‘Alo, matrahı artırın diye beni zorlayan var’ hattı kurdular

Güncelleme Tarihi:

‘Alo, matrahı artırın diye beni zorlayan var’ hattı kurdular
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2011 00:00

İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç, kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun” kapsamında bir hafta içerisinde Kozyatağı Vergi Dairesi’ne 1000 kişinin başvuruda bulunduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Mehmet Koç, Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) düzenlediği toplantıda, yasayla gündeme gelen “matrah artırma” konusunun da mükellefler için bir fırsat olduğunu belirterek, “Ancak, hiçbir mükellefimiz, ‘matrah artır’ diye zorlanmayacak. Zorlanan olursa, ‘0507 4313536-37-38’ nolu üç hatlı telefona şikayetini bildirebilir” dedi.
Üçü de 11’le bitiyor
Mehmet Koç, 6111 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun” ile ilgili bilgi verirken, daha önce 4811 sayılı Vergi Barışı, 5811 sayılı Varlık Barışı ve bir süre önce de 6111 sayılı kanunun çıktığını hatırlattı. Koç, “Bunun bir kerameti var herhalde... Hepsi 11’le bitiyor. Bilinçli değil. Uğraşsanız denk getiremezsiniz” dedi.
2 bin yeni uzman
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’na bağlı 2 bin yeni gelir uzmanının mart ayı sonuna kadar işlerinin başına geçmiş olacağını vurgulayan Koç, şunları anlattı: “Müdürler ve yardımcılarını ayırırsak, 7 bin 500 personelden oluşan ekibimiz vardı. Ekibimiz yeterli gelmiyordu. Şimdi 2 bin yeni uzman arkadaşımızın devreye girmesiyle insan kaynağı sorunumuz büyük ölçüde çözülmüş olacak.”
Her memur danışman
Mehmet Koç, “Borç yeniden yapılandırılması konusunda vergi dairelerinde danışma masaları kuruldu mu?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Vergi dairelerindeki her memur arkadaşımız birer danışmandır. Ayrıca danışma masaları kurmamıza gerek yoktur. Arkadaşlarımızın hepsi yeniden yapılandırma konusunda eğitim aldı. Mükelleflerimize yardımcı olacak.”
Oy kullanmayana ceza düştü
Mehmet Koç, Maliye’nin aynı zamanda devletin tahsilatçılığını üstlendiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Seçimlerde oy kullanmayan vatandaşlarımıza öngörülen 22 liralık cezalar da aslında yeni yasayla düştü. Ancak, seçim kurullarından bizi arıyorlar, göndermek istediklerini bildiriyorlar. Biz, ‘Gerek yok’ desek de onlar, ‘Biz gönderelim, silen siz olun’ diyorlar.”

Haberin Devamı

İhtilaflı alacaklarda yargı süreci bitmemişse yüzde 50’ye inebiliyor

İSTANBUL Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç, yeni kanun kapsamında ihtilaflı alacaklarda davanın yerel mahkemede ve henüz karar verilmemiş olması halinde ana paranın yüzde 50’sini, ana paranın da TEFE ve ÜFE’ye göre ödeme şartı bulunduğunu belirterek, “Gecikme faizi, gecikme zammı ve  vergi cezaları kalkıyor” dedi. Koç, bu konuda şunları anlattı: “İhtilaflı haldeki mükellefler hangi kurallara tabiyse herkes aynı kurallara tabi. İhtilaflardan vazgeçme şartı var ve  davanın bulunduğu aşamaya göre, yerel mahkemede ise ve henüz bir karar verilmemişse ana paranın yüzde 50’sini ödeme şartı var. Ana parayı da TEFE ve ÜFE’ye göre ödeme şartı var. Gecikme faizi, gecikme zammı ve vergi cezaları kalkıyor. İhtilaflı alacaklarla ilgili devlet temel olarak şunu koymuş? Eğer olay vergi mahkemesinde henüz karara bağlanmamışsa, -yani vatandaşın daha mahkemeye gitme imkanı vardır, gitmemiştir, uzlaşma talep etmiştir, daha görülmemiştir,  uzlaşmada talep etmiştir, daha görülmemiştir, uzlaşmada anlaşamamıştır, daha  mahkemeye gitme imkanı vardır, mahkemeye gitmiştir, davayı açmıştır, mahkeme daha  konuyu görüşmemiştir bunların tamamı henüz vergi mahkemesi karar vermemiş ama ihtilaf halinde, dava açabilecek durumda ya da açmış ama karar verilmemiş  durumda. Bu durumda kanun, ‘Burada nasıl bir karar çıkacağı belli değil. Her şey ortadadır. Vergi dairesi de haklı çıkabilir, mükellef de haklı çıkabilir.  Dolayısıyla gelin burada yarı yarıya, yüzde 50 bu konuda uzlaşalım. Yarısını  kaldırayım, kalanını TEFE ve ÜFE’ye göre öde, bu işten kurtul’ diyor. Ama yerel  mahkeme mükellefin aleyhine karar vermişse, artık orada ‘gel yarısını öde-kurtul’  deme imkanı yok. O zaman borcun tamamını TEFE ve UFE ile birlikte ödeyecek ama ceza ve gecikme faizi veya zammından kurtulacak. Eğer yerel mahkemede kazanırsa, benim Danıştay’a gitme hakkım var. O zaman da yüzde 20 ödeyerek kurtulabilecek.”

Haberin Devamı

Gümrüklerde ‘yapılanacak’, 1.8 milyar liralık borç var

GÜMRÜK Müsteşarlığı’nın, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması çerçevesinde yapılandırma kapsamına giren amme alacağının toplam tutarının 1.8 milyar lira civarında olduğu açıklanırken, kapsam da belli oldu. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, 31 Aralık 2010’dan önce gümrük yükümlülüğü doğan ve gümrük idarelerince takip edilen amme alacaklarından 25 Şubat 2011 tarihinde kesinleşen amme alacaklarına ilişkin olarak vadesi geldiği halde ödenmemiş olan veya ödeme süresi henüz geçmeyen gümrük vergisi aslının tamamı yapılandırmaya tabi olacak. Gümrük idareleri’nce takip edilen vergi, para cezası, faiz ve gecikme zammının yeniden yapılandırılması için 2 Mayısa kadar ilgili gümrük idarelerine başvurulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!