Alman Wilo'dan 10 milyon dolarlık yatırım

Güncelleme Tarihi:

Alman Wilodan 10 milyon dolarlık yatırım
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2009 13:10

Alman pompa firması WILO SE, ülke ve bölgedeki iş potansiyeline bağlı olarak Türkiye'de 10 milyon dolarlık yapı yatırımı yapacak.

Haberin Devamı

Almanya Birinci Futbol Ligi (Bundesliga) takımlarından Borussia Dortmund'un stadının su ve atıksu arıtma pompa sistemi modernizasyonunu da yapan WILO, Türkiye'deki satış, servis ve eğitim merkezine de sahip olacak “çevreci” üretim tesisinde, hidrofor sistemleri, kontrol panoları ve müşteriye/pazara özgü sistem uygulamaları gerçekleştirecek.

Dünyada 6 bin civarında çalışanı olan, 2008 yılında 1 milyar avroya yakın ciro elde eden, 3'ü Almanya'da olmak üzere 15 üretim üssü ve 70'ten fazla ülkede yerleşik satış firmalarıyla etkinliklerini yürüten WILO, Türkiye'de 60 çalışan, 30 satış bayisi ve 75 teknik servisle hizmet faaliyet gösteriyor. Türkiye'de pazar lideri konumunda bulunan WILO Türkiye, 35 milyon avroluk ciroya ulaştı.

WILO SE Başkan Yardımcısı Thomas Kubbe, Dortmund'taki genel merkezde gerçekleştirilen basın toplantısında 135 yıllık geçmişe sahip firmanın faaliyet alanlarını, kalorifer ısıtma, soğutma, su ve atık su sistemleri, mikro bahçe sulama sistemleri, kamusal arıtma sistemlerine pompa üretimi olarak tanımlarken, uluslararası şirket grubu olduklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Kubbe, dünya üretiminde WILO'nun büyük oyunculardan biri olduğunu, ağırlıklı olarak Avrupa pazarına çalıştıkları, ancak Asya'da da temsilcilik ve şirketleri ile Hindistan, Çin, Orta Asya'da çalışmaları bulunduğu bilgisini verirken, Fransa, İngiltere, İrlanda, Çin, Hindistan'da tesisleri olduğunu anlattı.

“TÜRKİYE'DEN YILDA 15 MİLYON DOLARLIK ALIM YAPILIYOR”

Firmanın önemli özelliğinin, enerji tasarruflu pompa geliştirme olduğunu ve 10 yıl öncesiyle kıyaslandığında bina içi pompa sistemlerinin, yüzde 90 tasarruf sağladığını belirten Thomas Kubbe, Almanya'daki bina içi pompa sistemlerinin yenileriyle değiştirildiğinde, orta güçte bir termik santralin ürettiği kadar enerji tasarrufu sağlanabileceğine işaret etti.

Kubbe, Türkiye'de yapılan araştırmalara göre, atık su arıtmasının yüzde 80'inin, eski teknolojiye dayalı olduğunu, bunun modernize edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu, dev bir potansiyel. Olanak sağlandıkça bu durum düzelecek” dedi.

Haberin Devamı

Soruları da yanıtlayan Kubbe, Türkiye'ye yapılacak yatırım konusunda gecikme olmadığını belirterek, Rusya ve Ukrayna gibi bazı ülkelerde yatırımları durağan pozisyona getirdiklerini, bu türden bir yapı yatırımının bu süreçte sadece Türkiye'de gerçekleştirildiğini söyledi.
Thomas Kubbe, Türkiye'nin sadece pazar payında değil, aynı zamanda bölge açısından stratejik konumda bulunduğunun altını çizerken, Türkiye'nin hammadde temini açısından önemli pazar olduğunu ve Türkiye'den yılda 15 milyon dolarlık alım yaptıklarını bildirdi.

TÜRKİYE'DEN WILO'NUN ÜRÜN GAMINA KATKI

WILO Türkiye Genel Müdürü Ercüment Yalçın, Türkiye'de pompa sistemleri ve kontrol panoları üretim, geliştirme merkezi bulunduğunu, bunların satışını yaptıklarını, Türkiye'nin gruba katkısı olan birçok ürün geliştirdiğini anlatırken, yangınla mücadele pompalarının ilk kez Türkiye'de üretilmeye başlanarak, WILO ürün gamına katıldığını kaydetti.

Haberin Devamı

Mevcut ciro içerisinde yüzde 85 bina teknolojileri, yüzde 10 altyapı uygulamaları, yüzde 5 sanayi tesisleri payı bulunduğunu dile getiren Yalçın, her 4 AVM'den 3'ünde WILO ürünleri kullanıldığı, yapımı süren Ataköy Arıtma Tesislerinde de ürünlerinin kullanıldığı bilgisini verdi.

Yalçın, Türkiye genelinde arıtma tesisi açığı bulunduğuna işaret ederek, bir araştırmaya göre, su ve atıksu altyapısını modernize etme alanında 2023 yılına kadar 34 milyar avroluk yatırıma ihtiyaç duyulduğunu aktardı.

“GRUBUN TÜRKİYE'YE YAPTIĞI İLK BÜYÜK YATIRIM”

Orhanlı/Tuzla'da 10 dönümlük arazide kurulacak yönetim ve üretim tesisi için bütçelenen yatırım maliyetinin 10 milyon dolar olduğunu belirten Yalçın, yatırım ile mevcut kapasitede yüzde 35-40 civarında artış olacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Yalçın, yatırım kararının 2008 yılının başında alındığını, 2008 yılı Ağustos ayında araziyi satın aldıklarını dile getirerek, tesisin bu yıl içinde temelinin atılacağını ve önümüzdeki yıl üçüncü çeyrekte faaliyete başlayacağını kaydetti.

Yatırımın Türkiye pazarı için doğrudan, bölge için dolaylı katkı sağlayacağına işaret eden Yalçın, Türkiye'den müteahhitlerin bölgede çok aktif olduğunu, projelerinde WILO ürünleri kullanabileceklerini söyledi.

Yalçın, tesisin, grubun Türkiye'ye yaptığı “ilk” büyük yatırım olduğunu aktararak, “Bundan sonra fabrika düşünülebilir. Büyüme planı her zaman var. Bu onun göstergesi olarak algılanabilir” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!