Almanya'dan Ilısu için Hasankeyf şartlı onay

Güncelleme Tarihi:

Almanyadan Ilısu için Hasankeyf şartlı onay
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2007 11:34

Almanya Büyükelçiliği, Hasankeyf'i sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin Almanya ayağı için gerekli dışsatım kredisi teminatının 24 Mart'ta Almanya Federal Hükümeti'nce onaylandığını bildirdi.

Büyükelçilik'in yazılı açıklamasında, Hasankeyf şartına işaret edilerek, söz konusu teminatın Dünya Bankası'nın standartları uyarınca baraj inşaatının insanlara, çevreye ve kültür varlıklarına etkisini asgari düzeyde sınırlandırmayı amaçlayan yüksel taleplerle bağlantılı kılındığı belirtildi.

Almanya, Avusturya ve İsviçre ile inşaatı yapacak uluslararası konsorsiyumla sürdürdüğü yoğun ve yapıcı müzakereler sonunda Türkiye'nin, şimdiye kadar baraj inşaatlarında alışılagelmişin çok ötesinde önlemler taahhüt ettiği ifade edildi.

Avusturya, İsviçre ve Almanya'dan toplam 450 milyon euro değerinde teslimat ve hizmetler için dışsatım teminatı istendiği kaydedilen açıklamada, şu bilgiler verildi:

GÖÇ VE TARİHİ ESERLER İÇİN 800 MİLYON EURO

"İnşaat bedeli yaklaşık 1.2 milyar eurodur. Almanya Federal Hükümeti, Ed Züblin A.Ş firmasının (Stuttgard) inşa edeceği altı tünelin 93.5 milyon euroluk bölümüne teminat vermektedir. Buna konsorsiyum partneri Avusturya'ya Almanya'dan yapılacak teslimatlar için yaklaşık 100 milyon euroluk sigorta bedeli ilave olmaktadır. Baraj bölgesinde yaşayan insanların taşınması, kültür varlıklarının ve çevrenin korunması gibi projeyle bağlantılı önlemler için Türkiye 800 milyon euro sağlayacaktır. Böylece inşaatın toplam maliyeti yaklaşık 2 milyar euro olarak saptanmıştır."

ÖNLEMLER İNTERNETTEN İZLENECEK

Almanya Hükümeti'nin, varılan anlaşmaların denetlenmesi ve projeyi gerçekleştirecek olan Türkiye'ye destek için uluslararası tanınmış uzmanlardan oluşan bağımsız bir kurulun oluşturulmasını özel bir başarı olarak değerlendirdiği aktarılan açıklamada, internet üzerinden www.agaportal.de adresinden düzenli aralıklarla Ilısu Barajı'na ilişkin hayata geçirilen önlemler hakkında bilgi verilmesinin planlandığı bildirildi.

Baraj bölgesinde yaşayan halkın geçiminin inşaatta sağlanacak iş olanaklarıyla ve geniş kapsamlı düzenlemelerle korunmasının öngörüldüğü kaydedilen açıklamada, bölgede yer alan en önemli kültür varlıklarının yeni kurulacak bir kültür parkına taşınacağı ve böylece koruma altına alınacağı anlatıldı. "Bu proje olmasaydı bu kültür varlıklarının güvenceye alınması ve belgelenmesi için gerekli maddi çerçeve oluşmayacaktı" denilen açıklamada, proje bölgesinde su kalitesi, bitki örtüsü ve hayvan varlığına ilişkin ayrıntılı şartların, önlemler kataloğunu tamamladığı belirtildi.

IRAK VE SURİYE'YE BİLGİ VERİLDİ

Almanya, Avusturya ve İsviçre'nin ısrarları sonucu çok kademeli atık su arıtma tesisleri kurulacağı bildirilen açıklamada, su kalitesindeki iyileştirmeden aynı zamanda ırmağın alt kısmında, Suriye ve Irak'ta yaşayan insanların da yararlanacağı kaydedildi. Açıklamada, "Irmaktan su alan ülkelere barajdan bırakılacak suyun saniyede 60 metrekübün altına düşmeyeceği garanti edilmiştir. Türkiye bu konuda Irak ve Suriye'yi kapsamlı olarak bilgilendirilmiştir" denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!