Alman pompacı, Türkiye’de atık su arıtmaya yüklenecek

Güncelleme Tarihi:

Alman pompacı, Türkiye’de atık su arıtmaya yüklenecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2009 00:00

Alman Wilo, Türkiye’de su ve atık su arıtma altyapısı ihtiyacını görerek, 10 milyon dolarlık yatırımla pazarda büyüme kararı aldı. Wilo Türkiye Genel Müdürü Ercüment Yalçın, “Bundan sonraki adım fabrika olabilir” dedi.

ALMAN pompa şirketi Wilo SE, ülke ve bölgedeki iş potansiyeline bağlı olarak Türkiye’de 10 milyon dolarlık yapı yatırımı yapacak. Wilo, Türkiye’deki satış, servis ve eğitim merkezine de sahip olacak “çevreci” üretim tesisinde, hidrofor sistemleri, kontrol panoları ve müşteriye/pazara özgü sistem uygulamaları gerçekleştirecek.

Cirosu 35 milyon Euro

Dünyada 6 bin civarında çalışanı olan, 2008’de 1 milyar Euro’ya yakın ciro elde eden, 3’ü Almanya’da olmak üzere 15 üretim üssü ve 70’ten fazla ülkede yerleşik satış firmalarıyla etkinliklerini yürüten Wilo Türkiye’de 60 çalışan, 30 satış bayisi ve 75 teknik servisle hizmet faaliyet gösteriyor. Türkiye’de pazar lideri konumunda bulunan Wilo Türkiye, 35 milyon Euro ciroya ulaştı.

Türkiye’de teknoloji eski

Wilo SE Başkan Yardımcısı Thomas Kubbe, şirketin önemli özelliğinin, enerji tasarruflu pompa geliştirme olduğunu ve 10 yıl öncesiyle kıyaslandığında bina içi pompa sistemlerinin, yüzde 90 tasarruf sağladığını belirtti. Kubbe, Almanya’daki bina içi pompa sistemlerinin yenileriyle değiştirildiğinde, orta güçte bir termik santralın ürettiği kadar enerji tasarrufu sağlanabileceğine işaret etti.

Kubbe, Türkiye’ye yapılacak yatırım konusunda gecikme olmadığını belirterek, Rusya ve Ukrayna gibi bazı ülkelerde yatırımları durağan pozisyona getirdiklerini, bu türden bir yapı yatırımının bu süreçte sadece Türkiye’de gerçekleştirildiğini söyledi. Thomas Kubbe, Türkiye’nin sadece pazar payında değil, aynı zamanda bölge açısından stratejik konumda bulunduğunun altını çizerken, Türkiye’nin hammadde temini açısından önemli pazar olduğunu ve Türkiye’den yılda 15 milyon dolarlık alım yaptıklarını bildirdi.

İlk büyük yatırım

Orhanlı-Tuzla’da 10 dönümlük arazide kurulacak yönetim ve üretim tesisi için bütçelenen yatırım maliyetinin 10 milyon dolar olduğunu belirten Wilo Türkiye Genel Müdürü Ercüment Yalçın, yatırım ile mevcut kapasitede yüzde 35-40 civarında artış olacağını bildirdi. Yalçın, yatırım kararının 2008 başında alındığını, 2008 Ağustos ayında araziyi satın aldıklarını dile getirerek, tesisin bu yıl içinde temelinin atılacağını ve önümüzdeki yıl üçüncü çeyrekte faaliyete başlayacağını kaydetti. Yalçın, tesisin, grubun Türkiye’ye yaptığı “ilk” büyük yatırım olduğunu aktararak, “Bundan sonra fabrika düşünülebilir. Büyüme planı her zaman var. Bu onun göstergesi olarak algılanabilir” dedi.

2023’e kadar 34 milyar Euro’luk harcama gerekiyor

WILO Türkiye Genel Müdürü Ercüment Yalçın, Türkiye’de pompa sistemleri ve kontrol panoları üretim, geliştirme merkezi bulunduğunu, bunların satışını yaptıklarını, Türkiye’nin gruba katkısı olan birçok ürün geliştirdiğini anlatırken, yangınla mücadele pompalarının ilk kez Türkiye’de üretilmeye başlanarak, Wilo ürün gamına katıldığını kaydetti. Mevcut ciro içerisinde yüzde 85 bina teknolojileri, yüzde 10 altyapı uygulamaları, yüzde 5 sanayi tesisleri payı bulunduğunu dile getiren Yalçın, her 4 AVM’den 3’ünde Wilo ürünleri kullanıldığı, yapımı süren Ataköy Arıtma Tesislerinde de ürünlerinin kullanıldığı bilgisini verdi. Yalçın, Türkiye genelinde arıtma tesisi açığı bulunduğuna işaret ederek, bir araştırmaya göre, su ve atıksu altyapısını modernize etme alanında 2023 yılına kadar 34 milyar Euro’luk yatırıma ihtiyaç duyulduğunu aktardı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!