’nın yeni terminali bugün açılacak. TAV Havalimanları Holding tarafından, taahhüt edilenden 1 yıl 1 gün önce bitirilerek 2 yılda tamamlanan terminalin resmi açılışı, Ankara’nın başkent oluşunun yıldönümü olan 13 Ekim’de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı törenle yapılacak. TAV İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, "(10 yılda 10 terminal) hedefiyle çıktığımız yolda, önemli bir çalışmayı daha başarıyla noktaladık" dedi. İnşaatın 250 milyon Euro yatırımla tamamlandığını, yapım aşamasında 17 bin 500 kişinin görev aldığını anlatan Şener, Esenboğa Havalimanının Avrupa Birliğine aday Türkiye’nin başkentine ve ulaşımına yepyeni bir soluk getireceğini ifade etti.

KAPASİTE 5 KAT ARTACAK: Yeni terminal, 182 bin metrekare alan üzerinde hizmet verecek. Esenboğa Havalimanının halen yıllık 2 milyon kişi olan yolcu kapasitesi, yeni terminal binasının hizmete girmesiyle 10 milyona çıkacak. Kapasite artışının, Ankara’ya olan direkt uçuşları da artırması bekleniyor. Terminal binasında operasyonel hizmetlere 16 Ekim Pazartesi günü başlanacak.

DİĞER ÖZELLİKLER: Terminalin çevre düzenlemesine de büyük önem verildi. Bu kapsamda 100 bin metre karelik alan çimlendirildi, 1.664 ağaç, 23 bin 661 mazı dikildi, 135 bin 419 metrekare alanda peyzaj çalışması yapıldı. Terminal binasının içinde ise bin 700 süs bitkisiyle 65 ağaç dikildi. Yap-işlet-devret modeliyle tamamlanan terminalde 4 bin 69 araçlık kapasiteli katlı otopark olacak. Yeni terminalde 130 adet check-in kontuarı, 36 adet pasaport kontuarı ve 9 adet de bagaj alım kontuarı bulunuyor. Yeni terminal binasında güvenlik önlemleri üst seviyede uygulanacak.Havalimanında yıldırım tehlikesine karşı topraklama ve korunma sistemleri, 5 bin noktada kontrolü sağlayan interaktif yangın algılama sistemi bulunacak. Bagajlar, EDS ile (Otomatik Patlayıcı Algılama Sistemi) kontrol edilirken, terminal binası 400 noktada sabit, 60 noktada hareketli, toplam 460 kamerayla izlenecek. Yeni terminalde, 3 bin noktada dijital merkezi ses yayını, 240 noktada kartlı geçiş sistemi, 80 noktada analog, 35 noktada dijital saat bulunacak.

BAĞLANTI YOLLARI: Ayrıca, 4 noktada çeşitli ülkelerin saatlerini gösteren sistemler de yer alacak. Öte yandan, ASKİ Genel Müdürlüğünün yapımını üstlendiği, Ankara çevre yolu köprüsü ile Esenboğa Havalimanı girişi arasındaki yol genişletme ve köprülü kavşak çalışmalarının da bitirilerek, resmi açılışının 13 Ekim’de yapılacağı bildirildi.

Sabiha Gökçen ihalesine kesinlikle katılıyoruz

TAV CEO’su Sani Şener, Sabiha Gökçen hava limanıyla ilgili özelleştirmeye karar verildiğini duyduklarını, ihaleye kesinlikle katılacaklarını bildirdi. Şener, "Türkiye’de Proje Finansmanı Gelecekte Piyasadaki Olası Gelişmeler" konulu toplantı sırasında, gazetecilerin yeni ihalelere girip girmeyeceklerine yönelik sorularını yanıtladı. Sabiha Gökçen hava limanının ihaleye çıkacağını duyduklarını ifade eden Şener, ihalenin gelecek senenin başında ya da bu senenin sonuna kadar yapılacağını duyduklarını, buna paralel ihalenin en kısa zamanda yapılacağına inandığını dile getirdi. "Özelleştirmeye karar verildiğini duyduk, bu bizim için önemli bir ihale kesinlikle katılacağız. İhale ihaledir, alabiliriz de almayabiliriz de..." diyen Şener, Sabiha Gökçen hava limanıyla ilgili büyük bir dış hatlar terminali inşası planlandığı bilgisini de aldıklarını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!