Şehriban OĞHAN/ ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2001 01:55
Hükümet, tütün ve fındık üretiminden vaz geçerek alternatif ürün yetiştirmeye yönelen üreticilere destek kararnamesi çerçevesinde, alternatif ürünleri ve maliyeti belirledi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da 11 ilde 36 bin hektarlık alanda tütün ekim cüzdanı bulunan 50 bin çiftçiye tütün yerine alternatif ürün projesi sunulacak. Tütün yerine kırmızı mercimek, sebze ve pamuk yetiştireceklere yaklaşık 60 trilyon liralık destek yapılacak.
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, Maliye Bakanı Sümer Oral, Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp ve ilgili bürokratlar alternatif ürün projeleri için dün Başbakanlık'ta bir araya geldi. Bakanlar Kurulu'nca kurulan komisyon, yaptığı ilk toplantısında Tarım Bakanlığı'nın hazırladığı alternatif ürün projelerini ele aldı. ‘‘Doyurucu’’ bulunan projeler kapsamında 225 bin hektarlık tütün ekim alanının 36 bin hektarına alternatif ürün ekilmesi planlanıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın mali portresi üzerinde çalışacağı projeye göre, alternatif ürün ekimine yönelen üreticiler iki şekilde desteklenecek.
Tütün üretiminden vaz geçenlere ilk etapta bir defaya mahsus olmak üzere doğrudan gelir desteği sağlanacak. Ortalama 100 hektarlık alanda dekar başına 10 milyon TL olarak hesaplanan doğrudan gelir desteği yaklaşık 36 trilyon TL'yi bulacak. İkinci destek ise gübre ve buna benzer girdilerin karşılanması şeklinde olacak. Bunun da yaklaşık 20 trilyonu bulması bekleniyor. Ödemelerin finansmanı uluslararası finans kuruluşlarından edinilecek doğrudan mali kaynak ve
kredi yoluyla sağlanacak. Ödemeler Ziraat Bankası aracılığıyla yapılacak. İşlemlere ilişkin usul ve esaslar ise Hazine'den Sorumlu Devlet Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı tarafından çıkarılacak uygulama tebliği ile belirlenecek.