Güncelleme Tarihi:
ALMANYA ve Fransa, Avrupa Komisyonu’nun tüm Avrupa Birliği (AB) genelinde hisse senetleri ve devlet tahvillerine “çıplak açığa satış” yasağı getirilmesini düşünmelerini istedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’ya sunulan ortak mektupta, finansal reform sürecinin hızlandırılması gerektiğine dikkat çekildi. Mektupta, Brüksel’in, devlet tahvillerinin risk primleri ve açığa satışlara daha sıkı kontrol getirme çabalarını hızlandırması ve önlemleri gelecek haftalarda açıklaması gerektiği yönelik ifadelere yer verildi.
Yasak genişletilmeli
Barroso’ya iletilen mektupta, “Özellikle, hisse senetleri ve başta devlet tahvilleri olmak üzere tahvillerdeki açığa satışların şeffaflığının artırılmasının zorunlu olduğunu düşünüyoruz. Avrupa Komisyonu’nun çalışmaları, AB genelinde bütün ya da belirli hisselerin ve aynı zamanda devlet tahvillerini sigortalama primleri olan CDS’ler de dahil bütün veya belirli devlet tahvillerinin çıplak açığa satışını yasaklamayı kapsayacak şekilde genişletilmeli” talebi de yer aldı.
Komisyon destek verdi
Avrupa komisyonundan bir yetkili de Almanya ve Fransa’nın bu konudaki endişesini çok iyi anladığını söyleyerek, “Bu mektup da zaten bizim üzerinde çalıştığımız konuyu anlatıyor” ifadesini kullandı. Finansal düzene getirilecek olan sıkı kurallar arasında çıplak açığa satışın yasaklanmasının da yer alacağını söyleyen komisyon yetkilisi, “Merkel ve Sarkozy gerekli finansal yeniliklerin bir ay içinde yapılmasını istiyor ancak bunun devreye girmesi Ekim ayını bulacak” diye konuştu. Almanya geçen ay tek başına, büyük bankalarında hisse senetleri, euro bölgesinin devlet tahvilleri ve bunlara bağlantılı CDS’lerde çıplak açığa satışın yasaklanması kararını almıştı.
IMF: AB’deki kriz Asya’yı etkileyebilir
ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Başkan Yardımcısı Naoyuki Shinohara, politikacıların hızlı ve uygun biçimde hareket etmemesi halinde Avrupa’nın borç krizinin küresel ticarete sekte vurabileceği, Asya’nın ihracat talebine zarar verebileceği ve “sıcak parayı” bölgeye yöneltebileceği uyarısında bulundu. Shinohara, Asya’nın, Euro Bölgesi ekonomileriyle sınırlı finansal bağlantısı olmasına rağmen, güçlü büyüme görünümlerinin bölgeye daha fazla sermaye akışını çekebileceğine ve bunun da varlık balonlarına yol açabileceğine işaret etti. IMF Başkan Yardımcısı Shinohara, “Politikacılar için büyük resme dikkat etmek ve gelişmeler karşısında hızlı hareket etmeye hazırlıklı olmak önemli olacak. Asya’nın güçlü ekonomik büyümesiyle bu bölgede yapılan politik seçimlerin küresel ekonomi üzerinde önemli etkisi olacak” dedi.
Kavgalı ülkeleri bir araya getirdi
DAHA önce Euro Bölgesi’nin geleceği konusunda fikir ayrılığı yaşayan iki ülkenin, “çıplak açığa satış” konusunda bir araya gelmesi, AB’nin istikrarı için önemli bir gelişme olarak gösterildi. Fransa ve Berlin’den gelen bu ortak talep, endişeleri hafifletirken, iki ülkenin halen fikir ayrılığında olduğu belirtildi. Berlin, bölge genelinde bütçe konsolidasyonun sağlanmasına hız verilmesini isterken, Paris ise kemer sıkma önlemleri konusuna temkinli yaklaşıyor.
İspanyol bankaları Avrupa’da para bulamıyor
İSPANYOL gazetesi Cinco Dias, İspanyol bankalarının Avrupa’daki bankalararası piyasadan fon bulamadıklarını ve sadece büyük İspanyol bankalarının faaliyetlerini finanse edecek kaynağa ulaşabildiklerini bildirdi. Bankalar için fon bulmanın hafta başından beri daha da zorlaştığı belirtilen gazete haberinde, bir mevduat bankası yöneticisinin “Sadece büyük İspanyol bankaları fon bulabiliyorlar. Onlar da bunu Almanya gibi ülkelerin tahvillerinin desteğiyle yapabiliyor. İspanya devlet tahvilleri karşılığında fon alamıyorsunuz” dediği ifade edildi. Haberde başka bir orta ölçekli İspanyol bankası yöneticisinin “Bankalararası piyasada yabancı bankalar bizi finanse etmiyor” açıklaması yer aldı.