Almanya 500 bin uzman ve mühendis için kapıyı açıyor

Güncelleme Tarihi:

Almanya 500 bin uzman ve mühendis için kapıyı açıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2008 00:00

Almanya, uzman ve mühendis açığını karşılamak için kapıları yabancı personele açıyor. 100 bini mühendis toplam 500 bin kalifiye personele ihtiyacı olan Almanya, yabancıların çalışmasını cazip hale getirmek için yasa değişiklikleri yapacak.

ALMAN Hükümeti, uzman personel ve mühendis açığını kapatmak için yabancıların giriş koşullarını kolaylaştırıyor. Bakanlar Kurulu, "İş Göçü Yönlendirmesi" yasa tasarısını Meclis’e gönderme kararı aldı. Tasarı kabul edilirse, 400 bin uzman personel ile 100 bin yabancı mühendise Almanya kapıları açılmış olacak. Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble ile Federal Çalışma Bakanı Olaf Scholz tarafından hazırlanan "İş Göçü Yönlendirmesi" yasa tasarısı, önümüzdeki aylarda Meclis’te oylanacak.

Yıllık maaş düşürüldü

Almanya, ayrıca kalifiye personelin yıllık gelir sınırını da aşağıya çekti. Buna göre kalifiye elemanı işe almak isteyen firmanın en az ödemek zorunda olduğu 86 bin 400 Euro brüt maaş sınırı, 63 bin 600 Euro’ya indirildi.

İzin kolaylaştırılıyor

Halen Almanya’da yaşayıp da geçici oturma iznine sahip olan kalifiye personel, Almanya’da mesleki eğitim görmüşse ve çalışıyorsa, kolaylaştırılmış bir prosedürle daimi ikamet izni alabilecek. Aynı şartlar, halen bir yüksek okulda öğrenim gören yabancı öğrenciler için de geçerli olacak. Bitirdiği yüksek okul diplomasının Almanya’da tanınması halinde ve iki yıl kalifikasyonuna uygun bir işte çalışması halinde, üniversite öğrencileri de süresiz oturma iznine kavuşabilecek.

Öncelik kalkıyor

Yasa tasarısının kabul edilmesi, aynı zamanda Alman iş piyasasındaki "öncelik uygulamasını" da ortadan kaldıracak. Mevcut uygulama, bir işyerinin öncelikli olarak bir Alman’a, ardından AB vatandaşına, sonra diğer ülke vatandaşlarına verilmesini öngörüyor. Halen mevcut yasaya göre, örneğin Türkiye’den bir mühendis ancak bir Alman’ın veya AB üyesi ülke vatandaşının o işe talip olmaması halinde işe alınabiliyordu.

Üç ayrı değerlendirme sistemi geliştirildi

Almanya’da işe girmek isteyen kalifiye elemanlara dönük Hür Demokrat Parti (FDP), üç ayrı değerlendirme sistemi geliştirdi.

Buna göre yüksek kalifikasyona sahip olanlar 1. grupta, kalifiye olanlar 2. grupta, sezonluk işçiler ise 3. grupta yer alacaklar.

1. gruba gireceklerin değerlendirme sisteminde 90 puan alabilmesi gerekiyor.

Puanlama, yaş durumu, maddi durum ve diğer bazı kriterlere göre yapılıyor.

2. grup için ise 70 puan almak yeterli görülüyor.

3. grupta olanlar içinse bazı özel uygulamalar var.

Puan ne kadar yüksek olursa, oturma izni o derece kolay veriliyor.

Çok yüksek kalifikasyonlara sahip olanlar ilk başta iki yıl süreyle ülkeye girebiliyor.

Bu arada iş bulanlar Almanca bilgilerinin de yeterli olduğunu kanıtlarsa oturma izni alabiliyor.

2. grupta bulunanlara da iki yıl süreyle oturma izni veriliyor. Ancak bu oturma izni, geçerli bir iş akdine bağlı olarak veriliyor. Ayrıca bu kişiler kendi geçimlerini kendilerini sağlamak zorunda.

3. grupta bulunan kişiler ise ilk başta reddedilmeleri halinde ise üç yıllık bir bekleme süresinin ardından yeniden başvurma hakkına sahipler.

Örnek hesaplama

30 yaşında (10 puan) bir mühendis (20 puan), 1 yıldır (5 puan) çalışıyor ve Almanya’ya gitmek istiyor.

İyi derecede (20 puan) Almanca konuşan genç mühendis, çalıştığı yıl içinde 60 bin YTL brüt kazandı.

60 bin YTL yaklaşık 35 bin Euro (20 puan) ediyor.

Geldiği bölgeye göre puana göre de en az 5 puan alsa bile, bu kişi toplam 80 puan alacağı için, oturma izni almaya hak kazanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!