Alo, beni görüyor musun

Güncelleme Tarihi:

Alo, beni görüyor musun
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2009 00:00

Türkiye’de dün yüzbinlerce cep telefonu abonesi üçüncü nesle (3G) geçti. Önkayıt yaptıran abonelerin dün 3G hizmetlerine kavuşması akşam saatlerini buldu. Ev, işyeri, cadde, vapur gibi hemen her türlü mekânda yapılan ilk denemeler genelde başarılı sonuçlanırken, ilk gün olması nedeniyle görüntüde sorunlar da yaşandı. Telefonda yeni hitap, ‘Alo, beni görüyor musun’a döndü.

TÜRKİYE, dün cepte üçüncü nesil (3G) teknolojisine gece yarısından itibaren geçerken, ön kayıtla operatörlerine SMS atarak bu servisten yararlanmak isteyenlerin hepsinin hizmete kavuşması zaman aldı. Operatörler, 29 Temmuz’un 30 Temmuz’a bağlandığı gece saat tam 12.00’de 3G’ye geçerken, bazı abonelerin 3G ile tanışmaları bir sonraki gün akşam saatlerini buldu. Pek çok 3G meraklısı cep telefonunun başında hizmetin aktif hale gelmesini beklerken, operatörlerin çağrı merkezleri de telefon yağmuruna tutuldu. Turkcell, dün öğleden sonra itibariyle 1 milyon 200 bin abonesini 3G’de aktif hale getirdiğini açıkladı. Avea ve Vodafone’da da binlerce abone üçüncü nesilli oldu.

Görüntüm geliyor mu

3G aboneliği aktif olanlar, dün günlerini görüntülü konuşmayı ve internete bağlantı hızını test etmekle geçirdi. Ev, işyeri, cadde, vapur gibi hemen her türlü mekanda yapılan ilk denemeler genelde başarılı sonuçlanırken, ses ve görüntü kesintileri de yaşandı. Böyle durumlarda kişilerin ilk söylediği “Alo, görüntüm geliyor mu” oldu. Üçüncü nesil mobil internet, bir önceki teknoloji Edge’ın hızını ikiye katlarken, zaman zaman kesintiler de yaşandı. Edge teknolojisiyle cep telefonundan bir buçuk dakikada girilebilen bir haber sitesine 3G’yle saniyeler içinde ulaşmak mümkün oldu.

Çağrı merkezleri arandı

Avea’da ise İstanbul’dan Ali Selvi isimli abone, 3G’ye ilk geçen kişi oldu. Avea yetkilileri, 882 bin 3G uyumlu cihazı bulunan müşteri kitlelelerinin yüzde 7’sinin ilk gün 3G abonesi olmak için başvurduğunu ve bunlardan 41 bininin şu anda üçüncü nesil ağındaki tüm ses, veri ihtiyaçlarını karşıladığını açıkladı. Halen aktivasyon talepleri almaya devam ettiklerini belirten yetkililer, şu ana kadar çağrı merkezlerine 5 bin başvuru geldiğini, internet sitelerinin de her zamankinden 10 kat daha fazla kişi tarafından ziyaret edildiğini kaydetti.

İlk görüşme

Vodafone Türkiye, 3G teknolojisinin ticari olarak kullanıma açılmasıyla birlikte, gece yarısını bir dakika geçe ilk 3G görüşmesini gerçekleştirdi. 3G hizmetinden ilk andan itibaren yararlanmak isteyerek ön kayıt yaptıran Vodafone abonesi Semire Oral, 30 Temmuz’a girer girmez saat 00:01 3G ile Alanya’da ilk görüşmeyi yaptı. Alanya’da tatilde olan Oral, Vodafone Türkiye’nin bu sürprizi karşısında oldukça heyecanlandığını ve görüntülü konuşma deneyiminden etkilendiğini söyledi.

En çok merak edilen konular

3G’ye başvurdum hizmetin aktif hale gelmesi kaç gün sürecek?
3G’ye geçmek üzere kısa mesaj atanları 3 operatör de bekletmeden, en geç bir gün içinde 3G’li yapıyor.

Sesli konuşma tarifem görüntülü konuşmayı da kapsayacak mı, yoksa başka tarifeden mi fiyatlandırılacak?
Üç operatör de sesli konuşmanın, görüntülü konuşmayla aynı oranda fiyatlandırılacağını açıkladı. En azından şimdilik var olan ses tarifeniz üzerinden görüntülü konuşma yapabileceksiniz.

Paketlere abone olmadan 3G’de cepten internete girersem ne olur?
Her operatörün cepten internete giriş için dakika bazlı fiyatları bulunuyor. Ekonomik internet paketlerini almadan internete girerseniz, dakika bazlı ücretlerini ödemeniz gerekir. Yüksek faturalarla karşılaşmamak için indirdiğiniz dosyalara ve kullanımınıza dikkat etmeniz öneriliyor.

Konuşma ve internette 3G tarife kotamı aşarsam ne kadar ücretlendirilirim?
Operatörlerin internet paketlerinde aşım tarifesi değişiyor. Megabyte başına 5 kuruştan başlayan oranlarda ek ücretler ödemeniz gerekebilir.

Edge paketim vardı, 3G’ye geçtim. Fiyatlandırma hangi tarife üzerinden olacak. Tarifemi değiştirmem gerekecek mi?
3G’ye geçiş ile tarifede herhangi bir değişiklik olmayacak. Daha önceki tarifeden/paketten ücretlendirme yapılacak.

3G ile konuşurken yapılması gerekenler

Yeni aboneler 3G’nin aktif olması için telefonlarını kapatıp açacak.
Operatöre SMS attıktan sonra, hizmetin aktif olup olmadığı ekranda beliren 3G logosundan anlaşılacak.
Görüntülü konuşma yaparken, telefon alışkanlıkla kulağa götürülmeyecek.
Cep telefonunun ön yüzündeki kamera sizi görecek şekilde tutulacak.
Görüntülü konuşurken herkesin sizi duymasını istemiyorsanız, telefonu kulaklıkla kullanın.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!