Güncelleme Tarihi:
Alman şirketlerin yeniden yapılanma çalışmalarını 27 Eylül’deki seçimlere kadar ertelediği, seçimler sonrasında ise ülkede toplu işten çıkarmaların yaşanacağı öne sürüldü. Almanya’nın önde gelen şirketlerin başındaki yöneticilerin, ‘iş dünyasının dostu’ olarak gördükleri Merkel’i seçim sürecinde zor durumda bırakmamak amacıyla böyle bir karar aldıkları belirtildi.
Financial Times (FT) gazetesi, Almanya’daki üst düzey yöneticiler ile kurumsal yatırımcıların bir büyük çaplı işten çıkarmaları açıklamak için 27 Eylül’de yapılacak olan genel seçimleri beklediğini vurgulayarak, iş dünyasının Merkel’e destek olmak için ‘örtülü bir pakt’ oluşturduğunu yazdı. Alman ticari araç üreticisi MAN’in CEO’su Hakan Samuelsson’dan da görüş alan gazete, Samuelsson’un “Almanya şu anda değişimden korunuyor. Almaya’ya yeniden yapılanma konusunda şimdiye kadar çok zaman kaybetti. ABD, çoktan Hummer’dan iPod üretimine geçti. Ama seçimlerden sonra mesajların değişmesi çok normal” sözlerine yer verdi.
2005’e çok benziyor
Bu yılki seçim ortamının 2005’teki genel seçimleri hatırlattığına dikkat çeken gazete, “2005’teki seçimlerde de iş güvenliği konusu baskın bir rol oynadı. Seçimlerden bir gün sonra Avrupa’nın en büyük mühendislik grubu Siemens, binlerce çalışanını işten çıkardığını açıkladı” diye yazdı. FT’nin haberinde, iş dünyasının sol bir hükümetin iktidara gelmesini pek istemediği belirtilerek, olası bir Frank-Walter Steinmeier’in SPD partisi (Sosyal Demokrat) liderliğindeki sol hükümetin şirketler üzerindeki yükü artıracağı endişesinin hakim olduğu öne sürüldü. Almanya ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 0.3 büyüme gösterdiği hatırlatılan haberde, ekonominin dibe vurduktan sonra yeniden hız kazanmaya başladığı belirtildi. Haberde, Almanya’da satın alma endeksinin ağustos ayında son 15 ayın zirvesine çıktığına işaret edildi.
Gelir vergisini 2 puan düşürmek istiyor
ANGELA Merkel’in liderliğindeki CDU partisi (Hıristiyan Demokrat Birliği) ile CSU partisinin (Hıristiyan Sosyal Birliği), koalisyon yapmaları bekleniyor. Almanya’da seçimlere yaklaşık bir ay kala CDU ve CSU koalisyonunun vergiye yaklaşımı iş dünyasını tatmin edici türden. CDU ve CSU’nun programlarında vergi artışlarına karşı çıkarken, en düşük gelir vergisi oranın da yüzde 14’ten yüzde 12’ye çekmeyi planlıyor.