Güncelleme Tarihi:
Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Ahmet Aksu’nun komisyon başkanlığında, Ankara Hilton Oteli’nde gerçekleştirilen ihalede; Ankara Doğal Elektrik’e ait Tercan, Kuzgun, Mercan, İkizdere, Çıldır, Beyköy ve Ataköy Hidroelektrik Santralleri ile Denizli Jeotermal Santralinin 30 yıl süreyle “işletme hakkı verilmesi” yöntemi ile Engil Gaz Türbünleri Santralinin ise “satış” yöntemi ile özelleştirmesi için nihai pazarlık görüşmesi yapıldı.
27 ŞİRKET YARIŞTI
İhaleye 30 şirket teklif verdi. İhale bugüne kadar en fazla teklif verilen özelleştirme olma niteliğini kazandı. Nihai pazarlık görüşmesi öncesi yapılan ikili pazarlık sürecinde HABAŞ Sınai Ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi, GÜRİŞ İnşaat ve Mühendislik, USLUEL Enerji Tesisleri elendi.
İhaleye kalan şu 27 şirket katıldı:
“Maren Ortak Girişim Grubu, Redaş Elektrik Üretim, Kaya İnş.-Selen-Y Elektrik Ortak Girişim Grubu, Aşkale Çimento, Palmet Enerji, San-Sal İnşaat-Tesisat-Sanayi ve Tic., Kiler Alışveriş Hiz.Gıd., Özaltın İnşaat, Akfenhes Yatırımları ve Enerji Üretim, Alem Enerji Üretim, Türkerler İnş. Turizm Mad. Enerji Ürt., Cengiz Enerji, Turkuaz Petrol Ürünleri, Aksa Enerji Üretim, Akdeniz İnş., Çalık Enerji Elektrik Ürt. Ve Mad., Akça Enerji Üretim Otoprodüktör Grubu, ERNA Enerji İşletmeleri, Yalınkaya Enerji Üretim, Vaniköy Enerji Yatırımları Üretim, Doğal-Dekar Enerji Ortak Girişim Grubu, YADE Elektrik Üretim ve Tic A.Ş., Bereket Enerji Üretim Anonim Şirketi, Karkey Karadeniz Elektrik, Fırat Enerji Üretim Otoprodüktör, Zorlu Enerji Elektrik Üretim, Aksu Enerji.”
İhalenin nihai pazarlık görüşmelerine Yalın Kaya Enerji ile Fırat Enerji katılmadı. Buna karşın iki şirket son tekliflerin ardından yapılan ikili pazarlık sürecinde tekliflerini revize ettikleri için yarışa dahil oldular.
İhale Komisyonu Başkanı Ahmet Aksu, nihai pazarlık görüşmesinin başında yaptığı açıklamada Ankara Elektrik’in özelleştirme ihalesinin elektrik sektöründeki diğer ihaleler için önemli bir başlangıç teşkil ettiğini belirtti. Elektrik dağıtım bölgesi Özelleştirme İhalesi’nin geçen yılbaşında ertelendiğini anımsatan Aksu, “Elektrik dağıtım özelleştirmesinde 2008 yılında mesafe almayı hedefliyoruz. Önümüzdeki günlerde bir açıklama yapılacak” dedi.
İLK TEKLİF 312 MİLYON DOLAR
İhalenin elemesiz olarak yapılan ilk turundan en yüksek teklif 312 milyon dolar oldu. Elemeli olarak yapılan birinci yazılı turda ise en yüksek teklif 380 milyon dolara çıktı. Bu turda en düşük teklifleri veren Palmet Enerji ile Yalınkaya Enerji elendi.
Elemeli ikinci yazılı turda en yüksek teklif 404 milyon dolara yükselirken en düşük teklifleri veren Fırat Enerji ve Vaniköy Enerji ihale dışı kaldı.
Üçüncü elemeli turda en yüksek teklif 415 milyon 158 bin dolar olurken, Redaş ve Alem Enerji elendi. Dördüncü elemeli turda en yüksek teklif 422 milyon dolara çıkarken, en düşük teklifleri veren Türkerler ve Aksa ihale dışı kaldı. Elemeli beşinci yazılı turda en yüksek teklif 432 milyon dolara yükselirken San-Sal ile Özaltın en düşük teklifleri verdikleri için elendiler. Elemeli altıncı yazılı turda en yüksek teklif 442 milyon dolara çıkarken, en düşük teklifleri veren Cengiz Enerji ve Kiler yarış dışı kaldılar.
Yedinci elemeli turda en düşük teklifleri veren Akdeniz ve Karkey Karadeniz elendi.
ÇALIK AÇIK ARTIRMANIN BAŞINDA ÇEKİLDİ
Böylece yazılı turlar sonuçlanırken açık artırma başlangıç fiyatı 476 milyon dolar, artırım aralığı da 1 milyon dolar olarak belirlendi. Açık artırmanın ilk turunda Maren 477, Aşkale 478, Akça 479, Doğal-Dekar 485, Asken 486, Yade 487, Zorlu 488 milyon dolar teklifinde bulundu. Bu turda Akça, ihalenin ilk molasını alırken; Çalık, Turkuaz, Aksu, Kaya, Erna ve Bereket ihaleden çekildiler.
Açık artırmanın ikinci turunda Aşkale 490, Doğal-Dekar 491, Asken 492, Zorlu 499 milyon dolar teklifinde bulunurken; Maren, Akça ve Yade ihaleden çekildiler.
Açık artırmanın üçüncü turunda Aşkale 500, Doğal-Dekar 501, Zorlu 502 milyon dolar teklif etti. Aksen ise önce mola istedi ardından çekildi.
Açık artırmanın dördüncü turunda Aşkale 503, Doğal-Dekar 504, Zorlu 505 milyon dolar teklif etti. Açık artırmanın beşinci turunda Aşkale 506 milyon dolar teklifinde bulundu. Doğal-Dekar çekildiğini açıklarken, Zorlu teklifini 510 milyon dolara çıkardı. Altıncı turda Aşkale’nin çekilmesiyle ihaleyi 510 milyon dolarla Zorlu Enerji kazandı.
Böylece ihale 8 yazılı 6 sözlü olmak üzere toplam 14 turda tamamlandı.
TOPLAM 141 MW
İhale kapsamında bulunan santraller ve özellikleri şöyle:
-Engil Gaz Türbünleri: Edremit Van’da, kurulu gücü 15 MW.
-Denizli Jeotermal Santrali: Sarayköy’de, kurulu gücü 15 MW.
-Ataköy Hidroelektrik Santrali: Almus Tokat’ta, kurulu gücü 5,52 MW.
-Beyköy Hidroelektrik Santrali: Sarıcakaya Eskişehir’de, kurulu gücü 16,8 MW.
-Çıldır Hidroelektrik Santrali: Arpaçay Kars’ta, kurulu gücü 15,35 MW.
-İkizdere Hidroelektrik Santrali: İkizdere Rize’de, kurulu gücü 18,6 MW.
-Kuzgun Hidroelektrik Santrali: Ilıca Erzurum’da, kurulu gücü 20,9 MW.
-Mercan Hidroelektrik Santrali: Ovacık Tunceli’de, kurulu gücü 19,225 MW.
-Tercan Hidroelektrik Santrali: Tercan Erzincan’da, kurulu gücü 15 MW.
Bundan sonraki süreçte ihale onaylanmak üzere önce Rekabet Kurumu’na ardından Özelleştirme Yüksek Kurulu’na sunulacak. Ardından devir gerçekleştirilecek.