Sadi ÖZDEMİR
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2001 02:20
Zor durumdaki şirketleri kurtarmaya yönelik formüller arayan ve ‘‘İstanbul Yaklaşımı’’ olarak adlandırılan Finans Üretim Danışma Kurulu'nun dünkü toplantısı gergin geçti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘‘Bu yaklaşım Anadolu Yaklaşımı'na dönüşmezse TOBB bu işin içinde olmayacak’’ dedi.
Finans Üretim Danışma Kurulu'nun dün Akmerkez'de yapılan son zirvesinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Ankara Sanayi Odası'nın (ASO)
KOBİ'ler lehine girişimi zirvede gerginlik yarattı. Toplantı sonrasında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Engin Akçakoca başta olmak üzere hiçbir bankacı açıklama yapmazken, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘‘Öyle sanıyorum ki önümüzdeki hafta son noktaya geliriz. Ancak bu yaklaşım Anadolu Yaklaşımı'na dönüşmezse TOBB bu işin içinde olmayacak’’ dedi.
Hisarcıklıoğlu, bankacılık ve sanayi kesiminin mütabakat sağladıktan sonra ‘‘Mali sektöre olan borçların yeniden yapılandırılması ve bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun tasarısının’’ son şeklini almış olacağını ve topun Ankara'ya atılacağını vurguladı.
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan ise, daha önceki toplantılardan sonra yaptığı ters açıklamaların hatırlatılması üzerine, ‘‘Biz çalışmaların tüm KOBİ'leri kapsaması gerektiğini, mali kesim ile reel kesimin bu işin içinden uzlaşarak çıkmak zorunda olduğunu söylemiştik. Tabiki sadece belirli bir kesimi kapsayacaksa biz böyle bir yaklaşımını içinde olmayız demiştik. Bugünkü toplantıda herhangi bir sürpriz yok, gelişmeler devam ediyor. Biz bu toplantıların bir oyalama yaklaşımı olmasından çıkması için gayret ediyoruz. Bugünkü izlenimim oyalama yaklaşımı olmadığı yönünde oluştu. Biz anlattık, soruların cevaplarını alıyoruz. Bence çalışmalar iyi bir yönde devam ediyor’’ diye okunuştu.
YAKA PAÇA ŞİRKETLER
Zafer Çağlayan, KOBİ'ler lehine koydukları tepkiyi tekrar vurguladı ve bu konuda bankacılara sundukları önerilere herhangi bir karşı çıkış gelmediğini belirtti. Çağlayan şöyle konuştu, ‘‘Karşılıklar yönetmeliği değişmeli. Bankalarla yaka paça olmuş şirketler var. Yönetmelik değişmeden, krediler yeniden yapılandırılmadan bir yere ulaşılamıyor. İnsanların elleri arkadan bağlı. Elleri çözülmeli ki insanlar yüzlerini kaşıyabilsinler biz bu işi ellerin, kolların çözülmesi olarak değerlendiriyoruz.’’
İSO Başkanı Hüsamettin Kavi de herkesin sistemin doğru ve sağlıklı yürümesine yönelik endişelerini dile getirmesinin normal olduğunu belirterek, ‘‘Ancak asıl olan Türkiye'nin, reel ve mali sektörlerin önünü kapatan, kilitleyen sıkıntılar için doğru çözümler üretip ekonomiyi tekrar sağlıklı bir yapıya taşıyabilmektir’’ dedi.
Kavi, bu amaçla iki farklı çalışma olduğunu vurgulayarak, bankaların kendi imkanlarıyla borcun yeniden yapılandırılması projesi bulunduğunu söyledi, ‘‘Buna ne yaklaşımı derseniz deyin bu bankaların kendi arzularıdır. Diğer taraftan ise bir fon bulunması ve bu fon için varlık yönetim şirketi kurulması projesi var. Bununla da zordaki şirketler rehabilite edilecek’’ diye konuştu. Kavi, fonun bulunmasının şart olduğunu, bu amaçla bakanlık, Hazine, Uluslararası Para Fonu (IMF), IFC, Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası nezdinde çalışmaların hızlandırılması gerektiğini vurguladı. Bir soru üzerine de Kavi, tüm çalışmaların Kasım ayı sonunda tamamlanmış olabileceğini ifade etti.
KİMLER KATILDI?
Finans Üretim Danışma Kurulu Zirvesi'ne TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, BDDK Başkanı Engin Akçakoca, İSO Başkanı Hüsamettin Kavi, ASO Başkanı Zafer Çağlayan, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Sabancı, TBB Başkan Vekili Akın Akbaygil ve bazı bankaların temsilcileri katıldı.