Güncelleme Tarihi:
Altın fiyatlarının yükselmesi ile birlikte çeyrek altın fiyatları ve diğer yatırım altınlarında değer arttı. Altın yatırımcısının en çok takip ettiği ürünlerden biri olan çeyrek altın fiyatları 219 liraya kadar yükseldi fakat haftanın son gününde bir parça değer kaybetti. Peki altın fiyatlarının yükselmesi ile birlikte çeyrek altın fiyatları ne kadar oldu? İşte altın fiyatlarında son durum
Kapalıçarşıda 24 ayar külçe altının gramı günü yüzde 0,75 azalışla 131,70 liradan tamamladı. İstanbul Kapalıçarşı'da, dün kapanışta çeyrek altın 216,00 lira, Cumhuriyet altını 881,00 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise dünkü kapanışa göre yüzde 0,75 düşüşle 131,70 liradan işlem gördü. Yarım altın fiyatları ise 432 liradan işlem gördü
Altının gramı 140 lira sınırını gördü
Trump'ın zaferi ile 140 lira sınırını gören gram altın 135 lira üzerinde dengelenirken, Kapalıçarşı'da çeyrek altın 221 lira, Cumhuriyet altını ise 903 liradan satılıyor. Altının gram fiyatı, ABD başkanlık seçiminde Donald Trump'ın zaferi ile 140 lira sınırına kadar çıktı. ABD başkanlık seçimlerinde kesin olmayan sonuçlara göre Trump'ın zaferi küresel piyasalarda panik havasına neden olurken, yatırımcıların güvenli liman arayışları altın fiyatlarının hızlı yükselmesini sağladı.
Uluslararası piyasada güvenli liman olarak değerlendirilen altına artan talep ile ons fiyatı yaklaşık yüzde 5 yükselerek 1.337 doları gördü ve saat 10.40 itibarıyla 1.319 dolar seviyesinde dengelendi. Ons fiyatındaki artış, yurt içinde dolar kurundaki yükselişle birlikte gram altının 139,5 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesine neden oldu. Doların gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı hızlı yükselmesine paralel uluslararası piyasada 3,3041 ile tarihi rekor seviyesine çıkan dolar/TL, bu seviyelerde tutunamayarak 3,1890'a geriledi. Buna bağlı olarak altının gram fiyatı da şu dakikalarda 135 liranın üzerinde dengelenirken, Kapalıçarşı'da çeyrek altın 221 lira, Cumhuriyet altını ise 903 liradan satılıyor.
AA Finans Analisti İslam Memiş, ABD başkanlık yarısında Trump’ın zaferinin piyasalarda sert dalgalanmalara neden olduğunu belirterek, bununla birlikte seçim öncesi yüzde 80 olan aralık ayında ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artıracağı ihtimalinin yüzde 50 seviyelerine kadar gerilediğine dikkati çekiyor.
Yurt içi piyasalarda,TL pozisyonlarında kalanlara sabırla beklemelerini tavsiye eden Memiş, "Bu fiyatlardan pozisyon alınmasını tavsiye etmiyoruz. Şu an piyasalardaki fiyatlamalar hiç sağlıklı ve gerçekçi değil. Bugün ve bu hafta altın fiyatları geniş bant aralığında işlemler gerçekleştirebilir." ifadelerini kullandı.
Günlük altın siparişinde rekor
Fiyatı bu yıl rekor üstüne rekor kıran altında, Darphane, Cumhuriyet tarihinin en yüksek günlük siparişini 10 Ekim'de aldı - Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Parmaksız:
"O gün 467 kilogramlık talep geldi. Günlük alınan en yüksek sipariş budur" - "Son 20 yıldaki toplam üretim miktarı yaklaşık bin ton" Fiyatı bu yıl rekor üstüne rekor kıran altının üretimine olan talep artarken, Darphane, Cumhuriyet tarihinin en yüksek günlük siparişine 467 kilogram ile 10 Ekim 2016'da imza attı. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Sadettin Parmaksız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her gün sipariş almaya başladıklarını, talep edilen Cumhuriyet altınını aynı gün verdiklerini söyledi.
Parmaksız, en yüksek altın talebinin 10 Ekim 2016'da geldiğini belirterek, "O gün 467 kilogramlık talep geldi. Günlük alınan en yüksek sipariş budur. Bu talep günlük rekordur." diye konuştu. Söz konusu tarihte en fazla talebin sikke grubu altında, 194 kilogram ile "birlik" altında olduğunu bildiren Parmaksız, "Cumhuriyet Ata" da denilen sikke grubu altınların daha çok tasarruf amaçlı alındığını tahmin ettiklerini söyledi.
Parmaksız, Ekim 2015'te sikke altına neredeyse hiç talep gelmediğini belirterek, "Bu yıl ise en fazla Cumhuriyet altını siparişi ekim ayında geldi." dedi.
'Cumhuriyet altını talebi, Darphane'nin üretimini de etkiledi'
Sadettin Parmaksız, Cumhuriyet altınlarının standardının 1951 yılında TBMM tarafından belirlendiğini ve sadece Darphane tarafından üretilebildiğini hatırlatarak, Hamit altını ve Reşat altınının Cumhuriyet öncesi, Osmanlı dönemi altınları olduğunu anlattı. Cumhuriyet altınlarının para yerine geçtiğini ve Türkiye Cumhuriyetini temsil ettiğini belirten Parmaksız, son 20 yıldaki toplam üretim miktarının yaklaşık bin ton olduğunu bildirdi. Parmaksız, altın fiyatlarındaki dalgalanmanın Cumhuriyet altınına olan talebi, dolayısıyla Darphane’nin üretimini etkilediğini söyledi.
Ekimde altın üretimi yaklaşık 3,9 ton oldu
Darphane verilerine göre, ekim ayında altın üretimi yaklaşık 3,9 ton olurken, bunun 2,5 tonu ziynet altın, 1,4 tonu da sikke altın grubunda gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde 103 kilogramlık üretim yapılırken, söz konusu rakam bu yılın ekim ayında yaklaşık 38 kat arttı.
3,9 ton ile Darphane, ay bazında 2016'daki en büyük üretime de imza attı. Darphane'nin ekim ayı üretimi adet bazında ziynet altınında 772 bin 47, sikke altında ise 205 bin 579 oldu. Söz konusu dönemde ziynet altın kategorisinde 533 bin 750 adet "çeyreklik", 85 bin 400 adet "yarım", 134 bin 793 adet "birlik", 17 bin 918 adet "ikibuçukluk" ve 186 tane de "beşlik" üretildi. Sikke grubunda ise 20 bin 230 "çeyreklik", 2 bin 980 "yarımlık", 178 bin 949 "birlik", 420 "ikibuçukluk" ve 3 bin de "beşlik" üretimi gerçekleştirildi.