Güncelleme Tarihi:
ANTALYA’da 1960’lı yılların film müziklerinin seslendirildiği açılış töreniyle başlayan 46. Altın Portakal Film Festivali, Türk sinemasına hareket katarken, 17 Ekim’e kadar şehrin ekonomisini de canlandıracak. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından organize edilen festival, şehirde toplam 30 milyon TL’lik ekonomik değer yaratırken, para ödülleriyle de Türk sinemasına 600 bin TL aktaracak.
7 milyon TL bütçe
AKSAV Genel Koordinatörü Göksel Kumsal, etkinliğin bütün getirisinin şehre dönmesi için tüm tedarikçileri Antalya’dan seçmeye özen gösterdiklerini ifade etti. Kumsal şöyle konuştu: “Festivalin mali portresi 7 milyon TL oldu. Bunun 600 bin TL’si ödüllerle doğrudan Türk sinemasına transfer oluyor. Geri kalan 6.4 milyon TL de hizmet sağlayıcılarından baskıya, reklamdan kiralamaya kadar tüm organizasyona aktarıldı. Festivalin Antalya’ya katkısı ise bütçenin 3 katına çıkacak.”
5 kişiden biri katılacak
10-17 Ekim tarihleri arasından yapılacak 46. Antalya Altın Portakal Film Festivali’ni Antalya’nın dört bir yanına yaydıklarını belirten Kumsal, şu bilgileri verdi: “Festival boyunca 36 farklı ülkeden 185 film gösterilecek. 105 noktada açıkhava sineması kurulacak ve 22 noktada açıkhava konseri verilecek. Filmler, 13 ayrı sinema salonunda gösterilecek. Ayrıca programda 7 sergi ve 8 panel de yer alıyor. 105 noktada göstereceğimiz filmlere 20 bin sandalye götürüldü. Konserleri de bin kişinin izleyeceğini düşünüyoruz. Festival kortejine de 50 bin kişi katılacak. Yani tüm festival etkinlikleri 200 bin kişiye ulaşacak. Bu da, kentteki her 5 kişiden birinin festivale katılması anlamına geliyor.”
Yurtdışından 60 konuk
Göksel Kumsal, festivalin yerel ve uluslararası ölçekte çekim merkezi yarattığını da belirterek, “Kent içinde insanları evlerinden çıkarıyor. Bu da ticari olarak katkı sağlıyor. Festivallerin temel amaçlarından biri de budur. Ayrıca bölgesel olarak Burdur, Isparta, Denizli, Fethiye’den de kent turizmi için katkı oluyor. Yabancı basın da festivali takip ediyor. Yurtdışında 60 kişi olmak üzere toplam 1003 konuk çağrıldı” diye konuştu.
En iyi film 300 bin TL ödül alacak
GÖKSEL Kumsal, ödülleri şöyle anlattı: “Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda birinci olan film 300 bin TL ile ödüllendirilecek. En İyi İlk Film ve En İyi Yönetmen kategorisinde 50 bin TL ödül verilirken, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Müzik alanında 30 bin TL verilecek. Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda ise birinci olan belgesel filme 15 bin TL, En İyi İlk Belgesel Film’e de 5 bin TL para ödülü verilecek. Ayrıca yarışmaya katılma hakkı kazanan her filme 3 bin TL katılım bedeli ödeniyor.”
200 öğrenci çalışacak 350 TL harçlık alacak
ALTIN Portakal’ın üniversite öğrencilerine de katkısı olduğunu ifade eden Göksel Kumsal, “Ağırlıklı olarak üniversite öğrencilerinden 200 personel çalışıyor. Öğrencilere 10 gün için 350 lira ödeniyor. Hepsi ana yöneticilere bağlı destek elemanı olarak çalışıyor. Hem deneyim elde etmelerini sağlıyoruz hem de sinema okullarının öğrencileri için de bir laboratuvar görevi görüyoruz. Sinema-televizyon bölümü öğrencileri de okullarından izin alıp festivali izlemeye geliyor” dedi.
Bilet fiyatları 5 liraya düştü
ANA teması “Sinema ve Müzik” ve “Film Şeritleri ile 1960’lara Yolculuk” olarak belirlenen
46. Altın Portakal Film Festivali kapsamında bilet fiyatlarının da düşürüldüğünü aktaran Göksel Kumsal, “Geçen yıl 8 TL olan bilet fiyatları bu yıl 5 TL’ye düşürülürken, gala filmlerini öğretmenler, öğrenciler ve emekliler 3 TL’den izleyebilecek. Türkiye’nin en yeni filmleri izlenecek ve en ucuz sinema biletleri olacak. 65 yaş üzerine de ücretsiz izleme imkanı sunuyoruz. Ayrıca festival alanına ücretsiz otobüs seferleri de düzenlenecek” dedi.