Güncelleme Tarihi:
Garantİ Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) 2014 yılında hız kesmeden büyüdüğünü ve en yüksek büyümenin de Anadolu bölgesinde olduğunu söyledi.
Cemal Onaran, katılımcı sayısının bugün için 5 milyonu geçtiğini belirterek, “Türkiye geneline oranla Anadolu bölgelerindeki büyüme oldukça yüksek. En hızlı büyümenin gerçekleştiği bölgeler Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgeleri oldu. 2015 yılında da benzer gelişmelerin yaşanacağını tahmin ediyoruz; 6 milyon katılımcıya ve 40 milyar TL’nin üzerinde fon büyüklüğüne ulaşmayı bekliyoruz. 3 milyar TL’ye yaklaşan devlet katkısı da hızla büyüyecek” dedi.
FİNANSAL DALGALANMA
Cemal Onaran, emeklilik fonlarının getirilerine de değinerek, 2014 yılında 11 aylık enflasyonun yüzde 8,65 olduğu bir ortamda emeklilik fonlarının ortalama getirisinin yüzde 14,34, hisse fonu seçen katılımcıların ise yüzde 28’in üzerinde getiri elde ettiklerini söyledi. 2012’nin ardından 2013 yılında yaşanan düşüşlerin tüm yatırım araçlarının getirilerini sınırladığını ifade eden Onaran, sözlerini şöyle sürdürdü:
“2014’te yaşanan kayıpların telafi edildiği bir dönem yaşandı ve hem hisse senetleri hem de tahvil/bono piyasalarında moraller yüksek seyretti. Kriz sonrası dönemlerde yaşanan kayıplar telafi edilmekle kalmıyor, eskisinin çok daha üzerinde getiriler elde ediliyor. Kısa vadede piyasalarda yaşanan dalgalanmalardan çok etkilenmeden, yatırım stratejisini uzun vadeli bir bakış açısıyla kurgulamak önemli. Dikkat edilmesi gereken, fonların kısa vadedeki getirileri yerine uzun vadedeki getirilerine göre fon dağılımı oluşturmak.”
Cemal Onaran, BES fonlarının sağladıkları uzun vadeli performansa bakıldığında, getiriler açısından kendilerini artık ispat ettiğini de vurgulayarak, “Yatırımcıların bu performanstan maksimum düzeyde yararlanmak adına, kendi risk algılarına uygun yatırım stratejileri belirlemeleri ve bunu uzun vadede sürdürmeleri, katılımcıların emeklilik fonlarının getirilerinden memnuniyet seviyesini yukarıya çekecektir. Tabii bu getirilere bir de yüzde 25 devlet katkısını eklediğimizde bireysel emeklilik yatırım aracı olarak daha da cazip hale geliyor.”
HİSSE FONLARINDA YÜZDE 337 GETİRİ
Cemal Onaran, 2014 Kasım sonu itibarıyla son 10 yıllık getirilere bakıldığında hisse senedi fonlarının yaklaşık yüzde 337 oranında, kamu fonlarının ise yüzde 222 seviyesinde getiriler verdiğini belirterek, şunları söyledi: “10 yıllık döneme ait enflasyon ise yüzde 119 yani, BES yatırımcıları, birikimlerini reel anlamda oldukça verimli bir şekilde değerlendirme imkanına sahipler. Dolayısıyla yatırımcıların, birikimlerini, risk algıları ölçüsünde her zaman için bir miktar hisse senedi yatırımında değerlendirmesi, kalan kısım için de ağırlıklı TL cinsi tahvil/bono yatırımını tercih etmesi mantıklı bir strateji. Bu ana stratejiyi, çok sık değişiklikler yapmadan olabildiğince korumak da bu açıdan büyük önem taşıyor.”