Almanya'nın Rus gazına karşı LNG hamlesi

Güncelleme Tarihi:

Almanyanın Rus gazına karşı LNG hamlesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2014 14:16

Rus doğalgazına bağımlılığı azaltmak isteyen Almanya hükümeti, enerji şirketi E.ON'a sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatı için finansal garanti verecek.

Haberin Devamı

Tükettiği doğalgazın yaklaşık yüzde 40'ını Rusya'dan temin eden Almanya, Ukrayna krizinden sonra enerji kaynaklarını çeşitlendirmek ve gaz ithalatını azaltmak için girişimlerini sürdürüyor. Alman hükümeti bu kapsamda, Enerjisa'nın da hissedarı olan E.ON'u LNG ithalatı için destekleme kararı aldı. Uzmanlar, bu hamlenin Almanya'nın enerji konusunda bağımsızlığı elde etmesi için yetersiz kalacağı görüşünde.

Berlin'deki Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Enerji Profesörü Volker Quaschning, AA muhabirine, LNG ithalatı hamlesi ile Almanya'nın, Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltmayı hedeflediğini söyledi. Ancak kısıtlı miktarda LNG ithal edilebileceği belirten Quaschning, "Bence enerji tasarrufu ya da yenilenebilir enerjiye yüklenmek daha iyi bir seçenek olurdu" dedi.

Haberin Devamı

Berlin'deki Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü Uzmanı Profesör Claudia Kemfert de Avrupa'da Rus gazına en bağımlı ülkenin Almanya olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Alman enerji şirketi E.ON'un LNG ithalatı hamlesiyle, Almanya'nın Rusya'dan enerji konusunda bağımsızlık elde etmesi pek mümkün olmaz. İspanya, Hollanda ve Litvanya gibi bir çok ülkede LNG terminali var ancak Almanya'da yok. Almanya bunu inşa edeceğine, Rusya'ya bağımlılığın nişanı olan Kuzey Akım boru hattını inşa etmeyi tercih etti. E.ON da geçmişte LNG terminali inşa etme planından vazgeçmişti. Avrupa'da Rotterdam gibi kullanıma açık LNG terminalleri var ama Almanya'nın kendisine ait terminali olmalıydı. Bu yeni planın, Rusya'ya bağımlılığı kısa vadede azaltmakta rolü olacağını sanmıyorum."

Avrupa'nın en fazla enerji tüketen ülkesi Almanya, enerji ihtiyacının yüzde 37'sini petrolden, yüzde 24'ünü kömürden, yüzde 27'sini ise yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılıyor. Yılda 89 milyar metreküp doğalgaz tüketen Almanya, bunun yüzde 40'ını, 15 milyar avro maliyetle Rusya üzerinden Kuzey Akım Boru Hattı yoluyla alıyor. Rusya'nın tüm Doğu Avrupa ülkelerine sattığı doğalgaz miktarı ise Almanya'nın tek başına ithal ettiği miktara eşit.

Almanya'nın toplam 21 milyar metreküplük 40 doğalgaz deposu var. E.ON ise bu depolardan en büyük üçüncüsünü işletiyor.

Haberin Devamı

Alman meclisi geçen yıl da E.ON'a Kanada'nın doğu kıyısındaki Goldboro bölgesinden yılda 1,5 milyon tonluk LNG getirmesi karşılığında 2 milyar avroluk garanti vermişti. 20 yıl geçerli olan bu anlaşma, E.ON'un ilk uzun dönemli LNG anlaşmasıydı.

E.ON'dan AA'ya yapılan açıklamada, bu tür anlaşmaların E.ON'un küresel stratejisinin bir parçası olduğu, bu şekilde yatırım risklerini azaltma ve geniş pazar fırsatlarına ulaşılmasının hedeflendiği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!