Metin ES/DUİSBURG - Ümit KOZAN- Harun GÖKÇEOĞLU
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2006 00:00
Yeşil sermaye adına para toplayan temsilciler de Alman yasalarına göre "dolandırıcı" kabul edilerek topladıkları parayı geri ödeme cezasına çarptırıldılar. Duisburg’ta avukatlık yapan Taşkın Kayman Avrupalı Türkleri dolandıran Holdingler kadar onlar adına para toplayan ve mağdurları yanlış bilgilendiren temsilcilerin de suçlu olduğu gerekçesiyle müvekkilleri adına dava açtı.
Duisburg bölgesel mahkemesinde açılan davada Kombassan, Jetpa, Yimpaş , Endüstri Holding’e para toplayan 5 temsilci dolandırıcılıktan suçlu bulundu. Mahkeme kararına göre temsilci parayı topladığı mağdurun ödediği ana parayı ve bugüne kadar tahakkuk eden yasal faizle birlikte geri ödemesi gerekiyor. Avukat Taşkın Kayman müvekkillerinin paralarını almak için icra yoluyla yasal işlemlerin başlatılacağını söyledi.
TEMSİLCİLER DE DOLANDIRICI: 5 yıl içerisinde yaklaşık 300’e yakın mağdurun kendisine paralarını geri almak için başvurduğunu belirten avukat Kayman para toplayan temsilcileri ve mahkeme sürecini şöyle anlattı: "Bu tür holdingler toplumda sevilen ve din olgusuyla öne çıkmış insanları emellerine kavuşmak için seçtiler. Temsilcilik yapan bu şahıslar yüzde 5 komisyon aldılar. Yyeşil sermaye kadar onlara para toplayan temsilcilerde suçludur. Hem hukiken ve hem de vijdanen suçlu ve bu işten sorumlular. Yaptıkları iş ise cezai yönünden kesinlikle dolancırıcılıktır. Bana ve diğer meslektaşlarıma başvuran mağdurlar genelikle holdingleri suçluyor ve paralarını onlardan geri almayı istiyorlar. Halbuki onlar kadar vatandaşları bilinçli bir şekilde yanlış bilgilendiren temsilcilerin de suçlu olduğunu görmemezlikten geliyorlar. Aslında bu sahtekarlık başından belliydi. Çünkü bunlar temiz ve dürüst bir iş yapmış olsaylardı, gidipte bu gariban vatandaşlardan yüzde 20-25 oranında faiz vererek yapmazlardı."
Yimpaş davasında eski başsavcıya yakalama emriINTERPOL tarafından aranan Yimpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar ve Yimpaş’ta yöneticilik yapan 12 kişinin ’SPK’ya muhalefet ve şirketler arası usulsüz senet transferi’ davasından yeniden yargılanmasına başlandı. Yargıtay’ın Yimpaş aleyhine bozulması yönünde karar verdiği dava, Yozgat Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, sanıklar Uyar ve diğer 12 şirket yönetici katılmadı. Duruşmada, sanık Dursun Uyar’ın, mahkemeye zorla getirilmesi konusunda daha önce verilmiş karara karşı Uyar’ın Yargıtay’ın bozma ilamına karşı davayla ilgili önceki günlerde ifadesinin alındığı tespit edildi. Cumhuriyet Savcısı Osman Kodal, davada sanık olarak yargılanan eski Yozgat Cumhuriyet Başsavcısı ve Yimpaş yönetiminde yer alan Reşat Petek ile yönetim kurulu üyesi Salih Metin Yücel haklarında yakalama emri çıkarılarak ifadelerinin alınmasını istedi. Hákim Ali Ertan, adresleri tespit edilen Mehmet Muti Yavuz, Mustafa Güleç’in de Ankara Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi tarafından ifadelerinin alınmasına karar verdi. Dava eksik ifadelerin toplanması için 23 Ocak’a ertelendi.
ŞİİRLİ ŞİKAYET DİLEKÇESİ: Duruşmaya Nevşehir’den gelerek katılan Yimpaş Holding mağdurlarından Battal Güleç, 24 kıtadan oluşan şiirli şikayet dilekçesi verdi. Güleç, mahkeme hákimi Ali Ertan’dan söz alarak, "Hákim bey, bizi dolandıran Yimpaş ile ilgili bir şeyler söylemek istiyorum. Ancak ben kendimi sözle ifade edemeyeceğim için size Yimpaş ile ilgili yazdığım bir şiirin sadece bir dörtlüğünü okumak istiyorum" dedi. Hákim Ertan, Güleç’in ısrarlı isteğini, reddetti.
VER PARAMIZI GİDELİM: Ancak Battal Güleç, başlığı "Yimpaş" olan şiirli şikayet dilekçesini vererek dava dosyasına girmesini sağladı. Güleç, duruşma sonrasında, Yimpaş’a 130 bin
Euro kaptırdığını anlatırken, duruşmada okumak istediği şiirin dörtlüğünü okurken, "Yozgat dediler, geldik dolanı dolanı/ Yimpaş bize vurdu sökülmez kolanı/ Şu hakim bey, savcı bey yutar mı yalanı/ Ver paramızı gidelim Yimpaş" dedi.