Altınok: Fondaki bankaların satışında her şeye hazırız

Güncelleme Tarihi:

Altınok: Fondaki bankaların satışında her şeye hazırız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2001 00:00



Nilgün KARATAŞ
Haberin Devamı

Fon bünyesindeki 8 bankanın ortak yönetim kurulu başkanı Tevfik Altınok, bu hafta alıcı grupların taleplerinin Ankara'ya iletildiğini ve due diligent (detaylı çalışma) aşamasına gelindiğini açıkladı. Amaçlarının bu bankaları ekonomiye yeniden kazandırmak olduğunu vurgulayan Altınok, ‘‘Satılan satılır, satış dışındaki bütün olasılıklara da hazırız’’ dedi.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu'ndaki (TMSF) bankaların kaderini tayin edecek en önemli aşamaya gelindi. Fon'daki 8 bankanın ortak yönetim kurulu başkanı Tevfik Altınok, detaylı çalışma anlamına gelen ‘‘due diligent’’ olarak ifade edilen bu aşamada, kimin hangi bankayı alabileceğinin belirleneceğini kaydetti. Satışın hazırlık aşamasını üstlenen ortak yönetim kurulunun, göreve geldiği 1.5 aydan bu yana titiz bir çalışma yürüttüğünü belirten Altınok, satış dışındaki bütün olasılıklara karşı da hazırlıklarını yaptıklarını dile getirdi. Nihai karar mekanizmasının TMSF olduğunu belirten Altınok, ‘‘Biz de yönetim olarak elbette öneri götüreceğiz’’ dedi.

DOĞU ALMAN MODELİ

Amaçlarının bu bankaları yeniden ekonomiye kazandırmak olduğunu vurgulayan Altınok, bankalara yönelik çalışmaları yaparken yurtdışındaki benzer satış uygulamalarını incelediklerini de açıkladı. Özellikle birleşmeden sonra Doğu Almanya bankalarının Alman bankacılık sistemine dahil edilmesine yönelik uygulamaları incelediklerini kaydeden Altınok, bütün olasıklıklara karşı hazırlık yapıldığını da kaydetti. Bankaların satışında uygulanacak yöntemin alıcı grupların tutumuna bağlı olarak şekilleneceğini ifade eden Altınok, şunları söyledi:

‘‘Alıcılardan gelen teklife göre, TMSF'den bunlara due dilegent izni verilecek. Alıcıların yapacağı incelemeden sonra da kimin neyi almak istediği netleşecek. Gelişmelere göre satılan satılır, satılmayanlara yönelik de birleşme dahil bütün seçenekleri gözönünde bulundururuz.’’

Hangi bankaya ne kadar talep geldiği, toplam kaç dosya verildiği ve bunlardan kaçının teklife dönüştüğü konularında açıklama yapmayan Altınok, ‘‘8 banka varsa 88 de dosya vardır. Due dilegent aşamasından sonra hangi bankaya kimlerin alıcı olduğu net olarak ortaya çıkacak’’ diye konuştu. Bankacılıkta likiditenin çok önemli olduğuna dikkat çeken Altınok, kasım ayında göreve gelir gelmez bu konuya el attıklarını hatırlattı. İlk olarak 8 bankanın para ihtiyacını çözmek için hazine birimlerini birleştirme yönünde önemli bir adım attıklarını dile getiren Altınok, ‘‘Mevcudu ayrı ayrı 8'e bölerseniz, küçük küçük 8 parça eder. Birleştirirseniz büyük bir parça olur. Biz birleştirmeyi tercih ettik’’ dedi. Oluşturulan Merkezi Hazine Sistemi sayesinde bankaların tek başlarına hareket etmediklerini kaydeden Altınok, ‘‘Bankalar bu sistemle önce kendi içlerindeki likidite sorununa karşı birleştiler. Piyasaya çıkınca da belli bir bir marj içinde faiz oranı uyguluyorlar’’ dedi.

3 banka da sisteme dahil edilecek

FON kapsamındaki 11 bankadan 8'inin satış işlemleri yürütülerken, Altınok kısa bir süre içinde diğer 3 banka içinde aynı yöntemin uygulanacağını açıkladı. Altınok, Etibank, Bank Kapital ve Demirbank'ın gelir bilançolarının onaylanmasının beklendiğini belirtirken, ‘‘Bu bulançolar çıkar çıkmaz bu bankalar da sisteme dahil edilecek’’ dedi. ‘‘Bütün bu işlerin 2001 yılı içerisinde çözümlenmesi gerekir, bunun için çaba harcıyoruz’’ derken, sorun çözülünceye kadar görev de kalacağını da söyledi. Emekliliğe hazırlanırken gelen teklifi geri çeviremeyip bir kez daha kamuda görev üstlenen Altınok, görevi bittiği zaman iş yaşamını sürdürüp sürdürmeyeceği konusunda ise, ‘‘Buna o gün geldiğinde karar vereceğim’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!