ANKA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2007 12:03
Anayasa Mahkemesi'nin, Turizm Teşvik Yasası'nın Hazine'ye ait turizm arazileri ve ormanların Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis edilmesini öngören hükümlerini iptal kararı turizmcilerin keyfini kaçırdı.
Mahkeme kararında, turizm sektör temsilcileri, orman arazilerinin turizme tahsisinde kamu yararı olup olmadığının yasayla belirlenmesi hükmedilirken, yasal boşluğun giderilmesi için de bir yıllık süre öngörülüyor. Sektör temsilcileri, bu sürenin uzun olduğunu, yeni düzenlemenin vakit geçirilmeden Meclis gündemine getirilmesini istiyor.
Turizm sektör temsilcileri, Anayasa Mahkemesi'nin turizm arazileri ve ormanların tahsisine ilişkin iptal kararına tepki gösterdi. Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Murat Dedeman, yaptığı açıklamada, ortaya çıkan yasal boşluğun vakit kaybedilmeden doldurulmasını istendi. Anayasa'nın ormanların kamu yararı dışında irtifak hakkına konu edilmeyeceğini öngördüğünü hatırlatan Dedeman, Anayasa Mahkemesi'nin kararına göre, orman arazilerinin turizme tahsisinde kamu yararı olup olmadığı ve ne şekilde uygulanacağının yasayla belirlenmesinin öngörüldüğünü kaydetti. Tahsis yönetmeliği ile ilgili olarak TBMM tarafından yeni bir yasa çıkarılması gerektiğini belirten Dedeman, Mahkeme'nin bunun için ortaya çıkan yasal boşluğun doldurulması için bir yıllık süre tanıdığını anımsattı.
Dedeman, şöyle devam etti:
"Danıştay vermiş olduğu tahsis yönetmeliğini durdurma kararını iptal ederse, kanun çıkıncaya kadar geçen sürede herhangi bir boşluk oluşmayacaktır. Danıştay’ın bu iptal kararı gecikirse yeni kanun yürürlüğe girinceye kadar turizm yatırımları durmuş olacaktır. Umudumuz Meclis tarafından bu yasanın en kısa sürede çıkarılmasıdır."
"YATIRIMLAR DURUR"Belek Turizm Yatırımcıları Birliği Başkanı Cemil Uğurlu, Anayasa Mahkemesi kararı ile yatırımların durma noktasına geldiğini savunarak, "Turizmde hedeflerin yakalanması imkansız hale gelecek" dedi. Uğurlu, "Bu kararla şu an için teşvik amacıyla tahsis edilen orman arazilerinin tahsis edilemeyeceği ve yatırımların duracağı gibi turizm sektörünü korkutan bir sonuç yaratmaktadır" dedi.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Osman Ayık da, kararın turizm sektörü ve Türkiye ekonomisi için ciddi bir yatırım kaybı anlamına geldiğini söyledi.Ayık da şunları söyledi :
"Tahsislerin durdurulması yerli ve yabancı yatırımcıyı baltalar. Turizm sektörü Türkiye ekonomisine yıllık 18 milyar
dolar katkı sağlıyor. 80 milyar dolarlık ihracatta ancak yüzde 20-30 katma değer yaratılıyor. Oysa turizm sektöründe bu oran yüzde 95. Bu demek oluyor ki 50 sektörün ancak yapabildiğini turizm sektörü tek başına yapıyor. Turizm, Türkiye ekonomisinin kurtuluşu olarak gösteriliyor ancak uygulamalar ve kararlar ne yazık ki bu doğrultuda gerçekleşmiyor."