Güncelleme Tarihi:
Rusya'da daralan bira pazarı Anadolu Efes'i bir tesisin daha üretimini durdurmaya zorladı. Anadolu Efes'ten yapılan açıklamaya göre şirket Moskova’dan sonra Rostov’daki bira üretim faaliyetlerini de 2014 yılının ilk çeyreği itibarıyla durduracağını açıkladı. Şirket, Rusya’daki toplam kurulu kapasitesinin yüzde beşini oluşturan Rostov fabrikasının üretim hacmini, Rusya’nın diğer bölgelerindeki üretim tesislerine kaydırma kararı aldı. Anadolu Efes, Rostov’daki üretim faaliyetlerinin durdurulması sonrasında Rusya’daki üretimini altı fabrika ile sürdürecek.
PAZAR İYİCE DARALDI
Rusya'da son zamanlarda alkol tüketimine yönelik gelen düzenlemelerle birlikte son 5 yılda bira pazarı yüzde 20 daraldı. Anadolu Efes'in açıklamasında diğer büyük bira üreticileri de kapasite kullanımlarına bağlı olarak bazı fabrikalarda üretimin son verildiğini açıkladı.
Anadolu Efes Rusya’daki rekabet gücünü arttırmak için 2012 yılında dünyanın ikinci büyük bira üreticisi SABMiller ile stratejik işbirliği yapmış ve bu işbirliği kapsamında SABMiller’ın Rusya bira operasyonlarını devralmıştı.
6 FABRİKA İLE DEVAM EDECEK
Şirketin Rusya'da Rostov şehri dışında Kaluga, Ufa, Kazan, Novosibirsk, Ulyanovsk ve Vladivostok’ta fabrikaları bulunuyor. Anadolu Efes'in Rusya'da 8 bira fabrikası bulunuyordu. Rostov'un kapanmasıyla bu sayı 6'ya düştü.
Anadolu Efes Rusya pazarında yüzde 16 pazar payı ile ikinci konumda.
Moskova'DAKİ FABRİKA DA KAPATILMIŞTI
Anadolu Efes'in Kasım ayında üretiminin durdurulduğunu açıkladığı Moskova'daki fabrikası 4 milyon hektolitre ve 40 bin ton malt üretim kapasitesine sahipti. Bu kapasiteler Anadolu Efes'in Rusya'daki yıllık bira üretiminin yüzde 15'ini, malt üretiminin ise yüzde 26'sını oluşturuyordu.
MOODY'S GÖRÜNÜMÜ NEGATİFE DÜŞÜRMÜŞTÜ
Anadolu Efes'in Türkiye'deki satışları yüzde 12.2 düşerken, Rusya'daki satışlar da yüzde 10 azalmıştı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's de bu gelişmeler üzerine şirketin BAA3 olan kredi notunu değiştirmedi ancak not görünümünü negatife çevirmişti.