Güncelleme Tarihi:
Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası verilerine göre, altın ithalatı ilk yedi ayda yüzde 77 düşüşle, geçen yılın aynı dönemindeki 216.9 tondan, bu yıl 50.95 ton düzeyine geriledi.
Altın ithalatı Ocak ayında 6 ton, Şubat ayında 1.27 ton, Mart ayında 2.03 ton, Nisan ayında 4.16 ton, Mayıs ayında 11.76 ton ve Haziran ayında 24.28 ton olmuştu.
Türkiye’ye sattığı petrol ve doğalgaz ödemelerini altına çeviren İran’ın talebi nedeniyle Türkiye’nin altın ithalatı 2013 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 150 artışla 302.3 tona çıkarak düzeye yükselmişti.
FİYATLARDA DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ ETKİLİ OLDU
Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer konuya ilişkin değerlendirmesinde temmuz ayında altın ithalatı belirgin bir şekilde azaldığına dikkati çekerek, bu azalışta hem son iki aydır yüksek gerçekleşen ithalatın hem de fiyatlarda düşüş beklentisinin etkili olabileceğini kaydetti.
Bu yılın genelinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) düzenlemelerinin etkisiyle kredi kartına taksitle altın alımının yasaklanmış olmasının zaten altın talebini düşürdüğünü anımsatan Sözer, böylece geçen yıl cari işlemler açığını 11,8 milyar dolar artırıcı etki yapan net altın ithalatında bu sene bir düzeltme görüldüğünü söyledi.
Temmuz ayı özelinde bakılacak olursa, geçen yılın aynı ayında 1,6 milyar dolar olan altın ithalatının bu sene 200 milyon dolar ile sınırlı kalacağını hesapladıklarını belirten Sözer, şunları kaydetti:
"Böylece Ocak-Temmuz 2013 döneminde 11,1 milyar dolar altın ithalatı Ocak-Temmuz 2014 döneminde yaklaşık üçte bir oranda azalarak 3 milyar dolara inmiş olacak. Sadece Temmuz ayında ise geçen yıla göre cari açıkta altın ithalatı yoluyla 1,4 milyar dolarlık bir iyileşme göreceğiz. Bunun yanısıra iç talepteki yavaşlama ve son günlerde petrol fiyatlarındaki düşüş de cari işlemler açığında kademeli düzeltmenin sürmesini ve ekonomideki dengelenme yoluyla makro ekonomik risklerin sınırlanması sağlıyor."