Güncelleme Tarihi:
ÇOCUKLU AİLELERE MADDİ DESTEK ARTIYOR
Almanya’da yaşayanları yeni yılda bir dizi yenilikler bekliyor. 2016 yılında Almanya’da yürürlüğe girecek yeni yasa ve uygulamalar, kuşkusuz en çok çocuklu ailelerin yüzünü güldürecek. 2016 yılında bizi bekleyen yeniliklerden en önemlileri özetle şunlar:
VERGİ: Geçen yıl 118 Euro artırılarak 8.472 Euro’ya yükseltilen vergiden muaf gelir miktarı, 2016’dan itibaren 180 Euro daha artırılarak 8 bin 652 Euro’ya yükseltilecek. Bunun anlamı şu: Önümüzdeki yıldan itibaren uygulanacak olan vergiden muaf aylık gelir miktarı (Türkiye’de asgari geçim indirimi – AGİ olarak da biliniyor) 706 Euro’dan 721 Euro’ya çıkacak.
NAFAKA: Vergiden muaf gelir miktarında yapılacak artış, nafaka ödeyenler için de geçerli olacak.
AVUSTURYA’DA ÇALIŞIRSAM SGK AYLIĞIMI KESER Mİ
G. Gündoğan – Avusturya
YURTDIŞI borçlanma yoluyla emekli olanlar yurtdışında sigortaya tabi bir işyerinde çalışmaları halinde SGK aylık ödemeleri durduruyor. Ancak siz Bağ-Kur’dan emekli olduktan sonra Avusturya’ya geldiyseniz, bu ülkede sigortalı bir işte çalışsanız dahi aylığınız kesilmez. Bunun yasal dayanağı da 25 Temmuz 2014 tarihinde yayınlanan Aylık bağlandıktan sonra yurtdışında çalışanlar konulu 2014/22 sayılı genelgedir. Buna göre, öğrenci olarak altı yıl önce geldiğiniz Avusturya’da öğrencilik statüsüne uygun olarak haftalık 10-20 saatlik bir işte çalışmanız halinde, Bağ-Kur’dan bağlanan aylığınız kesilmez. SGK aylığınızı kesmeye kalkışırsa, yukarıdaki genelgeye atıfta bulunarak yazılı itirazda bulunmalısınız. Avusturya vatandaşlığına geçmeniz Türkiye’den bağlanan emekli aylığınızı etkilemez.
ALMANYA’DAKİ EMEKLİLİK HAKLARIM KAYBOLUR MU
Mehmet Gülenaz – Almanya
HAYIR, Türkiye’den borçlanarak emekli olanların yurtdışındaki emeklilik hakları kaybolmaz. Çünkü emeklilik para karşılığında alınan bir hizmettir. Bir kişinin pekala, birden çok ülkeden birden çok emekliliği olabilir. SGK açısından önemli olan borçlanarak emekli olduktan sonra yurtdışında boşta olmanız.
KESİN DÖNÜŞ ŞARTI VAR AMA...
Gelelim kesin dönüşle ilgili sorunuza. Borçlanarak emekli olmak için kesin dönüş şartı hala 3201 sayılı Yurtdışı Borçlanma Kanunu’nda var, ancak fiilen uygulanmıyor. Üç sosyal güvenlik kurumun tek çatı altında birleştiren 1 Ekim 2008 tarihli 5510 sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, kesin dönüş şartına ilişkin üç sigorta kolunda bir uygulama birliği sağladı. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten bu yana, yurtdışı borçlanmaların akabinde aylık bağlama aşamasında aranan kesin dönüş şartı, yurtdışındaki ikametin iptal edilip, kişilerin, fiilen Türkiye’ye yerleşmesinden ziyade, kişilerin yurtdışında yaşamaya devam etmeleri halinde, sigortaya tabi bir işyerinde çalışmamak, serbest meslek yapmamak, işsizlik veya hastalık ödeneklerinden veya sosyal yardımdan yararlanmamak şekline uygulanıyor artık. Bu uygulama, kanımca, Avrupa Birliği’nin temelinde yatan serbest dolaşım ruhuna da uygun. Çünkü AB üyesi olmak için yıllardır çaba gösteren, yasalarını Avrupa Hukuku’na uygun hale getirmeye çalışan Türkiye’nin yurtdışında yaşayan vatandaşlarından emeklilik halinde kesin dönüş yapmalarını şart koşması, serbest dolaşım ruhunu aykırılık teşkil edecektir.
54 YAŞ VE 5 BİN 675 GÜNE
Emeklilik şartlarınıza da göz atacak olursak; 1 Haziran 1993’ten bu yana sigortalı çalıştığınız Almanya’da 2000 yılında Alman vatandaşlığını almışsınız. Dolaysıyla yurtdışı borçlanma durumunda 2000 yılından önceki sigortalı süreleriniz dikkate alınacağından, borçlanabileceğiniz süre azami 6.5 yılı geçmez. Eğer Türkiye’de 4/a sigorta kolunda bir girişiniz varsa, 54 yaş ve 5 bin 675 gün şartlarına göre emekli olabilirsiniz. Ancak borçlanabileceğiniz sigortalı süreniz 2 bin 340 günü (yıl sonuna kadar karşılığında 31 bin 778 TL ödeme yaparsanız) geçmediğinden, yaş şartını tamamlamanız halinde ancak kısmi aylık talebinde bulunabilirsiniz. Kısmi aylığınızı, ileriki dönemde Türkiye’de sigortalı bir işte çalışarak veya kesin dönüş yaptıktan sonra isteğe bağlı prim yatırmak suretiyle eksik sürenizi tamamlarsanız, tam aylığa yükseltebilirsiniz. Gerek kısmi, gerekse tam aylık almanız halinde, yurtdışında sigortalı bir işte çalışmamalısınız, aksi takdirde bağlanan aylık kesilir. Türkiye’den emekli olduğunuz takdirde gerek yurtta, gerekse yurtdışındaki acil ve kronik durumlardaki sağlık giderleriniz SGK tarafından T/A 21 formüleri ile karşılanacaktır.
TAM AYLIK İÇİN 4 YILINIZ EKSİK
Çetin Albasan – Almanya
TÜRKİYE’den emekli olmak için, 53 yaş ve 5 bin 600 gün şartlarna tabisiniz. Bunun için önce, bizzat Türkiye’de bulunduğunuz sırada 4/a sigorta koluna tabi bir işyerinde kısa bir süreliğine çalışmanız gerekiyor. Alman vatandaşlığına geçtiğiniz Ekim 2003’e kadar, Türk vatandaşı olarak çalıştığınız ve borçlanabileceğiniz sigortalı süreniz yaklaşık 11 yıl, 3 bin 960 gün. Bu süreyle ancak kısmi emekli olabilirsiniz, tam emekli olmak için, bin 640 gün, yani 4 yıl 6 ay 20 güne daha ihtiyacınız var.