'Amerika'ya bile söylemedi'

Güncelleme Tarihi:

Amerikaya bile söylemedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2015 16:15

Eski ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi Schanzer Davutoğlu’nun New York ziyaretinin alelacele gerçekleştiğini ‘bu yüzden ziyaretin ABD Dışişleri Bakanlığı’na bile söylenmediğini’ ifade etti. Öte yandan ABD Dışişleri Sözcüsü Marie Harf Davutoğlu’nun ziyaretinden bilgisi olmadığını ifade etmişti. Diplomasi teamüllerine göre eğer Birleşmiş Milletler’e bir ziyaret gerçekleştiriliyorsa Washington’a bildirmek zorunlu değil.

Haberin Devamı

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun New York’ta yatırımcılar ile yaptığı görüşmeler bu hafta ekonomi çevrelerinin ilgi odağındaydı. Reuters Türkiye’deki son ekonomik gelişmelerin yansımalarını uluslararası sermayeye anlatmak için Davutoğlu’nun New York’a gittiğini fakat görüşmelerin çok da istendiği gibi geçmediğini belirtti.

Konuyla ilgili olarak Business Insider’a konuşan eski Amerikan Hazine Bakanlığı analisti ve Foundation for Defence of Democracies düşünce kuruluşunun Başkan Yardımcısı Jonathan Schanzer Business Insider’a bir açıklamada bulundu.

‘BAKANLIĞA BİLDİRMEDİ’

Schanzer, “Davutoğlu New York’a sürpriz bir seyahatte bulundu. Bankacıların ve yatırımcıların sinirlerini yatıştırmak istiyordu. Amerikan Dış İşleri Bakanlığı’na bile geleceğini bildirmedi. Türkler panik halinde” dedi.

Haberin Devamı

‘BEN DUYMADIM’

Öte yandan hafta içinde basın toplantısı düzenleyen Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf bir gazeteci "Şu sıralarda Türkiye Başbakanı, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, hepsi New York’ta ve iki üç gün orada kalacaklar, D.C’ye gelmeyecekler gibi görünüyor…" dedi. Bunun üzerine Harf Davutoğlu’nun Amerika’da olduğunu bilmediğini ifade etti. Ve Harf “Ben duymadım” diye konuştu.

ZORUNLU DEĞİL

Dışişleri teamüllerine göre New York’ta Birleşmiş Milletleri ziyaret eden bir devlet lideri Washington’ı bilgi vermek zorunda değil. Davutoğlu New York’a yatırımcılarla görüşmenin yanı sıra resmi bir ziyaret olarak Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban-ki Moon’la da görüşmek için gitti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!