Güncelleme Tarihi:
250 milyon dolar bedelle tamamlanan satın alma anlaşması, dijital ve yazılı basın sektöründe yeni iş modelleri doğrucak.
DİJİTAL dünyanda yaptığı icatlarla adından sık sık söz ettiren Amazon CEO’su Jeff Bezos, yazılı basının öne çıkan gazetelerinden biri olan Washington Post’u satın aldığını açıklandı. Yapılan açıklamaya göre Bezos, Washinton Post için nakit 250 milyon dolar ödeyecek. ABD’nin ünlü ‘Watergate’ skandalını ortaya çıkaran ve son yıllarda medyada dijital devrime ayak uydurmakta zorlanan Washington Post’un, Bezos ile özellikle dijital alanda daha da iddialı olacağı belirtiliyor.
YENİ YOL ÇİZECEĞİZ
Dev satın almadan sonra açıklama yapan Bezos, Washington Post’un temsil ettiği değerleri ve üst düzey editöryal kadrosunu değiştirmeyeceğini ifade etti. Bezos, Washington Post gazetesine gönderdiği mektupta “İnternet, habercilik sektörünün neredeyse tüm öğelerini değiştiriyor. Önümüzde bir harita yok. Onun için ilerleyeceğimiz bir yol çizmek kolay olmayacak. Yeni şeyler keşfetmeliyiz ki bu yeni şeyleri tecrübe etmemiz gerektiği anlamına geliyor” dedi. Öte yandan Bezos daha önce iş dünyasına yönelik haberler yapan Business Insider’a da yatırım yapmıştı.
TABLETE İÇERİK SAĞLAYACAK
Bezos’u tanıyan bir medya uzmanı, Amazon’un CEO’sunun bu alımı Washington Post’un dijital stratejisini geliştirmek için bir fırsat olarak gördüğünü söyledi. Post’a ek olarak Bezos; Express newspaper, the Gazette Newspapers, Southern Maryland Newspapers, Fairfax County Times, El Tiempo Latino ve Greater Washington Publishing’in de yeni sahibi olacak. Bezos’un bir gazeteyi satın almasındaki en büyük nedenlerden biri ürettiği cihazlardaki içerik sayısı olarak gösteriliyor. Tablet bilgisayar pazarındaki rekabeti Kindle Fire serisi ile değiştiren şirket, özellikle ucuz fiyatlarla kullanıcılara ulaşmayı başardı. 150 dolardan başlayan ‘Fire’ serisi, Washington Post içerikleriyle güçlenebileceği öngörülüyor.
140 MİLYON DOLAR GELİR
Washington Post şirketi bünyesinde yer alan eğitim firması Kaplan, online dergi Slate, uluslararası siyaset dergisi Foreign Polivy ve bir başka internet girişimi TheRoot.com satın almaya dahil edilmedi. Washington Post gazetesinin merkezi dahil olmak üzere gayrimenkuller de Washington Post şirketine ait olmaya devam edecek. Ünlü yatırımcı Warren Buffet’ın sahibi olduğu Berkshay Hathaway yatırım şirketinin de Washington Post’ta yüzde 28 hissesi bulunuyor. Washington Post, 2013 yılı ikinci çeyrekte 138.4 milyon dolar gelir elde etti. Söz konusu dönemde Washington Post şirketi bünyesinde gazetenin gelirleri sadece yüzde 13’ünü oluştururken, şirketin online gelirleri ise 29.8 milyon dolara ulaştı. Gazetenin tirajı ise ortalama 447 bin olarak açıklandı.
Rakamlarla Washington Post
· 1877 yılında kuruldu.
· 740 gazeteci çalışıyor.
· Günlük tirajı 744 bin.
· 47 Plitzer ödülü kazandı.
· 2. çeyrekteki geliri 138 milyon dolar.
· Basılı reklam geliri 54.5 milyon dolar.
Yazılı basında yeni iş modelleri
WASHINGTON Post’un 250 milyon dolar nakit ile satılması küresel yazılı basın sektörü için önemli bir hamle olarak yorumlanıyor. Yazılı ve online habercilik kanallarının birbirleriyle kaynaştıracak söz konusu satın alma anlaşmasının, yeni iş modellerini de doğuracak. Son dönemlerde özellikle İngiltere’deki medya kuruluşları bu yönde çalışmalarını hayata geçirmeye başladı. İnternet sayfasında ücretli model geçen İngiliz The Sun gazetesi, yeni bir uygulama hayata geçirdi. The Sun satın alan okuyucular, gazetenin üzerindeki şifreyi girerek online The Sun’a ulaşabiliyor. Buna ek olarak The Sun İngiliz futbol ligi Premier League’te oynanan maçlarının özet görüntülerini de gazetede yer alan kodlarla okuyucularına internet üzerinden ulaştırmayı planlıyor.
26 milyar dolar serveti bulunuyor
1995 yılında Amazon’u hayata geçiren Bezos’un 26 milyar dolar civarında bir serveti bulunuyor. Bezos, servetinin çoğunu ise e-ticaret devi Amazon sayesinde elde etti. Forbes’e göre Bezos dünyanın en zengin 19’uncu kişisi. Onun hemen ardından Google’ın kurucusu Larry Page takip ediyor.
Sihirbaz değil herkes gibi çok çalışacak
WASHINGTON Post Başkanı Don E. Graham ise Amazon’a satışla ilgili yaptığı açıklamada, Jeff Bezos’un geçmiş performansını överek zorlu iş sektörlerinden kâr elde edebilecek sabra sahip olduğunu belirtti. Graham açıklamasında, “Jeff, bir iş adamı sihirbaz değil. O da habercilik sektöründeki sorunu çözmek için diğerlerinin çalıştığı kadar çok çalışacak. Ancak sektöre çok şey katacak” dedi.
Bu yılın başında Graham, Allen & Co. yatırım bankasını Washington Post’u satın alabilecek birini bulması için görevlendirmişti. Graham ayrıca birçok kişi ile de doğrudan görüşmeler yapmış Silikon Vadisi’ndeki tanıdıklarına kadar ulaşmıştı. Facebook’un sahibi Mark Zuckerberg’in de bir zamanlar danışmanlığını yapan Graham, Bezos’un da yer aldığı teknoloji dünyasının önde gelen isimleri ile ilişkiler tesis etmek için çalıştı. Birkaç ay önce Graham’ın bankacıları Bezos’a ulaştı ancak Bezos, uygun bir anlaşma yapacak zamanının olmadığını söyleyerek teklife uzak durdu. Konuya yakın kaynaklar, Temmuz ayında Bezos’un Graham’a bir e-posta atarak, “Eğer hala ilgileniyorsan, ben varım” dediğini belirtiyorlar.
Newsweek’i de 2010’da sattı
GEÇEN son 10 yılda Washington Post’un satışları ciddi şekilde geriledi. 2002 yılında 769 bin olan günlük tiraj 2012’de 472 bine kadar düştü. Aynı dönem için de gazetenin gelirleri ise yüzde 31 düşüşle 582 milyon dolara geriledi. Ayrıca 2002’de 109 milyon dolar kâr elde eden gazete 2012’de 53,7 milyon dolar zarar etti. Bu kayıpları önlemek
için gazete maliyetlerini azaltmak için bir dizi adım attı. Gazete daha önce sahip olduğu Newsweek dergisini 2010 yılında elden çıkardı.