Güncelleme Tarihi:
DÜNYANIN en büyük ekonomisi Amerika, petrolde dışa bağımlılığı azaltıp, cari açıkla mücadele etmek için Türkiye’ye model olacak yeni bir uygulamayı hayata geçiriyor. 2008 yılının sonunda başkanlık koltuğuna oturan Barack Obama, bu projeyle 1.7 trilyon dolarlık petrol tasarrufu yaparak hem ekonomiye katkıda bulunmayı, hem de çevreye verilen zararı azaltmayı hedefliyor. ABD enerji verimliliği politikalarıyla, Türkiye gibi petrol ithalatı yüksek ve enerji verimliliği konusunda adımlar atan ülkeler için rol model oluyor. Yetkililer, ABD’de başlatılan ‘Yakıt verimliliği’ harekatını Türkiye’nin de uygulaması halinde, elde edilecek tasarrufun 100 milyar doları bulabileceğini belirtiyor.
İlk açıklama kasımda yapıldı
Geçen yıl kasım ayında açıklanan, 2017-2025 model yılına ait araçları kapsayan ‘Yakıt Verimliliği Standartları’ Amerikan otomotiv endüstrisi için ‘Tarihi’ olarak nitelendiriliyor. Bu standartların 2012-2016 arası uygulamaya konulan ‘Yakıt Verimliliği’ yaklaşımının devamı olacağı belirtiliyor. Cari açığı da iyileştirmeyi öngören ABD, regülasyonlar konusunda mevcut uygulamaları ile Avrupa’nın gerisinde olmasına rağmen, son dönemde gerçekleştirdiği uzun vadeli planlarla dikkat çekiyor.
Yeni standartlar oluşturuldu
Obama Yönetimi 2010 yılında yürürlüğe koyduğu ve ve şu an uygulamada olan 2012-2016 Ulusal Programı’na göre, 2016 yılında yakıt tüketiminin ortalama 100 kilometrede 6.7 litreye düşmesini, bir araçta ortalama 156 gr/km sera gazı salımına ulaşmayı hedeflemişti. Şimdi buna ek olarak, Obama’nın talimatıyla, ABD Çevre Koruma Ajansı ve ABD Ulaştıma Bakanlığı tarafından hazırlanan önerge ile 2017-2025 model yılı binek araç, SUV, minivan ve pikaplarda yeni ‘Yakıt Verimliği Standartları’ oluşturuldu. Kasım ayında açıklanan yeni standartlar, Kaliforniya’da devreye alınırken 10 eyalette daha benzer regülasyonları başlayacak.
Yeni standartlar ne getiriyor
ABD’de 2012 itibariyle başlayan ‘Yakıt Verimliliği’ hareketiyle 2025 yılı sonu hedefleri şöyle:
Hafif araçlarda yakıt tüketimi 2010 yılına göre yarı yarıya düşecek. (100 km’de 4.3 litre)
Pompada araç başına 8 bin dolar olmak üzere toplamda 1.7 trilyon dolarlık tasarruf sağlanacak.
Günde 2.2 milyon varil petrol, yani bugünkü petrol ithalatının dörtte biri tasarruf edilecek.
Satılan araçların ürün ömürleri boyunca 420 milyar doların üzerinde net fayda sağlanacak.
Araç başına emisyon 101 gr/km’ye inecek.
Yeni teknolojiler araç fiyatını 2 bin 200 dolar artıracak ancak yakıt tasarrufu 6 bin 600 dolar olacağından kişi başı 4 bin 400 dolar tasarruf sağlanmış olacak.
Obama’dan temiz enerjiye 4 milyar dolarlık destek
ABD Başkanı Barack Obama, yeni teşvik sistemiyle birlikte hedeflerinin enerji bağımlılığını azaltıp, tüketiciye yansıyan petrol kullanım giderlerini düşürmek olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Ekonomimizi güvenli hale getirmek, inovatif şirketlerin yeni teknolojilerle uyumlu yeni ürünler geliştirmelerini ve istihdam yaratmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Kısa vadede üretebileceğimiz kadar petrolü içerde üretmeye devam ederken, petrol ve gaz şirketlerine ödediğimiz 4 milyar dolar devlet yardımını da temiz enerji araştırmalarına kaydıracağız. Ama bunlar çözüm değil. Uzun vadede fabrikalarınızda gördüğüm hibrid gibi yakıt verimliliği yüksek ve gelişmiş elektrikli araçlar üretmemiz lazım.”
Hangi teşvikler verilecek
ABD’de hedefe giden yolda sektör için bazı teşvik programları şimdiden hazırlandı:
1- Tam elektrikli, elektrikli hibrid, hidrojen yakıt hücreli gibi yeni gelişmiş teknolojili araçlar için teşvik.
2- Pikaplarda hibridleştirme çalışmaları için teşvik.
3- CO2 salımını azaltacak ve yakıt ekonomisi sağlayacak teknolojiler için krediler.
Bunların yanı sıra Çevre Koruma Ajansı’nın sağlayacağı provizyonlar.
1- Klima sistemlerinin gelişimi için krediler.
2- CNG kullanımı.
3- 2012-2016 yıllarında kullanılmamış kredilerin 2021’e kadar uzatılması.
2025’te yılda 1.4 milyon çevreci araç satılacak
YAPILAN tahminlere göre Amerika’da 2025 yılında satılan araçların yüzde 15’i yeni teknolojili çevreci araçlar (Yüzde 100 elektrikli, Elektrikli Hibrid, Hidrojen Yakıt Hücreli) olacak. Bu da 1.4 milyon adet yeni teknolojili çevreci araç anlamına geliyor. ABD’de mevcut 40 model şimdiden 2017 standartlarını karşılamış durumda. Toyota Prius, Ford Fusion Hibrid, Chevy Volt, Nissan Leaf, Honda Civic Hibrid, Hyundai Sonata Hibrid ise 2025 standartlarını bile karşılayan modeller.
Küçük oto ve dizel sayısı hızla artıyor
EKONOMİK kriz ve benzin fiyatlarındaki artış, Amerikalı tüketicilerin alışkanlıklarını değiştirdi. Büyük motorlu devasa araçların tercih edildiği ABD pazarında, satışa sunulan küçük ve ekonomik otomobillerin sayısı her geçen gün artıyor. Chicago Otomobil Fuarı’nda sergilenen küçük otomobillerin sayısında artış dikkat çekti. ABD pazarında satışa sunulan Fiat 500, Ford Fiesta, Chevrolet Spark gibi küçük otomobillerin dışında, Toyota da yenilenen küçük modeli Yaris’i tanıttı. Kia Rio, Hyundai ise Avrupa’da i30 adıyla satışa sunulan modelini Elantra GT adıyla ilk kez Chicago’da sergiledi.
VW’den dizel atağı
Küçük otoların dışında, Amerikalılar dizel motorlarla da tanışmaya başladı. Alman Volkswagen, Chicago’da ABD pazarında satışa sunduğu mevcut modellerinin dizel motor versiyonlarını sergiledi. VW, daha önce sadece Kaliforniya’da sattığı dizel motorlu araçlarını, şimdi tüm eyaletlerde satışa sunmaya hazırlanıyor. VW standının dikkat çeken modeli ise yeni Beetle’nin dizel konsepti oldu.