Güncelleme Tarihi:
GÜNCELLENEN Orta Vadeli Program (OVP) için “Kimse ‘bu bir seçim ekonomisidir’ diyemez” açıklaması yapan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu programın geçen yılın devamı olduğunu vurguladı. O nedenle ne bir aşırı sıkılaştırmadan ne de gevşetmeden söz edilemeyeceğini savunan Babacan, kimsenin “Burada mali disiplin yok, bu bir seçim ekonomisidir” denilemeyeceğini belirtti.
5 bakanla birlikte
Devlet Bakanları Zafer Çağlayan ve Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’in katılımıyla bir basın toplantısı düzenleyen Ali Babacan, OVP’yi değerlendirdi. Orta Vadeli Program’ın ileriye doğru hedefler koyduğunu belirterek, “Bu şekilde büyümeye istikrar kazandırmayı, istihdamı artırmayı, kamu dengelerini daha da iyileştirmeyi, fiyat istikrarını sağlamayı ve yapısal reformlarla bu olumlu gelişmeleri desteklemeyi amaçladık” dedi.
Geçen yılın devamı
Babacan, ‘Bizim bu Orta Vadeli Programımız, geçen seneki orta vadeli programımızın devamı niteliğinde. Yepyeni bir felsefe, yepyeni bir bakış açısı, politika değişikliği yok. Burada ne bir aşırı sıkılaştırma ne de gevşetme var. Tedrici olarak her yıl makul ölçülerde kamu açıklarının düşürülerek götürülmesini getirecek bir bakış açısı var” derken, orta vadeli programın 3 yıllık olduğunu, mali kuralın ise 3 yıldan sonrasıyla ilgili olduğuna vurgu yaptı. Değerlendirmesinde Türkiye ekonomisi ile ilgili büyük riskler dışarıdan kaynaklanan riskler olacağını söyleyen ve “ikinci dip” gibi senaryolarına karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurgulayan Babacan, şunları söyledi: “Türkiye Avrupa’dan, Amerika’dan hızlı, ama Asya’ya göre daha yavaş. Asya’nın hızını yakalamak için mutlaka Türkiye’de yapısal reformların yapılması, özel sektörün önünün açılması, esneklikler getirilmesi gerekiyor. Türkiye’nin bu konuda kaybedecek zamanı yok. Bir yılda biz yüzde 5 büyüdük, Asya yüzde 8 büyüdü, bu 3 puanlak refah kaybı kalıcı bir refah kaybı. Buradan çağrımız, bu bir fırsattır, gelin muhalefet partileri ile hep beraber Türkiye için çalışalım.”
Allah nazardan saklasın
Kamu borç stoğu, büyüme, faizlerdeki düşüş, kamu dengesi gibi göstergelere değinen Ali Babacan, şöyle konuştu: “Gelecek yıl, küçük de olsa artı bir faiz dışı fazla öngörüyoruz. Pek çok ülkenin hâlâ ciddi faiz dışı açıklar verdiği bir dönemde bu önemli. Açıklar geçen senekinden daha düşük gelecek. 2012 sonu itibariyle öngörülen yüzde 38.8 rakamı, geçen senekine göre 9 puan daha düşük bir kamu borç stoğu. Bu gerçekten -artık ‘Allah nazardan saklasın mı diyelim- Avrupa’da olsun başka ülkelerde olsun bu işlerden sorumlu bakanlarla aynı masa etrafında bu işlerden konuştuğunuz zaman, oturuşları değişiyor, bakışları değişiyor.”
