Almanya’ya vize duvarı delindi şimdi sıra diğer AB ülkelerinde

Güncelleme Tarihi:

Almanya’ya vize duvarı delindi şimdi sıra diğer AB ülkelerinde
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2009 00:00

Türkler’e vizesiz seyahat yolunu açan Avrupa Adalet Divanı’nın ’Soysal Kararı’nı ilk olarak Almanya uygulamaya başladı. Ancak şimdi gözler, kararı uygulaması gereken diğer AB ülkelerine çevrildi. AB hukukuna göre Almanya ile birlikte 10 ülkenin daha vizeyi kaldırması gerekiyor.

ŞUBAT ayında, Türkler’e vize muafiyeti getirilmesini öngören Avrupa Adalet Divanı’nın (ABAD) ’Soysal kararı’ndan sonra Almanya, vizeleri yumuşatan bazı adımlar atarken, bu kararı hemen uygulaması gereken diğer 10 Avrupa Birliği (AB) ülkesinden ses çıkmıyor. AB hukukçularına göre, ABAD’ın kararına neden olan, Türkiye ile dönemin Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) arasında 1973’te imzalanan katma protokol, o dönemde AET üyesi olan 6 ülke için geçerli. AB’ye daha sonra üye olan ve 1973’te Türklere vize uygulamayan beş ülkenin de ’Soysal’ kararını hayata geçirmesi gerekiyor.

Uymak zorundalar

1973’teki katma protokolün imzalanması sırasında AET’nin altı üyesi bulunuyordu. Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, Lüksemburg ve İtalya’dan oluşan AET ülkeleri, ABAD kararını hayata geçirmek zorundalar. Hukukçular, 1973’te Türklere vize uygulamayan, ancak daha sonra AB üyesi olan beş ülkenin de ABAD kararına uyması gerektiğini belirtiyorlar. Bu ülkeler, İspanya, Danimarka, İngiltere, Portekiz ve Yunanistan.

AB Komisyonu’nun "vizelerden" sorumlu dairesinin bir yetkilisi, bu konuda komisyonun bir çalışma yaptığını, bu çalışmayı Türkiye ve üye ülkelerle "istişare" ederek götürdüğünü belirtti ve ABAD kararının 11 ülkede uygulanması konusunda bir sonuç alınacağını kaydetti. Yetkili, Soysal Kararı ile, AB ülkelerinin kendi arasında oluşturduğu "Schengen duvarının" delindiğini belirterek, 27 AB ülkesini kapsayacak ortak bir karara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Alman Mahkemesi’nden önemli karar

SON olarak geçtiğimiz hafta Almanya’nın Erding Bölge Mahkemesi"nin "Türklere vize uygulanamaz" şeklindeki kararı da vizelerin tamamen kaldırılması zorunluluğunu bir kez daha ortaya koydu. Mahkeme kararında, "Katma Protokol’de pasif hizmet alanı yer almıyor. Soysal Kararı’nı hizmet amacıyla seyahat eden Türk işadamları ya da Türk turistlere uygulamamak gerçeklere aykırıdır. 3 ayı aşmamak ve çalışmamak kaydıyla turistik amaçla gelecek ya da iki ayla sınırlı iş gezisi yapacak Türkler’in Almanya’ya vize almasına gerek yoktur" denildi.

Vizesiz seyahat belgesinin hukuki geçerliliği yok

ALMANYA’nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Almanya’ya vize almadan seyahat edebilecekleri açıklanan bazı meslek gruplarına verilecek "Vizesiz seyahat belgesinin" hiçbir hukuki geçerliliği olmadığını kabul etti. Diplomasi Muhabirleri Derneği’nin dün kendisine verdiği kahvaltıda vize muafiyeti ile ilgili soruları yanıtlayan Cuntz, "Almanya’ya vizesiz seyahat edecek kişilere mesleklerini tanıtmak amacıyla verilecek olan belgenin hiç bir hukuki geçerliliği yok. Bu belgeyi alma zorunluluğu da bulunmuyor. İsteyen sınırda kolaylık görmesi için bu belgeyi alabilir" dedi. Cuntz’a sanatçılara tanınan vize muafiyeti de hatırlarak, "Ancak her şey sınır polisinin inisiyatifinde. Türk halkı için ünlü olan, örneğin Sezen Aksu’yu sınır polisi tanımazsa ne olacak?" sorusu da yöneltildi. Cuntz, "Sınırdaki Federal Polis dahil ilgili tüm yetkili Alman makanları bilgilendirildi ve kendilerine yeni uygulamayı yapmaları talimatı gönderildi" dedi. / Uğur ERGAN / ANKARA
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!