Güncelleme Tarihi:
Coca Cola'yla Rusya ve Orta Asya'da ortaklık kuran Anadolu Grubu, bu bölgelerdeki dördüncü Cola fabrikasını Rostow'da hizmete soktu. Anadolu Grubu İcra Komitesi Başkanı Tuncay Özilhan, ‘‘27.5 milyon dolarlık bu yeni fabrikayla bölgedeki yatırımlarımız 100 milyon doları aştı’’ dedi.
AnadoluGrubu'nun Kazakistan, Kırgızistan ve Azerbaycan'dan sonra dördüncü Coca-Cola fabrikası, Güney Rusya'da bulunan Rostow kentinde resmen faaliyete geçti. 27.5 milyon dolara mal olan bu tesislerle birlikte Anadolu Grubu'nun Kazakistan, Kırgızistan ve Azerbaycan'daki yatırımları 100 milyon doları aştı.
Coca-Cola tesislerinin Rostow'da önceki gün düzenlenen açılış töreninde, Anadolu Grubu'nun patronlarından Kamil Yazıcı'nın yanısıra üst yönetim de hazır bulundu. Yazıcı kardeşlerin oğulları İbrahim Yazıcı, Vehbi Yazıcı, Anadolu Grubu İcra Komitesi Başkanı Tuncay Özilhan ve Efes Invest Genel Müdürü İlker Keremoğlu, açılış nedeniyle Rostow'daydı. Açılışa Coca-Cola'nın Moskova Bölge Müdürü Iwan Williams, Rostow Valisi Vladimir Çup ve Belediye Başkanı Mihail Anatoli Çernişev de katıldı.
DÖNÜM NOKTASI
Anadolu Grubu İcra Komitesi Başkanı Tuncay Özilhan, açılışta yaptığı konuşmada, dünyanın en büyük markası Coca Cola ile Rusya'daki ilk fabrikalarını 3.5 ay gibi çok kısa bir sürede faaliyete geçirdiklerini söyledi. Özilhan, şöyle konuştu: ‘‘Özel önem verdiğimiz büyük komşumuz Rusya'da gerçekleştirdiğimiz bu 27.5 milyon dolarlık yatırımı, grubumuz için tarihi bir dönüm noktası sayıyoruz. Bu yatırımın gerçekleşmesinde yabancı sermayeye büyük önem veren Rostow kenti yöneticilerinin büyük rolü oldu. Hizmete giren Coca-Cola Rostow Bottlers, en son teknoloji ile üretim yapmakta ve combi line ile saatte 16 bin adet bir litrelik pet şişe veya 24 bin adet 0.33 litrelik cam şişe Coca-Cola ürününü şişeleyebiliyor. Bu proje çerçevesinde Rostow, Krasnodar ve Soçi'de 542 kişiye istihdam olanağı sağlandı. Bunlardan 60'ı Güney Rusya'nın çeşitli yerlerinde görev yapan iyi eğitilmiş satış temsilcileri. Bir yılı aşkın süredir sürdürülen pazarlama ve satış etkinlikleriyle Coca-Cola Güney Rusya meşrubat pazarının liderliğini ele geçirmiştir. Cola-Cola ürünlerinin dağıtımı için özel olarak hazırlanmış 40 kamyon kullanılıyor. Bunların sayısı 1998 yılında 70'e çıkarılacak.’’
TEVSİ YATIRIM
1998 yılı içinde ikinci bir üretim hattı kurmak amacıyla 8 milyon dolarlık bir tevsi yatırımı yapmaya karar verdiklerini belirten Tuncay Özilhan, şunları söyledi: ‘‘Yeni üretim hattının kapasitesi saatte 19 bin adetlik bir litre pet şişe olacak. Biz bu tesisleri Türkiye'de yapsaydık da aynısını yapardık. Güney Rusya'yı kendi ülkemiz saydığımız, Rostowlu'ları kendi insanlarımızdan ayrı tutmadığımız için herşeyin en iyisini yaptık. Bu tesislerle birlikte Anadolu Grubu'nun kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan ve Güney rusya'daki Cola-Cola yatırımları 100 milyon doları aştı.’’
Açılışta Rostow Valisi Vladimir Çupp ve Belediye Başkanı Anatoli Çernişev de birer konuşma yaptı. Konuşmasında Anadolu Grubu'nun bölgelerinde başka yatırımlar yapması için de davet ettiklerini belirten Vali Çupp, bölgenin riskli olduğunu söyleyenleri eleştirerek, ‘‘Riski göze, almayan şampanya içemez’’ dedi. Açılışta Bayraktar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bayraktar'ın da bulunması dikkat çekti. Eski Doğu Bloku ülkeleri ve Sovyet Cumhuriyetlerine faaliyetlerine dönük girişimleri ile bilinen Bayraktar'ın Rostow'a geliş nedeni daha sonra anlaşıldı. Bayraktar, Anadolu Grubu patronlarına, Rostow'daki açılışa gitmek üzere, 10 kişilik özel uçağını vermişti.