13’üncü maaş ‘şimdilik’ yok, 7 milyon emeklinin zammı bugün açıklanacak
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, 7 milyon Bağ-Kur ve SSK emeklisinin merakla beklediği 2011 yılı maaş artışını Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın bugünkü AKP grup toplantısında açıklayacağını söyledi. Emekliye 13’üncü maaşla ilgili bir soru üzerine Dinçer, bunun hükümetle ilgili olmadığını, bankalarla son toplantının henüz gerçekleşmediğini kaydederek şunları söyledi: “Promosyonları kast ettiyseniz, keşke buna karar verebilecek olan ben olsaydım. Çünkü emeklilerimizin lehine karar vermek çok daha kolay olurdu. Bankalarla maalesef olumlu bir neticeye gelme durumu olmadı. Ama hâlâ son görüşmeyi de yapmadık.”
Sanayi Strateji Belgesi YPK’da imzaya açıldı
SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Sanayi Strateji Belgesi’nin tamamlandığını ve Yüksek Planlama Kurulu’nda (YPK) imzaya açıldığını belirtirken, bunu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu bir sunuşla kamuoyuna açıklamak istediklerini söyledi. Ergün, “Bunun 2011-2012-2013 yıllarını kapsayan eylem planını da oluşturduk. Sanayi Strateji Belgesi açıklanırken 3 yıllık eylem planı ile birlikte açıklanmış olacak. Ondan sonra eylem planları periyodik olarak revize edilmiş olacak” dedi. Sektör strateji belgelerinin de hazırlandığını, Ekonomik Koordinasyon Kurulu’na sunulduğunu belirten Ergün, Türk sanayisini yapısal dönüşüme orta ve uzun vadede nasıl tabi tutacaklarını o strateji belgeleriyle açıklamış olacaklarını söyledi.
Yüzde 6.8 ihtiyatlı bir rakam sürpriz olacaksa olumlu olsun
HÜKÜMETİN yeni programında yüzde 3.5’ten yüzde 6.8’e yükselttiği yıl sonu büyüme tahmininin “ihtiyatlı bir rakam olduğunu”, piyasa beklentilerine bakıldığında yüzde 8’e kadar giden tahminlerin bulunduğuna dikkat çekti. Ancak geçen yıl olduğu gibi bu yıl da büyüme rakamlarında ihtiyatlı rakamlar seçtiklerini vurgulayan Babacan, “Geçen yıl da ifade etmiştim. Artık olumsuz sürprizlere yer yok. Sürpriz olacaksa olumlu sürpriz olsun” diye konuştu. Babacan, gelecek yılın büyüme rakamının yüzde 4.5, 2012’de yüzde 5, 2013’te de yüzde 5.5 olacağını tahmin etiklerini bildirdi.
Yatırımlara öncelik vermeseydik bütçe daha az açık verirdi
MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe çalışmalarının bu hafta sonu itibarıyla bitmiş olacağını belirtirken, şunları söyledi: “Bu sene yüzde 4 civarında bir bütçe açığı (GSYH’ye oranı) söz konusu. Eğer biz yatırımlara çok daha fazla öncelik verip, daha fazla kaynak ayırmasaydık, muhtemelen bütçe açığı yüzde 3 hatta bir miktar daha altında gerçekleşebilirdi. Yaklaşık 11 milyar liralık ekstra bir harcama söz konusu bütçede. Ama doğru harcamalardır. Bütçe açığı yine OECD ortalamalarının yarısının altındadır.”
Mali Kural formülüne uyarlayın olanı görün
ALİ Babacan, “Mali Kural konusunu bir kenarda bekletiyoruz, 3 yıllık programlarla devam ediyoruz” derken, “Güncellenen OVP için kimse ‘burada mali disiplin yok, bu bir seçim ekonomisidir’ diyemez” diye konuştu. Babacan, şunları söyledi: “Mali Kural tanımlı bütçe açığı bu programda yok. Mali Kural’la hesaplanan yüzde 1 ile OVP ile hesaplanan yüzde 1 farklı farklıdır. Ama yasa tasarısını okuyan ve bu işlerde biraz kalem kağıtla çalışmış herkes bu rakamları alır Mali Kural formülünün içerisine koyar, Mali Kural’a göre ne olurdu, şimdi ne olmuş onu görür.”