Altın Borsası'nda operasyon

Güncelleme Tarihi:

Altın Borsasında operasyon
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2006 19:00

Başbakanlık Teftiş Kurulunun “görevi kötüye kullanmak suretiyle kamu kuruluşunu zarara uğratmak” yönündeki suç duyurusu üzerine haklarında başlatılan soruşturma gereğince İstanbul Altın Borsası'nın bazı eski yöneticilerinin, ifadelerine başvuruldu.

Altın Borsasında operasyon
Haberin Devamı

İstanbul Altın Borsası'nın (İAB), eski başkanları Mithat Şeref ile Serdar Çıtak'ın da aralarında bulunduğu 11 kişi, ihale kanuna muhalefet, usulsüz işçi çıkararak devleti zarara uğratmak ve yurtdışı seyahatlerden belirtilen süre içinde dönmeyip fazladan harcırah aldıkları suçlamasıyla dün gözaltına alındı.

DEVLETİ ZARARI UĞRATMAK

İAB'de 1999 yılında Serdar Çıtak'ın başkanlığı döneminde işten çıkarılan Vadeli İşlemler Müdürü Vedat Necati Sönmez, idare mahkemesine dava açtı. Davayı kazanan Sönmez, kaybolan haklarından doğan 112 bin YTL'yi İAB'den tahsil ederek görevine geri döndü. Başbakanlık Teftiş Kurulu'na da şikayet mektubu gönderdi. Teftiş Kurulu, iddia ile ilgili çalışma başlattı. Sönmez'in yönetmelik ve tüzüğe aykırı olarak işten çıkarıldığı belirlenerek devletin zarara uğratıldığı kararına varıldı.

Haberin Devamı

SİGORTALAMADA USULSÜZLÜK

Soruşturmayı yürüten müfettişler, borsadaki altınların sigortalanması için açılan ihalede de usulsüzlük yapıldığını tespit etti. Müfettişlerin iddiasına göre, ihalede en düşük teklifi veren şirket yerine daha yüksek teklif veren Ziraat Bankası'nın sigorta şirketi Ziraat Sigorta'ya ihale verildi. İhaleyi kazanan şirketle, yeni bir anlaşma yapılarak ihale sürecinde en düşük fiyatı veren şirketin önerdiği filattan da az fiyata anlaşma sağlandı.

FAZLADAN SEYAHAT HARCIRAHI

Müfettişler yaptıkları incelemede ayrıca eski başkanlar Mithat Şeref ile Serdar Çıtak'ın da aralarında bulunduğu bazı yönetim kurulu üyelerinin gittikleri yurtdışı gezilerinden zamanında dönmedikleri ve bu sürelerin harcırahını da aldıkları ileri sürüldü. Fazladan alınan harcırahın toplam miktarı 12 bin YTL olarak saptandı. Başbakanlık Teftiş Kurulu, 30 Mart 2005 tarihinde hazırladığı raporu Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdi. Müfettişlerin hazırladığı rapor doğrultusunda yürüttüğü soruşturmayı tamamlayan savcılık Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne olayda adı geçen kişilerin gözaltına alınması talimatı verdi.

TOPLAM 11 KİŞİ

Ekipler, dün sabah saatlerinde tespit edilen adreslere baskın düzenledi. Eski başkanlar Mithat Şeref, Serdar Çıtak, eski yönetim kurulu üyeleri, Mehmet Uğurlu, İsmail Hızlıkan ve Kıymetli Madenler Piyasası Müdür Yardımcısı Saliha Evsenel'in da aralarında bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında halen görevde olan idare müdürü ile personel müdürünün de bulunduğu bildirildi. 11 kişinin Emniyet'teki sorgusu sürerken 4 kişinin daha gözaltına alınacağı kaydedildi. ERTAŞ: GÖZALTILARIN GEREKÇELERİNİ BİLMİYORUM

Haberin Devamı

İstanbul Altın Bosası (İAB) Başkanı Vahdettin Ertaş, "İstanbul Altın Borsası'nda Başbakanlık Teftiş Kurulu ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) daha önce hazırladığı raporlar ve başlattığı soruşturmalar çerçevesinde, bazı eski yöneticilerin emniyete çağrıldığını ben de duydum. Ancak soruşturmanın detayları ve emniyete çağrılma gerekçeleri hakkında bilgimiz yok" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!