Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2010 00:00
İSTANBUL
Altın Borsası (İAB) Başkan Vekili Osman Saraç, rekor düzeydeki altın fiyatlarının dünya genelinde mücevher tüketimini azalttığını, bu durumun altının kuyum amaçlı kullanımının yaygın olduğu Türkiye’de altın talebini düşürdüğünü söyledi. Altının 22 Eylül’de 1.296,10
dolar/
ons ile yeni rekor seviyesine ulaştığını hatırlatan Saraç, “Eylül ayı sonlarındaki mevcut seviyesine göre altın bu yıl yüzde 17 civarında yükseliş gösterdi. Piyasada altın bir sigorta poliçesi olarak görülüyor. Bir yatırım olarak metali destekleyen tüm belirsizlik ve endişeler halen sürüyor. FED’in faiz oranlarını düşük tutma kararlılığı altını alternatif bir yatırım olarak cazip kılıyor. FED’in fiyatların düşüşünü engellemek için daha fazla önlem alacağı umudu yatırımcıları hem ekonomik belirsizliğe hem de enflasyona karşı hedge olarak altın almaya teşvik etti” diye konuştu.
Hurda altın arzı sınırlıİAB’de 22 Eylül itibariyle altın işlemleri hacminin 81.9 ton, gümüş işlemleri hacminin ise 284.4 ton olduğunu belirten Saraç, şunları söyledi: “Altın fiyatlarının rekor düzeyde seyrettiği ve durgunluğun etkilerinin sürdüğü 2010 yılında dünyaya paralel bir şekilde ülkemizde de tüketicilerin mücevher talebini azalttığı gözleniyor. Dolar karşısında güçlü bir seyir izleyen TL, TL cinsinden altın fiyatlarının fazla artmasına engel olmuş ve bu durum da ülkemizde geçen birkaç yıldır 100 ton civarına değin yükselen hurda altın arzının bu yıl sınırlı kalmasına yol açtı. Dünyada ilk 5 arasında yer alan kuyumculuk sektörümüzün ihracatı ve yurtiçi mücevher satışları olumsuz yönde etkileniyor. Rekor düzeydeki altın fiyatları dünya genelinde mücevher tüketimini azaltıp, bu durum altının kuyum amaçlı kullanımının yaygın olduğu ülkemizde altın talebini düşürüyor. Saraç, altının bu yıl rekor seviyelere ulaşmasında bazı merkez bankalarının altın talebiyle beraber yurtdışı kaynaklı yatırım talebinin etkili olduğunu vurguladı.