Güncelleme Tarihi:
BAŞBAKAN Ecevit, Bakanlar Kurulu'nda enerji krizi görüşülürken ilginç bir benzetme yaptı. Ankara'daki meydan ışıklandırmalarını, kumarhaneler kenti Las Vegas'takilere benzeten, Ecevit, ‘‘Bu ışıklandırmalar ortadayken, enerji tasarrufu için halkı ikna edemeyiz’’ dedi.
AVRUPA Birliği'nden (AB) sonra ikinci temel gündem konusu olan enerji krizi ve buna ilişkin tasarruf önlemlerinin tartışıldığı önceki günkü Bakanlar Kurulu'nda ilginç tartışmalar yaşandı.
FP'li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in son Cumhuriyet bayramından itibaren yaptırdığı Kavaklıdere Kuğulu Park kavşağı ile Kızılay meydanındaki ışıklı süslemeler de eleştiri konusu oldu. Bakanlar Kurulu toplantısında bu konu üç kez gündeme gelirken, Başbakan Bülent Ecevit, bu gösterişli-şova dönük ışıklandırmayı kumarhane ve eğlencenin dünyadaki önemli merkezlerinden biri olarak bilinen Las Vegas'taki ışıklandırmaları andırdığını söyledi.
Ecevit ve konuyla ilgili görüşünü açıklayan diğer bakanlar, Başkent'in göbeğinde herkesin gözleri önündeki bu ışıklandırmalar ortadayken halkı elektrik tasarrufuna ikna etmenin zorluğunda birleştiler. Halkı ikna etmek için öncelikle kamunun tasarruf yapması konusunda da görüş birliğine varıldı.
İSRAF KISINTILARI
Ecevit, dün yaptığı açıklamada da, ‘‘Bazı tasarruf tedbirleri alınması zorunludur. Fakat, bunlar ihtiyaçtan değil israftan kaynaklanan kısıntılar olacaktır. Bazı tasarruf tedbirleri alacağız’’ dedi.
Ecevit, ‘‘Bu kısıntıların düzeyini en alt seviyede tutabilmek için gerekli tedbirleri dünkü (önceki günkü) toplantımızın ışığında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önümüzdeki günlerde bütün ayrıntılarıyla somut olarak belirleyip açıklayacaktır’’ bilgisini de verdi.
Ecevit, dün gazetecilerin doğalgaz sıkıntısı nedeniyle Ankara'da EGO Genel Müdürlüğü'nün kamu kuruluşlarının gazını keseceği hatırlatılarak, bu konuda önlem alıp alınmayacağına ilişkin bir sorusuna, bu konularda bugünkü hükümetin sorumlu olmadığını belirterek yanıt verdi.
NÜKLEER TARTIŞMASI
Başta, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan olmak üzere, bazı ANAP'lı ve MHP'li bakanlar, karşılaşılan enerji darboğazında nükleer enerjiye geçmede Türkiye'nin gecikmesini gerekçe gösterdiler. Biran önce nükleer enerjiye geçilmesini isteyen bu bakanları, başbakan Ecevit, ‘‘Arkadaşlar, kısa vadede yapacağımız işler var, uzun vadeli planlayacağımız işler var. Bu toplantıda kısa vadede alınacak acil önlemleri konuşuyoruz’’ diye müdahale etti ve nükleer enerji tartışması böylece sona erdi.
Seydişehir ve İsdemir’de hüzün
BAKANLAR Kurulu'nun önceki gün yapılan toplantısından sonra, yüksek enerji çeken kamu fabrikalarından İsdemir ve Seydişehir'in, enerji tasarrufu kapsamında geçici olarak kapatılmasının gündeme gelmesi, tepkilere yol açtı.
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Şahin, İskenderun Demir Çelik Fabrikaları'nın (İsdemir), enerji tasarrufu gerekçesiyle kapatılmasının gündeme gelmesinin büyük bir acizliğin ifadesi olduğunu söyledi. Özçelik-İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Nihat Kıymacı ise ‘‘Böyle birşeyi düşünmek bile yanlış. İsdemir, kendi enerjisini kendi üretiyor’’ dedi.
Özçelik-İş Sendikası Seydişehir Şube Başkanı Muslehittin Koyuncu da, Seydişehir Eti Alüminyum A.Ş. fabrikasının 1 yıl süreyle kapatılmasının, 200 bin insanı ekonomik yönden olumsuz etkileyeceğini öne sürdü.
Devlet Bakanı Faruk Bal, ülkenin içinde bulunduğu enerji krizinin en az zararla atlatılması, bu nedenle bazı kamu fabrikalarının kapatılması konusunda Bakanlar Kurulu'nun aldığı bir karar bulunmadığını bildirdi.
DSİ: Bu kış çok zor geçecek
DSİ Genel Müdürü Prof.Dr. Doğan Altınbilek, Keban barajında 2,5 milyar metreküp su bulunduğunu, bu suyun günde 36 milyon kilovatsaat elektrik tüketilmesi halinde Mart'a kadar ancak yeteceğini belirterek, ‘‘Şu kesin; bu kış zor geçecek’’ dedi. Altınbilek, Bakanlar Kurulu'nca benimsenen tasarruf önlemlerinin çok yerinde olduğunu belirterek, bu tasarruf önlemlerinde başarının mutlaka sağlanması gerektiğini söyledi.
Altınbilek, kurmaylarıyla birlikte önceki gün Şanlıurfa'ya gelerek dün ve bugün GAP bünyesindeki barajlarda incelemelerde bulundu. Altınbilek, Keban, Karakaya, Atatürk barajlarından üretilen enerjinin ülkenin toplam hidroelektrik üretiminin yüzde 60'ını oluşturduğunu bildirdi. Altınbilek, ‘‘Geçen yılki gibi termik santralin bir-ikisi arızaya binerse tehlike büyük olur’’ dedi. GAP kapsamındaki barajlardaki suyun 3'de 2'sinin Mart'tan sonra eriyen karlardan geldiğini bildiren Altınbilek, ‘‘Bu yıl kuraklıktan dolayı normalin yüzde 60'ı kadar su geldi. Ancak, Türkiye elektriksiz kalmasın diye bu gelen sudan normalde üretilenin yüzde 85'i daha fazla enerji ürettik’’ dedi.