Güncelleme Tarihi:
GIDA, Tarım ve Hayvancılık Ä°l Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, yüksek kesimlerde yetiÅŸtiÄŸi için kalitesi de yüksek olan Amasya kirazı, 25 bin dekar alanda üretiliyor. Yörenin kirazı, yurt dışından da raÄŸbet görüyor.Â
Amasya Ziraat Odası BaÅŸkanı Mehmet BaÅŸ, Amasya'nın yılda ortalama 40 bin ton rekolte ile Türkiye'de kiraz üretiminde ilk sıralarda yer aldığını söyledi.Â
Kentte üretilen kirazın 16 bin ton civarındaki bölümünün Almanya, Ä°ngiltere, Fransa ve Rusya'nın da arasında bulunduÄŸu 10 ülkeye ihraç edildiÄŸini belirten BaÅŸ, "Kirazı gönderdiÄŸimiz ülkeler bizden memnun, üreticilerimiz her gün onlardan teÅŸekkür mesajı alıyor. Özellikle Amasya kirazı diye tabir edilen kirazımız büyük raÄŸbet gördü." dedi.Â
BeÅŸgöz Kiraz Paketleme Tesisi yetkilisi Selim Okur ise Amasya'da ihracata uygun kiraz cinsleriyle üretime devam ettiklerini, yıldan yıla üretim miktarının arttığını ifade etti.Â
Türkiye'nin kiraz rekoltesinin yüzde 7'sinin Amasya'da üretildiÄŸini belirten Okur, "Kirazlarımızı Rusya ile pek çok Avrupa ülkesine gönderiyoruz. Danimarka ve Ä°sveç'e de bu yıl ilk kez ihracatımız oldu. GönderdiÄŸimiz ürünlerden bugüne kadar hiçbir ÅŸikayet almadık." diye konuÅŸtu.Â
Okur, Türk kirazının dünyaya tadı ve kalitesiyle nam saldığını vurgulayarak, "Firmamız bugüne kadar bin 500 ihracat gerçekleÅŸtirdi. Ä°hracatımız devam ediyor. Ä°hracatımız bu yıl Rusya'da düzenlenen Dünya Kupası'nın da etkisiyle arttı." ifadesini kullandı.Â
Kirazın çabuk bozulan bir meyve olduÄŸunu ancak önlem alınabildiÄŸini belirten Okur, ÅŸunları kaydetti:Â
"Kirazın soÄŸuk zincirini bozmamamız gerekiyor. Daldan koparılan kiraz 28-30 derecede iÅŸletmemize geliyor. Sulu soÄŸutma sisteminden geçerek ısı 1-2 dereceye kadar düşürülüyor. Bu sırada ani ÅŸoklama geçiriyor ve uyuyor. Daha sonra soÄŸuk zincir bozulmadan paketleniyor, boyuna göre ayrılıyor ve tüketicilerin sofrasına ulaÅŸtırılıyor. Fiyatı kalitesine göre deÄŸiÅŸen kirazı ihracatçı firmalar aracılığıyla baÅŸka ülkelere gönderiyoruz."Â
TÃœRK KÄ°RAZINA RUS Ä°LGÄ°SÄ°Â
Rus ihracat firmasının yetkilisi Laçin Mahmur da Rusların Türk kirazını çok beÄŸendiÄŸini dile getirerek, "Buradan en iyi ürünü göndermeye çalışıyoruz. Rus halkı kirazı çok seviyor, özellikle Türk kirazına ilgi gösteriyor. Türk kirazı daha olgun ve lezzetli oluyor. Bundan dolayı Rus halkının hoÅŸuna gidiyor." deÄŸerlendirmesinde bulundu.Â