Güncelleme Tarihi:
Altın fiyatları, Merkez Bankası'nın vereceği karara göre göstereceği fiyatlanma ile sorgulanmaya başlandı. Gün başına 245 lira civarında başladıktan sonra, gram bazında 250 liraya kadar artış gösteren Altın fiyatları, birçok vatandaşın sorguladığı konu oldu. Peki, günün bu saatinde gram ve çeyrek altın fiyatları ne kadar oldu? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
İstanbul Kapalıçarşı’da 235 liradan alınan 24 Ayar Külçe Altın (Gr.) 237 liradan,
bin 586 liradan alınan Cumhuriyet Ata Lira bin 602 liradan,
216 liradan alınan 22 Ayar Bilezik (Gr.) 218 liradan,
bin 560 liradan alınan Lira (Tam) altın bin 575 liradan,
772 liradan alınan Yarım altın 788 liradan ve
386 liradan alınan Çeyrek altın 393 liradan satılıyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından, halihazırda gecelik vadede gerçekleştirilen fonlamanın, 14 Eylül'den itibaren haftalık vadede yapılmasına başlanacağı duyuruldu.
TCMB'nin Türk lirası likidite yönetimine ilişkin basın duyurusu, bankanın resmi internet sitesinde yayımlandı.
Duyuruda, Merkez Bankasınca halihazırda gecelik vadede gerçekleştirilen fonlamanın 14 Eylül'den itibaren haftalık vadede yapılmasına başlanacağı belirtilerek, "Fonlamanın tamamının haftalık vadede yapılması için bir haftalık geçiş süreci öngörülmüş olup teknik ayrıntılar ayrıca duyurulacaktır." ifadeleri kullanıldı.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 6.25 puan artışla yüzde 17.75ten yüzde 24e yükseltilmesine karar verdi.
Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesi 6.55 lirayı gören dolar 6.01 liraya, 7.63 lirayı gören euro 7.0 liraya ve 8.57 lirayı gören sterlin de 7.86 liraya kadar geriledi.
Merkez Bankasının PPK toplantısının kararının duyurulduğu açıklamada şöyle denildi:
"Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyette dengelenme eğiliminin belirginleştiğine işaret etmektedir. Dış talep gücünü korumakla birlikte iç talepteki yavaşlama hızlanmaktadır.
Yakın dönemde enflasyon görünümüne ilişkin gelişmeler fiyat istikrarı açısından önemli risklere işaret etmiştir.
Döviz kurundaki hareketlerin de etkisiyle fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekmektedir.
İç talep koşullarındaki zayıflamaya rağmen fiyatlama davranışlarında gözlenen bozulma enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaya devam etmektedir.
Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma gerçekleştirilmesine karar vermiştir.
Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.
Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir.
Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.