Güncelleme Tarihi:
Wansleben, ticaretin önündeki engellerin kaldırılması için de işadamlarına yönelik vizelerle ilgili konuların üzerine eğilmeleri gerektiğini söyledi. Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Ankara Ofisi’nin açılışının ardından bir grup gazeteciyle biraraya gelen Wansleben, soruları yanıtladı. İki ülke arasında üst düzey ziyaretlerin sürdüğüne dikkat çeken Wansleben, şöyle konuştu: “İki ülke arasında gerek ekonomi dünyası gerek siyaset dünyası olsun iyi ilişkilerin olmasından yanayız. Ziyaretler gerçekten Alman siyaset dünyasının Türkiye’ye gösterdiği büyük bir ilginin göstergesi. Türkiye’de ekonomik bazı sıkıntılar olmasına rağmen Alman şirketleri geri çekilmiyor. Türkiye ile işbirliğini sağlamlaştırmak adına bir kurul kurulmasına karar verildi. Güncel olan konuların başında Gümrük Birliği var. Eğitim konusu da çok önemli. İyi bir ekonomik ortamı yaratabilmek için gençlerin iyi bir mesleki eğitimi olması gerekir. Biz de üzerinde duruyoruz. Ayrıca vize konusu da çok önemli. Bu konuda atılacak adımlar, ticaretin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Çalışma grupları, bu konunun üzerine eğilmeli.
AFRİKA’DA ORTAKLIK
Her şeyden önce ilişkilerimizin iyi olmasını istiyoruz ve sınırlarımızın açık olmasından yanayız. Türkiye piyasa olarak ve tedarikçi işlev konusunda çok büyük bir potansiyele sahip. Afrika gibi 3. ülkelerde işbirliği yapabileceğimiz ortaklar da arıyoruz Türkiye’de. Almanya’da sürekli yaşlanan bir topluma sahibiz. Türkiye’de çok fazla genç insanı var. Alman işletmeleri de her şeyden önce sürdürülebilir, kalıcı mesleki eğitime Türkiye’de önem veriyorlar. Alman yatırımcısı gençlerin mesleki eğitimde olmalarını istiyorlar.”
Alman Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Thilo Pahl ise Gümrük Birliği ile ilgili şunları söyledi: “İşin kökenine inilmeli. Durumun yeniden tesis edilmesi ve her iki tarafın çıkarına olacağı için olumlu olacaktır. Müzakereler dahilinde adım adım hareket edilmesi söz konusu olacak. Taraflar birbirine olumlu yaklaşırsa her iki tarafın da faydalanacağı çıktılar elde edilebilecektir. Çalışma gruplarında ticaret engellerinin kaldırılması, 3. ülkelerde işbirliği yapılması ve altyapı gibi konuların üzerinde duruluyor.”